Коли Білий дім збудує Зірку смерті?

06 лютого 2013, 07:45
Власник сторінки
журналист
0
195

... як цього бажають користувачі "We the people"

У США знайшли спосіб, як кожен може порадити Президенту, що робити. Минулої осені Білий дім запустив новий інтерактивний сервіс "We the people", який дає можливість будь-кому написати петицію до Президента США з пропозицією вирішення будь-якого питання.



Ідея онлайн сервісу звернень є дуже простою. Сайт https://petitions.whitehouse.gov/ дозволяє кожному зареєструвати петицію. Цю петицію бачать всі користувачі і можуть поставити під нею "лайк". Якщо петиція протягом 30 днів набирає понад 25 тисяч голосів/лайків – її обов'язково розгляне представник Білого дому чи федеральних органів і надасть відповідь. Всі відповіді на петиції публікують на цьому ж сайті. Проголосувати може будь-хто з користувачів інтернету, а не лише громадяни США. Жодної авторизації, крім підтвердження реєстрації через е-маіл.

Назвали сервіс символічно – "We the people/ Ми – народ". Це три перших три слова Конституції США, які в оригінальному тексті були виділені іншим шрифтом.

Національний конституційний центр



У Філадельфії поряд з місцем, де була підписана перша Конституція США нині збудовано Національний конституційний центр. У ньому все обертається навколо слів "We the people". Їх винесено на фасад будівлі, ними прикрашені внутрішні приміщення, ці слова з особливою урочистістю проголошує ведуча шоу, яка розповідає історію народження американської Конституції для школярів і студентів.

"Конституційне шоу" з історії ухвалення Основного закону США 

Про що американці просять свого президента?

Найбільшу кількість підписів за час роботи сайту (понад 300 000) зібрала петиція з вимогою визнати екстремістською та нетерпимою церкву Уестборо. Відповіді досі немає (

Друга за популярністю – вимога "накласти вето на законопроект SOPA (про припинення піратства в інтернеті). Білий дім дав розлогу відповідь на цю петицію: ми за свободу в інтернеті, але проти піратства.

У відповідь на ще одну популярну петицію обмежити обіг вогнепальної зброї Білий дім намагається провести відповідний закон через Конгрес.

Четверта за популярністю петиція містить вимогу перерахунку (!) голосів на виборах Президента США!

Петиція вимагає перерахувати голоси на виборах Президента США

Автор стверджує, що Барак Обама набрав в штаті Огайо 106 258, хоча до голосування було допущено лише 98 213 виборців. Обама отримав 108% голосів! 70 тисяч громадян чекають відповіді на петицію і звинувачення у шахрайстві.

Загалом, онлайн-сервіс петицій – корисна справа, яка наближає владу до людей. Однак, звертає на себе увагу кілька цікавих деталей...

Даєш Зірку смерті!

Найоригінальнішим з прохань до Білого дому, як на мене, є петиція щодо побудови американським урядом "Зірки смерті" - космічної зброї з кінофільму "Зоряні війни" Джорджа Лукаса.

Петиція з пропозицією збудувати Зірку смерті

Понад 30 тисяч фанатів "Зоряних воєн" вирішили надихнути владу втілити цю ідею і збудувати космічну зброю для знищення інших планет. "Зосередивши наші оборонні ресурси в розробці космічної платформи та системи зброї, такої як Зірка смерті, уряд може стимулювати створення нових робочих місць у сфері будівництва, машинобудування, космосу, щоб зміцнити нашу національну оборону", – написали автори петиції Президенту Обамі.

Зірка смерті

Адміністрація Обами дала відповідь у стилістиці Лукаса: президент знає, як вправлятися зі світловим мечем і покращеною зефірною гарматою.

Відповідь підготував керівник відділу науки і космосу бюджетного управління Білого дому Пол Шокросс. Він так і написав фанатам Зоряних воєн, що "це не та відповідь, на яку ви розраховуєте". І обґрунтував чому.

По-перше, за оцінками університетських економістів, будівництво станції обійшлося б у 850 квадрильйонів (мільйонів мільярдів) доларів. Натомість у відповіді зазначено, що уряд шукає способи скоротити дефіцит державного бюджету країни, а не збільшити його.

