Проблемні питання цін/тарифів на житлово-комунальні послуги

02 березня 2013, 18:37
Власник сторінки
0
641
Проблемні питання цін/тарифів на житлово-комунальні послуги

…виконавцям і споживачам житлово-комунальних послуг в допомогу, оскільки заплутані питання цін/тарифів на житлово-комунальні послуги не сприяють прозорості і довіри в цих питаннях…

Проблемні питання цін/тарифів на житлово-комунальні послуги

 

 

…виконавцям і споживачам житлово-комунальних послуг в допомогу, оскільки заплутані питання цін/тарифів на житлово-комунальні послуги не сприяють прозорості і довіри в цих питаннях…

 

 

Одразу наперед слід зауважити, що предметом викладеного можуть бути порушення прав споживачів та не має бути бажання споживачів ухилятися від оплати житлово – комунальних послуг, а бажання (рекомендації) щодо оплати житлово – комунальних послуг за цінами/тарифами, які МАЮТЬ ВІДПОВІДАТИ, закону, Договору та будь-яким рішенням інших державних органів, які у встановленому порядку ПРОЙШЛИ ДЕРЖАВНУ РЕЄСТРАЦІЮ в Головному Управлінні юстиції в м. Києві, тощо.

 

Відповідно до ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за ЗАТВЕРДЖЕНИМИ в установленому порядку тарифами.

 

Оплата за житлово-комунальні послуги має здійснюватися на підставі діючих тарифів, встановлених державними органами, а не на підставі тих тарифів, які самостійно можуть встановлюватися в бік збільшення але як розібратися?

 

Як правило між сторонами існують реально договірні відносини, які підпадають під особливості Закону України «Про житлово-комунальні послуги», в силу яких ВИКОНАВЕЦЬ надає СПОЖИВАЧУ житлово-комунальні послуги, а споживач зобов'язаний їх оплатити згідно із тарифами та в строк, обумовлені сторонами або визначені законом.

 

Згідно п.2 ч.1 ст.7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг належить ВСТАНОВЛЕННЯ цін/тарифів на житлово-комунальні послуги відповідно до закону.

 

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 09.03.2011 р. у справі за №2-а-1888/10 за позовом … до виконавчого органу Київської міської ради про визнання дій неправомірними, розпоряджень нечинними та зобов'язання вчинення певних дій, постанова Шевченківського райсуду м. Києва від 10.12.2010 р., якою було задоволено адміністративний позов і визнано незаконним розпорядження виконавчого органу Київської міської ради від 30.01.2009 р. №1332, 1333, 1335 та розпорядження від 30.03.2010 р. №191, від 31.05.2010 р., №392 БУЛА СКАСОВАНА ТА УХВАЛЕНА НОВА постанова про відмову у задоволенні позову.

 

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 10.03.2011 р. у справі №2-а-2292/09 постанову Шевченківського райсуду м. Києва від 19.10.2009 р., якою було визнано протиправними дії КМДА щодо прийняття 29.04.2009 р. Розпоряджень №516 «Про встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення холодної та гарячої води для населення», №518 «Про встановлення та погодження тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», №520 «Про затвердження тарифів на теплову енергію, встановлення та затвердження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для населення», та якою було визнано незаконними і нечинними з моменту прийняття Розпорядження КМДА від 29.04.2009 р. за №516 «Про встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення холодної та гарячої води для населення», №518 «Про встановлення та погодження тарифів на теплову енергію, встановлення та затвердження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для населення», №520 «Про затвердження тарифів на теплову енергію, встановлення та затвердження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для населення» було СКАСОВАНО.

 

Зазначеною постановою суду від 10.03.2011 р. було ПРИЙНЯТО НОВУ ПОСТАНОВУ, якою у задоволені позову позивача до Київської міської державної адміністрації, треті особи … про визнання неправомірними дій відповідача щодо прийняття розпоряджень від 29.04.2009 р. за № 516 «Про встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення холодної та гарячої води для населення», №518 «Про встановлення та погодження тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій», №520 «Про погодження тарифів на теплову енергію, встановлення та затвердження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для населення», та визнання вищевказаних розпоряджень незаконними та нечинними з моменту прийняття БУЛО ВІДМОВЛЕНО.

