Страшний сон Газпрому. Україна перетворюється на впливового гравця газового ринк

25 січня 2013, 14:59
Власник сторінки
інженер (Dipl.-Ing.)
0
245

Росія поступово втрачатиме політичний вплив на європейські уряди

«Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (ІV) Б.В.», ТОВ «Надра Юзівська» та Уряд України оголосили про підписання угоди про розподіл продукції (УРП) на розвідку, розробку та видобуток вуглеводнів на Юзівській ділянці, розташованій на території Донецької та Харківської областей України.

Президент України Віктор Янукович, Прем’єр-міністр Королевства Нідерландів Марк Рютте та виконавчий директор «Шелл» Пітер Возер засвідчили підписання договору в Давосі (Швейцарія) під час Всесвітнього економічного форуму.

УРП підписана на строк 50 років. Початковий етап геологічного вивчення передбачає отримання двохвимірних та трьохвимірних сейсмічних даних та буріння 15 свердловин на Юзівській ділянці. Вважається, що це дозволить провести ефективну розвідку та оцінку існуючих покладів вуглеводнів, зокрема, оцінку потенціалу природного газу в ущільнених пісковиках Юзівської ділянки.

Крім того, «Шелл» підтримає створення Українського інституту нетрадиційного газу, який буде займатися аналізом, розробкою, економічним обґрунтуванням та впровадженням технологій, а також вивченням екологічних та соціальних аспектів видобутку нетрадиційного газу в Україні.

Видобуток сланцевого газу в Україні цілком може змінити розстановку сил на газовому ринку Європи: якщо оптимістичні прогнози стосовно обсягів видобутку справдяться, значну частину палива можна буде навіть експортувати. А враховуючи, що аналогічні енергетичні перспективи має і Польща, яка на кілька кроків випереджає нас у розробці сланцевого газу й при цьому має значні його запаси, а внутрішнє споживання втроє-вчетверо менше від українського, на газовому ринку Центральної Європи можна очікувати справжню революцію. «У Сполучених Штатах сланцевий газ змінив усю гру в плані енергетичної безпеки, те саме станеться і в Україні», – прогнозує Джон Теффт. Експерти передбачають, що за активного його видобутку на старому континенті Росія поступово втрачатиме також і політичний вплив на європейські уряди.

shell.ua , tyzhden.ua

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Украина,газ,Газпром,Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.