Підвішена кава - диво має бути !

27 січня 2013, 12:09
Власник сторінки
інженер (Dipl.-Ing.)
0
300

«Віддай, якщо можеш. Візьми, якщо хочеш»

Кілька років тому в Україні започаткували цікавий рух, який вже давно існує в Італії як традиція. Йдеться про «підвішену каву» (Caffè sospeso) — анонімне пригощання будь кого кавою.

Відбувається це наступним чином: ви замовляєте і платите за кілька порцій кави: одну для себе, а решту просите «підвісити». Далі, бармен відмічає на спеціальній дошці к-ть «підвішаного». Після цього будь хто бажаючий може замовити каву безкоштовно, адже раніше вже хтось за неї заплатив :)

Можливо раніше в Україні щось подібне й існувало, проте широкого розголосу цей рух набув завдяки харківському журналісту Зурабу Аласанія. Він створив рух«Открытые ладони» , в рамках якого було створено сайт, спеціальний логотип і пропагуючі листівки. Для комунікації і обміну інформацією активно використовуються популярні соціальні майданчики, як от  FoursquareFacebookTwitterВ контакте.

Цю ідею швидко підхопили українські ЗМІ різного ґатунку, новина, також лавиною пройшлася по всім соціальним мережам. Невдовзі до його ініціативи долучилося кілька закладів Харкова, а далі Ужгород, Одеса, Київ, Львів …

Рух «Відкриті долоні» поширюється містами України. Він починався як цікава гра, ідея якої полягала у тім, щоб анонімно пригостити незнайомця смачною кавою, тістечком або склянкою соку. Але з часом гра переросла у дещо більше і сьогодні має риси соціального руху, головна мета якого – реальна допомога ближньому.

Рух «Відкриті долоні» об’єднує вже понад 120 українських закладів. Найбільше учасників – по 23 – у Харкові та Києві. Найпоширенішим залишається традиційне «підвішування» – кава, чай, солодощі, але у деяких містах «підвішують» також книги, квіти, продукти, а ще косметику, квитки у кіно і навіть послуги хімчистки і юридичні консультації.

Хоча акція відносно нова, хочеться вірити, що з часом вона охопить щораз більшу кількість закладів – не тільки кав’ярень, але й магазинів, аптек, хлібних кіосків. І блискітка доброго настрою й душевне тепло, що передаватимуться від людини до людини, зроблять життя кращим, а серце милосерднішим. Адже диво має бути. Спішімо долучитися до нього!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: життя,традиції,кава
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.