І тут стало зрозуміло, що Київ накрило

26 березня 2013, 15:28
Власник сторінки
Студент кафедры журналистики ИМО НАУ
0
246
І тут стало зрозуміло, що Київ накрило

Здається, ніби березень перевів будильник на 5 хвилин та проспав, у той час, коли лютий розважався, як міг, адже за період з 22 до 24 березня у Києві випало близько 60 см снігу.

   Вечір п’ятниці. Година пік. Затори сягають 10 балів. Видимість майже нульова через густий сніг. Безліч ДТП. Дістатись додому для більшості киян було майже неможливо. Ось як непривітно з нами прощається березень, який здається і не приходив цього року взагалі.

    Для того, щоб відчути себе полярником, достатньо було просто вийти на вулицю. Дув сильний та пронизливий вітер, який не тільки задував сніг в обличчя та створював труднощі пішоходам, але і могучим потоком змінював напрям руху автомобілів.  Іти було вкрай важко через товщу снігу, яка сягала колін, та кашею переминалась під ногами.

    Громадський транспорт, легкові та вантажні автомобілі буквально потопали в снігу: деякі занесло на узбіччя, деякі просто не могли зрушити з місця через відсутність зчеплення з дорожнім покриттям, автомобілі з низькою посадкою застрягали в сніжному полоні. Безліч водіїв у безвиході просто залишали свої авто на дорозі та ішли додому пішки. Пасажири громадського транспорту згуртувались та штовхали засоби пересування ззаду.

    Можливо найбільшим страхіттям було київське метро, адже це єдиний ефективний засіб пересування у таких надзвичайних погодних умовах. Черги за жетонами були немислимо довгі. Люди нервували: виснаження від довгого робочого тижня та втома від вимушеної прогулянки до найближчої станції метро давались в знаки.

    «Жетонів у касах не було, тому мені дуже пощастило мати декілька у гаманці, - поділилася зі мною Ольга Старовойтова, яка саме в той час поверталась з роботи. – Один чоловік, навіть, купив у мене 2 жетона удвічі дорожче, аби тільки не чекати півтори години або більше, коли вже, нарешті, дійде його черга до каси».

    «Я з роботи поверталась більше 3 годин, хоча зазвичай на дорогу витрачаю приблизно 40 хвилин!» - жалілась Людмила Ліщук.

     Покинуті на дорозі автомобілі були неабиякою спокусою для мародерів, які здійснили декілька вдалих спроб обікрасти і без того нещасних водіїв. Найстрашнішим було те, що через заблокованість доріг, рятувальні служби не мали змоги дістатись до потерпілих та надати допомогу, тому люди хворіли народжувались і померали без присутності лікарів швидкої допомоги.

    Трішки оговтавшись від неочікуваної пригоди та відігрівшись теплим чаєм кияни почали ділитись емоціями по телефону, свідком однієї з таких розмов стала «Служба новин». Шокуючим була розповідь про те, як студентки повертались з роботи, яка знаходиться в Киеві, пішки додому в Ірпінь, на що витратили 3,5 години! Дійсно! Виїхати з Києва також було неможливо, адже місто покидали вантажні автомобілі, які паркувались на узбіччі.

     Наступного дня, 23 березня, пейзаж на вулицях Києва більше нагадував кадри з фільму « Післязавтра». Метрова товща снігу прикрила автомобілі, дахи, покрівлі, магазини, навіть вікна замело, але опади не припинялись. Снігоочисні машини їздили вулицями міста та закидали снігом автомобілі, припарковані на узбіччі. Транспорту майже не було. Київська міська державна адміністрація призупинила роботу трамваїв, автобусів, тролейбусів та маршрутних таксі за певними маршрутами, а водії легкових авто відкопували своїх залізних коней. На дорогах безпечно, хоч танцюй.

   У Києві панувала дружня атмосфера взаємодопомоги та підтримки. Інтузіасти чистили дорогу від снігу, допомагали водіям виїхати зі снігової пастки, збивали бурульки з дахів магазинів та зупинок. Ті, хто направив свою енергію у менш продуктивне русло просто прогулювались містом, фотографували замети, грали в сніжки, катались на санчатах, стрибали у сніг, так би мовити, розважались як могли. На території НАУ було помічено двох сноубордистів, які катались на дошках вниз від сьомого корпусу. Але найбільше їх було на Андріївському узвозі, який тепер можна називати Київською Буковеллю, адже там спускались на лижах, санчатах, сноубордах – такий собі розважальний комплекс.

    Але в чому киянам було не до жартів, так це в тому, що продукти в магазинах просто зникали. Хліба майже не можливо було дістати, ціна підвищилась майже у тричі. Вантажівкам з продуктами харчування не дозволялося заїжджати до міста, тому вони блокували виїзд з нього, паркуючись за межами Киева.

   Кабінет міністрів оголосив у Києві надзвичайний стан, тому в понеділок 25 березня у більшості навчальних закладах був вихідним днем. Наразі наслідки снігопаду частково ліквідовано і місто повертається до свого звичного ритму життя.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.