Регіонали шукають шляхи зміцнення своїх позицій у Верховній Раді

12 лютого 2013, 14:32
Власник сторінки
Communication group
0
232

Тривале блокування трибуни ВР опозиціонерами, які домагаються лише персонального голосування, породжує думку про достроковий розпуск Ради і призначення нових виборів.

Тривале блокування трибуни ВР опозиціонерами, які домагаються лише персонального голосування, породжує думку про достроковий розпуск Ради і призначення нових виборів. 

Хоча переобирати Верховну Раду нині нікому не вигідно, адже потрібно буде знайти "зайві" гроші на нові величезні фінансові затрати, деякі регіонали вважають, що, позачергові вибори цілком доцільні, але … вони мають відбуватися лише за мажоритарною системою. Бо, виявляється, що "партійна система вижила себе". А кожний мажоритарник, якого обрали депутатом Верховної Ради несе відповідальність не перед партією, а перед своїм виборцем. 

На перший погляд ця теза цілком логічна. Але дотримуватися її можна лише за умови, якщо йдеться про свідомого, політично грамотного виборця, який має свою чітку й непохитну позицію. Як засвідчили парламентські вибори-2012, такий електорат можна знайти лише в столиці України Києві та в західних областях, де люди попри всі намагання влади піддобрити й підкупити виборців, проголосували за представників від опозиційних партій. Тож, звичайно, що такий розклад Партії регіонів аж ніяк не вигідний. 

Проте, на щастя регіоналів, варто лише пересікти межу Києва, а чи заїхати скажімо в сусідні Чернігівську чи Черкаську область, тут уже бери "темний" електорат голими руками. Розповідай йому казочки про те, яке на нього чекає райське життя, коли обере мажоритарника-регіонала. Доходило навіть до парадоксальних випадків. Під час соціологічних опитувань на півдні Київської області люди висловлювали готовність проголосувати за опозиційну партію, але разом з тим … за мажоритарника-регіонала, який відверто підкуповував виборців. 

Вдавалися представники провладної партії під час виборчої кампанії на мажоритарних округах і до ще радикальніших методів боротьби за владу. Йдеться про відверте залякування і цькування своїх конкурентів. Навіть шляхом кидання гранати в будинок, як це було в одному з славних містечок Черкащини. 

Тож і не дивно, що, освоївши таку "прогресивну" й "дієву" тактику боротьби за владу, Партія регіонів, яка програла парламенські вибори за партійними списками, все ж отримала омріяну більшість у Верховній Раді. Проте все ж, щоб там хто не казав, а більшість ця хитка. 

А ось якщо парламентські вибори будуть лише за мажоритарною системою, тут уже Партія регіонів буде почуватися на виборчих округах як риба у воді. Адже за відпрацьованою роками системою запровадження різних брудних передвиборних технологій вони вже візьмуть не хитку більшість, а справжню. Ось чому один регіонал так впевнено і переконливо заявляє в ЗМІ : "…. ми – за позачергові вибори, … але ми будемо наполягати на тому, щоб система виборів була мажоритарною". 

Володимир Манько
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.