Чому варто їхати в Криворівню?

16 квітня 2013, 09:22
Власник сторінки
журналіст
0
307

Село на Верховині століттями було місцем паломництва для української інтелігенції, а тепер завдяки Черемош-фесту стане таким для всіх любителів пофестивалити.

Сезон фестивалів розпочинається. Так, я з Вами погоджуюся, звучить дещо дико, зважаючи на погоду, холодні ночі і сиру землю. Який фестиваль, коли на землі не поваляєшся, в річці не скупаєшся, до ранку біля ватрочки за чашкою глінтвейну не посидиш.  Та зважаючи на ряд обставин це все можна буде реалізувати на першому у цьому році етно-фестивалі Черемош-фест.

Адже:

-    Черемош-фест проходитиме 11-12 травня, а це вже майже літо. І що найважливіше після Великодня. Бо кажуть мудрі люди, що до Великодня весни ніколи нема. Пізня Пасха – пізня весна.

-    Криворівня – супер гостинне село, переконалася на власному досвіді. Їжджу туди більше 5 років, Тягне, як магнітом. Тому, коли буде холодно і незручно у наметі, хатинка з теплою пічкою завжди знайдеться.

-    Поруч із музичною і розважальною програмою, організатори Черемош-фесту обіцяють сплави на Чорному Черемоші. Заради цього, особисто я і поїду. Бо річки – то кров землі. І щоб розбудити себе до великих звершень після зимової сплячки варто проплисти по бурхливому Черемоші, перезарядитися. І тоді все піде як по маслу. Бо що може встояти перед бурхливою карпатською річкою.

А тепер дещо детальніше про сам фестиваль. Музика – це основний елемент фестивалю, без якого б всі інші пазли розпалися.

Перший день буде не менш буйним, ніж Чорний Черемош. На сцені виступатимуть «КораЛЛі», «Рура», «Пан Пупец», «Перкалаба». Всі хлопці гарні і веселі, та варто виокремити найстарший за віком гурт «Перкалабу». Хто був хоча б раз на їхньому виступі, знають, що з сухим волоссям і блідими щічками ніхто після концерту не повертається. Дика гуцульська енергія і мертвого з могили заставить танцювати. І не просто танцювати, а кілька годин гоцати. Бо «Перкалаба» ніколи не вписується в рамки концерту, Якщо грають, то грають 3, 5, а то й цілих 8 годин безе перерви. Певне, такого гурту у світі немає, який би витримав грати цілу ніч напрольот і ні на хвилину не дати розслабитися тисячній публіці.

Другий день буде більш медитативний, порівняно з першоденною «Перкалабою». Певне таким має бути музичне похмілля, легким, п’янким, веселим, танцювальним. Варто відмітити, у перший день люди будуть гоцати, а на другий – танцювати (спрощена форма від гоцати). «Гич Оркестр», «Бурдон» та «LBB», Запаска, «Фолькнери»,  Longital (Словаччина). Longital – це єдиний неукраїнський гурт, через що Черемош-фест приплюсував до своїх регалій гучне слово «міжнародний». Я не проти. Бо хотіла б, щоб Криворівню відкрили для себе різні народи, а не тільки активні українці.

Із розваг обіцяють нашестя дримбачів. Організатори обіцяють зробити флеш-моб дримбачів, щоб одночасно сотні людей притулили до губ дримбочки і задримбали. А ще будуть гончарі, ковалі, народні майстрині ну і звичайно смачна гуцульська кухня. 

Минулого року я вперше полазила по печерах «Млинки» у селі Залісся Чортківського району на Тернопільщині. Зупинялася на ніч в Бориса Гори, який також організовує сплави. Ночуючи біля рафтів, у мене зародилася мрія наступної весни взяти участь у сплаві. От і настала весна. Людина по своїй природі лінива і вирватися із засидженого міста буває вкрай незручно і невигідно. Я вже думала забути про свою мрію, і  ще на рік перенести сплав і подолання порогів на карпатській річці. Але Черемош-фест цього не дозволить. За що йому велика дяка!

Ось інформація, яку про сплави дають організатори: «Сплави відбуватимуться як 11, так і 12 травня. Тривалість сплаву близько 1,5 години, 8 км, (ділянка впадіння р.Дземброні - с.Красник).із проходженням знакових порогів Чорного Черемоша - Дземброні, Білої Кобили, Дідового Ліктя Гучків та Гука. Учасникам сплаву видається водовідштовхуючий костюм, рятувальний жилет, шолом, весло, та досвідчений інструктор у співвдношенні 1 штука на 5-8 брата.)) Вартість сплаву для однієї людини - 200 гривень. Учасники отримують страхівку. Захід відбувається згідно туристчиної ліцензії. Взяти участь у сплаві можна, надіславши листа на пошту фестивалю: cheremosh.fest@gmail.com».

Сьогодні я ділюся інформацією, чому варто їхати в Криворівню саме 11-12 травня. Черемош-фест для знайомства з чарівним краєм «Тіней забутих предків»  - хороша нагода. Та не варто забувати, що цей край уже багато років заманює до себе великих людей світу сього. Про те, хто у Криворівні буває і що за чарівники там живуть писатиму у наступних своїх блогах. Залишайтеся з нами!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.