Влада остаточно зруйнувала самоврядування в Києві

26 березня 2013, 13:07
Власник сторінки
Політик
0
172

Вертикаль влади остаточно зруйнувала самоврядування в Києві.

22 березня в Укрінформі відбувся круглий стіл «Проблемні питання розвитку державного управління і місцевого самоврядування у столиці України». В дискусії, яку ініціювало «Українське юридичне товариство», прийняли участь більше двох десятків вчених, соціологів, політологів, деякі потенційні кандидати на посаду міського голову Києва, народні депутати України та представники ЗМІ.

На зустрічі відзначалось, що ні Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, ні президент України Віктор Янукович не забезпечують конституційні права киян на самоврядування та вибори, що є нонсенсом серед європейських столиць. Адже подовження повноважень депутатів Київради і в.о. міського голови Г.Ф. Гереги не передбачено Конституцією і повинне розцінюватись, як узурпація влади – поза будь-які регіонально-правові зачіпки. Маніпулювання датою виборів на догоду політичній доцільності є грубим нехтуванням правами киян на контроль та формування місцевої влади, на зв'язок влади і населення, на вияв киянами громадянського обов’язку.

Вертикаль влади остаточно зруйнувала самоврядування в Києві. Сьогодні багато триває розмов про втрату місцевого самоврядування, але красномовніше неупередженої статистики немає нічого. Станом на 01.01.2012 в Києві маємо 38 тис. державних службовців, та... аж 161(!) посадова особа місцевого самоврядування! Для порівняння: у Донецькій області 17 тис. державних службовців та 9 тисяч представників місцевого самоврядування. Джерело цієї інформації – буклет "Державна служба в цифрах 2012", виданий Національним Агентством України з питань державної служби (мал.). Таким чином не призначення виборів у Києві на 2 червня, як того вимагає Конституція України, – це справжнє захоплення і узурпація влади.

Також на круглому столі наголошувалось, що є очевидною недовіра до дій правлячої партії, бо кияни не довіряють «донецьким» кадрам. Алей  одночасно наростає недовіра до дій опозиційних партій, які влаштували безпрецедентні торги по єдиним кандидатам, як у мери, так і в депутати Київради. Києву потрібен єдиний кандидат усіх киян: зі знання та досвідом керування таким мегаполісом. Адже натомість влада та опозиція імітують боротьбу за чесні вибори в Києві, оголосивши столицю стартовим майданчиком для президентських виборів, бомбуючи киян транзитними, тимчасовими кандидатами. І одночасно – ніхто не аналізує занепад економіки та бюджету Києва, ніхто не пропонує шляхів вирішення реальних проблем киян. Яких, за час керування неспроможними мерами, на кшталт Черновецького чи Попова, назбиралось чимало.

І це знову ж таки це підтверджує статистика, яка були оголошена виступаючими. Наприклад, бюджет Києва не виконується по видаткам в останні три роки. Місто в кредитах і боргах за виконані роботи, включно за будівельні роботи та послуги. Падіння обсягів будівництва у 2012 році склало 21% (по Україні – мінус 13,8%), у січні-лютому 2013 року будівництво у Києві зменшилось на 37%, падіння промисловості на 3,9%. Тим часом прийнятий на 2013 рік бюджет Києва передбачає збільшення доходів міської скарбниці від податку на доходи фізичних осіб із 7,0 млрд.грн. у 2012 році до 8,2 млрд.грн у 2013 році. Плата за землю в доходах бюджету 2012 року склала 2,1 млрд.грн., а на 2013 рік передбачено вичавити з киян 4,1 млрд.грн. Тобто бюджет розвитку міста передбачає сміхотворні видатки і народжує абсолютно безпідставні сподівання. Фінансовий обвал в Києві стане таким же «несподіваним», як снігопад 22-25 березня 2013 року.

З огляду на ті змістовні ідеї та думки, які висловлювались на події, учасники вирішили зафіксувати пропозиції та рекомендації круглого столу:

·                   Кияни, політичні і громадські організації, депутати Верховної Ради від київської громади повинні не очікувати милостиню від київської влади, а особисто боротись за право киян на вибори і ефективну київську владу.

·                   Необхідно терміново вимагати від Г.Ф. Гереги та депутатів Київради 4 квітня 2013 року на сесії прийняти рішення про саморозпуск у зв’язку із закінченням повноважень.

·                   Депутатам Верховної Ради необхідно призначити вибори на 2 червня 2013 року, як того вимагає Конституція України.

·                   Верховна Рада Україна повинна внести зміни до закону про вибори у столиці, а саме:

 - обрання київського міського голову у два тури;

 - вибори до Київради провести за змішаною системою (50х50);

 - передбачити можливість само висування.

·                   Необхідно розпочати громадську дискусію, з залученням широкого кола фахівців, щодо прийняття нового Закону «Про столицю», про структуру влади, повноваження та столичну агломерацію.

·                   Підтримати заклик щодо блокування роботи Київради та Київської державної адміністрації, особисто О.П. Попова, який зруйнував самоврядування, ліквідував райради, централізував управління і розпоряджається ресурсами киян не ефективно.

Крім того, учасники круглого столу прийняли рішення спільно опрацювати Резолюцію круглого столу, яку офіційно направлять в Адміністрацію Президента, Верховну Раду України, в КМДА та Київську міську раду.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.