Блеф від Партії регіонів

12 лютого 2013, 11:58
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
304
Блеф від Партії регіонів

Заява Олійника викликає посмішку як мінімум з двох причин.

Вчора один із штатних спікерів Партії регіонів Володимир Олійник в ефірі «Свободи слова» на ICTV заявив про те, що влада готова до перевиборів парламенту, але за умов впровадження чисто мажоритарної системи виборів.

В принципі, якби таке сталося, то завдяки сформованій владній вертикалі, використанню адмінресурсу, судів і виборчих комісій склад Верховної ради міг би змінитися на користь ПР. Адже всі чудово знають, наскільки тяжко кандидату-опозиціонеру виграти вибори на мажоритарному окрузі.

Насправді заява Олійника викликає посмішку як мінімум з двох причин.

1) Владі, як і деяким опозиційним партіям, дострокові вибори невигідні. Навіть якщо блокада ВР затягнеться надовго, президент Янукович не зобов’язаний користатися правом розпуску. Сьогоднішні рейтинги політичних сил чітко вказують на те, що від перевиборів Ради виграють «УДАР» і ВО «Свобода», натомість ПР, «Батьківщина» і комуністи або втрачають, або у кращому випадку збережуть нинішню кількість мандатів.

2) Змінити систему виборів у разі розпуску парламенту не вдасться. Для запровадження чистої «мажоритарки» необхідно внести зміни до закону «Про вибори народних депутатів». Для цього потрібно відкрити чергову сесію ВР (що вже ставить під сумнів доцільність перевиборів!)  і мати 226 голосів. Де їх взяти, якщо мажоритарну систему не підтримають ні опозиція, ні союзники-комуністи, ні позафракційні депутати, яким взагалі перевибори потрібні як зайцю стоп-сигнал. Як відомо, опозиційні фракції виступають за відкриті списки, а комуністи підтримують звичайну пропорційну систему виборів. Тож на ініціативу регіоналів банально немає голосів.

Партія регіонів блефує. Їх цікавить зміцнення провладної більшості у чинному парламенті, а запуск в інформаційний простір «качки» про перевибори є одним з елементів кампанії по залученню нових депутатів. До речі, як і рішення ВАСУ щодо Балоги і Домбровського.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.