Закон України «Про внутрішню торгівлю»

27 лютого 2013, 16:32
Власник сторінки
0
213

Підприємці-члени Всеукраїнського комітету "НАСТУП" вважають законопроект "Про внутрішню торгівлю" непотрібним та безглуздим.

Розглядаючи законопроект «Про внутрішню торгівлю» №9443 от 10 листопада 2011 року, розроблений Кабінетом міністрів України, активісти ВК«НАСТУП» дійшли до висновку, що проект закону не становить цілісного документу, а лише відображає поєднання загальних фраз та лобістських інтересів різних груп, які жодним чином не узгоджені між собою.

Статті проекту закону дублюють норми Цивільного, Господарського кодексів, законів України «Про реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», «Про основні засади державного (контролю) у сфері господарської діяльності»,  нерідко вступають в протиріччя з цими документами. Закон великою мірою суперечить Конституції України та задекларованому Президентом України курсу на дерегулювання підприємницької діяльності.

У статті 16 законопроекту вводяться нові додаткові вимоги щодо особливостей укладання договорів під час здійснення торгівлі продовольчими товарами, при тому, що такі питання уже врегульовані Цивільним та Господарським кодексами України. Якщо на початку законопроекту проголошується рівність торговельних закладів, то далі – містяться норми, направлені на дискримінацію малого підприємництва. Зокрема, у пункті 3 статті 7 зазначено, що провадити торгівельну діяльність у магазинах площею понад 200 кв. метрів можуть лише суб’єкти господарювання, які застосовують загальну систему оподаткування.

Органи місцевого самоврядування та спеціально уповноважені органи виконавчої влади набувають занадто широких і невизначених прав щодо втручання в господарську діяльність суб’єктів господарювання.

Українське підприємництво боляче реагує на такі нововведення, заявляючи про  широкомасштабне згортання підприємницької діяльності малої та середньої ланки. Багато підприємців взагалі мають намір припинити здійснення торгівельної діяльності.

Опікуючись правами та інтересами представників дрібного бізнесу ВК «НАСТУП»  здійснює постійний моніторинг законодавства з метою оперативного реагування на виклики, що становлять загрозу розвитку підприємницького середовища. Ми об’єднуємо в своїх лавах багато підприємців і працівників сфери торгівлі, а тому не можемо допустити прийняття законопроекту «Про внутрішню торгівлю» та заявляємо про абсолютну непотрібність такого закону.

Для досягнення конструктивних змін у процесі регулювання правовідносин між суб’єктами підприємницької діяльності, представниками дрібного бізнесу та адміністраціями ринків України, Всеукраїнський комітет «НАСТУП» в рамках Громадської Ради при Міністерстві економіки пропонує затвердити розроблені підприємцями, представниками дрібного бізнесу пропозиції щодо змін  до законопроекту  «Про основні засади державного регулювання діяльності роздрібних ринків». Ключовим пунктом цього законопроекту має стати підписання обов’язкового типового договору оренди між адміністраціями ринків та підприємцями,  що дозволить максимально захистити підприємців та здійснення їхньої торгівельної діяльності на ринках, унеможливить  втручання власників ринків(їх адміністрацій) на процеси здійснення торгівельної діяльності дрібних підприємців.

 Ми вважаємо, що лише так, спільними зусиллями громадських організацій та представників дрібного бізнесу, сьогодні ми зможемо  досягнути успіху та відстояти  права малого бізнесу на проведення вільної торгівельної діяльності.

ВК "НАСТУП"

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.