 

Зокрема, вказаною постановою апеляційної інстанції встановлено, що НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ Київської міської державної адміністрації (виконавчого органу Київради) щодо встановлення цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ ДЕРЖАВНІЙ РЕЄСТРАЦІЇ.

 

Отже, змодельованою може бути реальна ситуація, відповідно до якої нам нараховують послуги з утримання будинку та прибудинкової території (експлуатаційні витрати), комунальні послуги на підставі РОЗПОРЯДЖЕНЬ Київської міської державної адміністрації та відповідно НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ, що діяли у зазначеній у позові період, АЛЕ ПІДВИЩИВШИ НА СВІЙ РОЗСУД ТАРИФИ В БІК ЗБІЛЬШЕННЯ.

 

Тобто не тільки споживачі, а й суд може критично оцінити твердження про те, що при нарахуванні житлово-комунальних послуг виконавці дотримуються у повному обсязі вимог постанов Кабінету Міністрів України, розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради та умов договорів.

 

Непоодинокими вбачаються випадки, коли виконавці під час проведення розрахунків з споживачами за надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, ЗАСТОСОВУЮТЬ ЦІНИ/ТАРИФИ, ЯКІ НЕ ВСТАНОВЛЕНІ (ПОГОДЖЕНІ) відповідним органом місцевого самоврядування, що відмічено й у постанові Вищого господарського суду України від 21.08.2012 р. у справі №59/221.

 

Можуть обґрунтовувати свої не завжди правомірні і законні вимоги (розрахунки) з оплати житлово-комунальних послуг, тобто їх вартості (постійне і необґрунтоване збільшення) наявністю, наприклад, наданих на виконання таких собі листів доручень КМДА, які не завжди є НОРМАТИВНО-ПРАВОВИМИ АКТАМИ Київської міської державної адміністрації (виконавчого органу Київради) щодо встановлення цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги, які НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ ДЕРЖАВНІЙ РЕЄСТРАЦІЇ.

 

Тобто, усі «письмові документи», які не є НОРМАТИВНО-ПРАВОВИМИ АКТАМИ КМДА - ПІДЛЯГАЮТЬ ДЕРЖАВНІЙ РЕЄСТРАЦІЇ !!!

 

Можемо згадати тільки поширені в деяких житлово – комунальних установах, незалежно від форми власності - доручення Головного управління з питань цінової політики (лист від 03.10.2008 №09050/4-2382) та на виконання доручень КМДА лист від 10.09.2008 №197 та лист від 29.09.2008 №204 щодо встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій.

 

При цьому, виконавцями НЕ ВРАХОВАНО, що: Указом Президента України  "Про державну  реєстрацію  нормативно-правових актів  міністерств та інших органів  виконавчої влади "  від 03.10.1992 року встановлено , що з 1 січня 1993 року  нормативно-правові  акти , які видаються  міністерствами , іншими органами  виконавчої влади , органами  господарського управління та контролю і ЯКІ ЗАЧІПАЮТЬ  ПРАВА, СВОБОДИ  Й ЗАКОННІ  ІНТЕРЕСИ  ГРОМАДЯН  або мають  міжвідомчий  характер, ПІДЛЯГАЮТЬ ДЕРЖАВНІЙ РЕЄСТРАЦІЇ.

 

Постановою Кабінету Міністрів України  від 28 грудня 1992 року №731 затверджено  Положення  про державну  реєстрацію нормативно-правових актів  міністерств , інших органів  виконавчої влади( далі - Положення) згідно якого  ДЕРЖАВНУ РЕЄСТРАЦІЮ НОРМАТИВНО - ПРАВОВИХ АКТІВ обласних, Київської та  Севастопольської міських державних адміністрацій , їх управлінь , відділів , інших підрозділів, територіальних  органів  центральних  органів виконавчої влади ЗДІЙСНЮЮТЬ  ГОЛОВНІ  УПРАВЛІННЯ  ЮСТИЦІЇ В ОБЛАСТЯХ, МІСТАХ  КИЄВІ  та Севастополі (п.6  Положення).

