Вона повернеться

13 лютого 2013, 17:15
Власник сторінки
0
255
Вона повернеться

Делегація МВФ, яка працювала в Україні два тижні з метою обговорення умов нової програми кредитів, завершила «зимову сесію» і планує продовжити переговори у березні.

Делегація  МВФ, яка працювала в Україні два тижні з метою обговорення умов нової програми кредитів, завершила «зимову  сесію» і планує продовжити переговори у березні.

Якщо  проаналізувати зміст заяви місії МВФ, зробленої за результатами роботи в Києві, то помічаємо, по-перше, невтішний прогноз  на 2013 рік: нам обіцяють зростання економіки України в межах 0-1% «за відсутності коригування економічної політики»; по-друге, Фонд  відзначає великий обсяг дотацій на опалення та газопостачання населення, внаслідок чого  здійснюється тиск на бюджет України і на її платіжний баланс.

«МВФ відзначає прогрес у переговорах з Україною за програмою stand by, проте важливі питання економічної політики ще залишаються відкритими», - наголошується  у заяві.

Тобто, іншими словами, нам прозоро натякають: все окей, українці, але у вас будуть великий трабл в економіці, якщо не піднімете тарифи на газ та опалення для населення, не відпустите гривню у вільне плавання. 

Як відомо, співпраця України з МВФ припинилася на початку 2011 року, оскільки уряд Азарова вирішив не йти  за вимогами Фонду і все-таки не піднімати тарифи.  Була надія  домовитися з Росією про знижку на газ і таким чином  поліпшити платіжний баланс, не погіршувати соціальне становище в країні.   

Протрималися два роки, тепер нова спроба отримати кредити (програма передбачає загалом надання  Україні 15 млрд.дол., з яких надано 3,5млрд.) і якось обійтися половинчастими заходами, мовляв, тарифи будемо піднімати, але не так, як від нас вимагають.

Якщо це  така демонстрація нашої фінансової невразливості,  навіщо тоді взагалі звертатися до МВФ? Репутація цієї організації у світі дуже неоднозначна, як до будь-якого явища, де вирішальний вплив мають гроші, гроші і ще раз гроші.

Кілька років тому мені до рук потрапило дослідження науковців  Кембріджського університету у Великій Британії, які доводять існування взаємозв’язку  між зростанням  захворюваності на  туберкульоз і жорсткими заходами так званого оздоровлення бюджету, тобто економії на соціальних витратах, що викликане  кредитами МВФ.

Це здебільшого стосується найбідніших країн Африки та Азії, де на тлі злиденності, недоступності якісного лікування відзначається значне поширення  туберкульозу. Всі ці країни є членами МВФ, вони регулярно отримують звідти нові  й нові рекомендації, що треба зробити аби отримати бажані  доларові кредити.

Та всі вимоги  зводяться до скорочення реальних пенсій та  соціальних програм, зокрема,  видатків на охорону здоров’я, звуження мережі лікувальних закладів .

Це явище знайшло поширення і в Європі, у постсоціалістичних країнах, які після розпаду СРСР почали виконувати програми співпраці з МВФ. .

Дослідники виявили, що в таких країнах, спостерігається значно більше випадків захворюваності і смерті  від туберкульозу, ніж у країнах  без кредитів МВФ. Ці  країни  спочатку мали показник смертності від  туберкульозу у середньому 6 випадків на кожні 100 тис. населення. Але після запровадження кредитних програм МВФ  цифра зросла  до 12 ! Водночас цей показник зменшився у країнах, які не сіли на фінансову голку  МВФ.

Так, співпраця з МВФ у великих обсягах може призвести до своєрідної «наркотичної» залежності від зовнішніх запозичень, що означає покірне виконання чужих рекомендацій.

Наслідки цього в Україні ми вже бачимо, як кажуть, неозброєним оком.  Маємо один з найнижчих у Європі рівень життя, відповідно захворюваність на  туберкульоз, який раніше був поодиноким випадком,  зростає і це стає вже соціальним явищем.     

За статистикою, в країні щогодини  виявляється  4 хворих туберкульозники і вмирає 1 людина. За останні 15 років, відтоді як в Україні зафіксовано перевищення епідемічного порогу туберкульоза,  вмерло через цю хворобу майже 150 тис. громадян.

На мою думку, настав час ретельно  порахувати всі плюси і мінуси співпраці з МВФ, до цього мають бути залучені відомі фахівці, експерти, представники місцевих органів влади, які краще за столицю знають стан справ у себе  вдома. 

Маємо знайти альтернативні джерела фінансових запозичень. Може вдатися до створення свого міжнародного чи міжрегіонального фонду економічної співпраці, куди запросити зацікавлені країни, які також шукають виходу з непевної фінансової ситуації ?

Тому, що судячи по індексам значення рівня світових економік (Dow Jones та інш.) ніякої кризи немає і не було. Мало того , світова економіка успішно зростає. Проблеми України виключно внутрішні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.