Дві моделі вищої освіти – два шляхи розвитку країни (обговорюємо законопроекти)

20 лютого 2013, 20:28
Власник сторінки
Голова комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, народний депутат України, фракція "Батьківщина"
0
241

Зараз в парламенті на розгляді три законопроекти про вищу освіту. Розглядаючи їх, ми обиратимемо між руйнуванням і розвитком. Україна потребує сучасної вищої освіти, яка дасть кожному шанс на успіх!

У 2006 році нам вдалося створити систему зовнішнього незалежного тестування, щоб дати можливість кожній дитині поступити до вищого навчального закладу без хабарів. Сьогодні на порядку денному - побудова сучасної якісної вищої освіти. Це завдання буде вирішувати Верховна Рада нового скликання, приймаючи новий закон про вищу освіту.

Зараз в парламенті на розгляді три законопроекти про вищу освіту. Розглядаючи їх, ми обиратимемо між руйнуванням і розвитком. Між освітою, яка є сферою отримання комерційного зиску та освітою, яка є обов’язком держави по відношенню до своїх громадян. Це вибір між збагаченням чиновників і збагаченням країни.

Переконана, що прийняття проекту №1187 (автори - Г.Калетнік, С.Ківалов, М.Сорока) призведе до консервації нинішнього курсу на деградацію вищої освіти. Свідомо чи за помилкою, автори закріпляють васальну залежність вишів, ректорів, викладацького складу від чиновників Міносвіти. У результаті, ще більше процвітатиме торгівля посадами, зловживання у сфері ліцензування та акредитації вищих навчальних закладів,  хабарництво - під  час вступу, навчання та випуску студентів.

На зіпсованому ґрунті нічого не росте.  Законопроект №1187 унеможливить розвиток і рух уперед, гальмуватиме розкриття креативного потенціалу української нації і розвиток університетської науки. Не зможе створити умови для здорової мотивації викладачів та студентів. Не забезпечить виховання політичної та економічної еліти, яка здатна вести країну вперед. Це шлях у нікуди.

Натомість два інші законопроекти (№1187-1 – автори А. Яценюк, Л.Гриневич, Л. Оробець, В. Кличко, О. Тягнибок, Р. Павленко, П. Розенко, О.Тягнибок, І. Фаріон, О. Сич та №1187-2, внесений В.Балогою, розроблений групою під керівництвом М. Згуровського) дають підстави сподіватися на якісні зміни у вищій освіті. Я стверджую це не лише як автор одного із законопроектів (№1187-1), а як голова профільного парламентського комітету, фахівець і, зрештою, як мати і бабуся, яка бажає кращого майбутнього для дітей тут, в Україні.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: влада,освіта,вища освіта,Гриневич
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.