 

Міністерства, інші  центральні  органи  виконавчої влади НАПРАВЛЯЮТЬ  ДЛЯ ВИКОНАННЯ  нормативно-правові  акти ЛИШЕ  ПІСЛЯ ЇХ  ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ТА ОФІЦІЙНОГО ОПУБЛІКУВАННЯ

 

У разі ПОРУШЕННЯ зазначених вимог  НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ  вважаються такими, що НЕ НАБРАЛИ ЧИННОСТІ, І НЕ МОЖУТЬ БУТИ ЗАСТОСОВАНІ (п.15 Положення), а тим більше прості листи та/чи/або доручення, тощо.

 

Отже, вимушений був подати відповідні ЗАПИТИ НА ІНФОРМАЦІЮ до Головного управління юстиції у місті Києві та Київської міської державної адміністрації з проханням повідомити: Чи було зареєстровано у встановленому порядку В ГОЛОВНОМУ УПРАВЛІННІ ЮСТИЦІЇ У МІСТІ КИЄВІ – доручення (лист, рішення, наказ, тощо) Головного управління з питань цінової політики лист від 03.10.2008 №09050/4-2382, лист від 10.09.2008 №197 щодо встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій, лист від 29.09.2008 №204 щодо встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій.

 

Від Головного управління юстиції у місті Києві та Київської міської державної адміністрації ОТРИМАНО несподівану і майже СЕНСАЦІЙНУ ВІДПОВІДЬ: Головне управління юстиції у м. Києві на Ваш запит щодо отримання публічної інформації повідомляє наступне. Доручення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та її структурних підрозділів, зазначені у вашому запиті, НА ДЕРЖАВНУ РЕЄСТРАЦІЮ до Головного управління юстиції у м. Києві НЕ ПОДАВАЛИСЯ та їх правова експертиза не проводилась.

 

Таким чином, при поданні виконавцями РОЗРАХУНКІВ за житлово – комунальні послуги – вони НЕ можуть ВІДПОВІДАЮТЬ вимогам чинного законодавства та, скоріш за все, і Договору.

 

Тобто, вони НЕ ПЕРЕВІРЕНІ на відповідність розрахунків, виходячи з вимог вказаного Указу та Положення, оскільки органами  виконавчої влади, органами  господарського управління та контролю і ЯКІ ЗАЧІПАЮТЬ  ПРАВА, СВОБОДИ  Й ЗАКОННІ  ІНТЕРЕСИ  ГРОМАДЯН - ПІДЛЯГАЮТЬ ДЕРЖАВНІЙ РЕЄСТРАЦІЇ.

 

Що має робити споживач, коли ЗГАДАНІ ЛИСТИ ЧИ ДОРУЧЕННЯ, на які можуть посилатися виконавці НЕ ЗАРЕЄСТРОВАНІ В ГОЛОВНОМУ УПРАВЛІННІ  ЮСТИЦІЇ У МІСТІ КИЄВІ, бо вони напевно вважаються такими, що НЕ НАБРАЛИ ЧИННОСТІ, І НЕ МОЖУТЬ БУТИ ЗАСТОСОВАНІ (п.15 Положення).

 

Отже, враховуючи наведене та беручи до уваги заплутані питання цін/тарифів на житлово-комунальні послуги, які не сприяють прозорості і довіри в цих питаннях споживачів і виконавців - з будь-яких конкретних питань у конкретних конфліктних/спірних справах — звертайтеся за порадами безпосередньо до правників, правозахисників, громадських діячів, повірених, адвокатів…, але щиро вірю у мудрість і можливі мирні медіаційні домовленості конкретних споживачів з конкретними виконавцями повз меж суду, державних і правоохоронних органів та державної інспекції із захисту прав споживачів.

 

 

З великою повагою

і сподіванням виявитися корисним,

Вадим Хабібуллін

 

 

© Вадим Хабібуллін ® KHABIBULLIN.kiev.ua


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.