По-друге, адміністрація Обами виступає проти того, щоб підривати планети.

І останній аргумент – Зірка смерті небезпечна зброя, яка зможе знищити не лише планету, а й цілу зоряну систему)))

Одна цитата працівника Білого дому варті того, щоб дати її повністю:

"Ми не маємо Зірки Смерті, але у нас є літаючі роботи-помічники на космічній станції, президент, який знає, як вправлятися зі світловим мечем і покращеною зефірною гарматою, і науково-дослідне оборонне агентство, яке надає підтримку дослідженням зі створення руки Люка, літаючих дроїдів, і чотириногих піших роботів".

Після петиції фанатів "Зоряних воєн" і серії інших "сюрпризів" адміністратори сервісу "We the people" підняли планку голосів до 100 000. Щоб отримати відповідь Білого дому починаючи з нового року авторам петицій доводиться зібрати в чотири рази більше лайків.

Петиції як засіб політичної боротьби

Закон Магнітського" став причиною ухвалення Росією закону "Діми Яковлева". 8 тисяч осіб підписалися за те, щоб поширити дію закону Магнітнього і на російських депутатів, що голосували за "Діму Яковлєва".

В кінці січня з'явилася нова петиція, яка просить американський Конгрес розробити Закон "Олександра Долматова" "щоб покарати всіх голландських чиновників, відповідальних за його смерть". Олександр Долматов – російський політичний діяч, який помер в голландській в'язниці, – пояснюють автори петиції. Судячи з того, що петиція вже має понад 50 тисяч підписів, Білому дому таки доведеться виправдовуватися, що Магнітський – не Долматов і це не вибіркове правосуддя, або написати іншу відповідь.

Серед 200 активних нині петицій є одна з суто українським акцентом – від групи підтримки "сім'ї Павліченок", засуджених за вбивство судді. Невдоволені вироком Павліченкам автори петиції вимагають застосувати "Закон Магницького" до України та заборонити в'їзд до США деяким нинішнім та колишнім працівникам МВС та також суддям. За тиждень петиція зібрала 6 тисяч голосів.

Чи можливі он-лайн петиції в Україні?

Сьогодні кожен громадянин України може звернутися до Президента України чи будь-якої державної установи зі скаргою або пропозицією відповідно до Закону "Про звернення громадян". Але виключно у письмовій формі з "мокрим підписом", зазначенням прізвища і зворотною адресою. Ця досить бюрократична послуга є затребуваною. Лише торік до Віктора Януковича надійшло понад 100 тисяч звернень громадян.

Закон про доступ дає змогу використати електронну пошту, але тільки для запиту на інформацію. При цьому рівень авторизації ще нижчий, ніж для петицій у США – запитувачу потрібно вказати лише своє ім'я. Однак, просити владу зробити щось в такий спосіб поки не дозволяє законодавство.

Електронне листування почала використовувати податкова – понад 300 тисяч підприємців отримали цифровий підпис, завдяки якому мають змогу здавати звіти податківцям в електронній формі.

Найближче до провадження електронних петицій підійшов Національний центр електронного урядування при Держагентстві з питань науки, інновацій та інформації України.

Вони розробили інтернет-сайт, за допомогою якого громадяни зможуть подавати запити і звернення до органів влади в електронній формі.

Сайт для електронних звернень

Зараз сайт проходить тестування. Він запрацює після випробування і виправлення можливих помилок. Але навіть коли наша система електронних звернень буде введена в дію, громадянину все одно буде потрібен електронний цифровий підпис (ЕЦП), щоб відправити петицію. Завдяки податківцям, ці підписи безкоштовно отримали підприємці, які першими зможуть скористатися перевагами електронного звернення. Іншим доведеться отримувати електронні ключі у засвідчувальних центрах.

Можливо, електронне звернення – це не революція для державної машини, але точно крок, який дасть змогу громадянам отримувати послуги сучасними засобами комунікацій і наблизить українських чиновників до розуміння "як вправлятися зі світловим мечем і покращеною зефірною гарматою".

П.С. Дякую Роману Вибрановському за корисне посилання)
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.