Моє розуміння грошей.

22 квітня 2013, 10:05
Власник сторінки
Физик - электронщик - программист
0
295

Роздуми про сутність економіки з точки зору фізика.

Фізик я лише за освітою і світосприйняттям. В Радянському Союзі обов'язковим було вивчення політекономії. При цьому давався наголос, що всі інші погляди - лженаука. З усього того у мене склалось враження, що економіка - це спосіб кількісного аналізу добровільного обміну між людьми чимось корисним. Гроші виступають як масштабіруючий пробний товар. Кількість грошей в обороті повинна співпадати з кількістю інших видів товарів. При цьому під іншими видами товарів виступають як матеріальні так і нематеріальні - все, що комусь може знадобитись. Це все ми бачимо повсякчасно і вважаємо об'єктивним. Є певна кількість товарів, грошей і учасників процесу. Критерій співпадіння грошей, товарів та учасників - інфляція. Погляди на механізм управління цим процесом - економічна модель. Критерій правильності моделі - її успішність. 

За приклад можна взяти США. 10 приватних банків (ФРС) генерують гроші і відповідають за співпадіння і між якими існує конкуренція. Інші банки позичають у них гроші та підтримують облік, збереження і рух. Держава вилучає частину ресурсу у вигляді податків для свого утримання. Утримання грошової системи іде за рахунок сплати за користування грішми. Розвиток держави - більш повне забезпечення потреб суспільства іде за рахунок накопичення грошової маси при утриманні інфляції, а також за рахунок можливості обслуговування вільними грішми інших регіонів. При цьому інші регіони можуть виступати допоміжним буфером згладжування розбалансованості між грошовою масою і кількістю товарів. Основний буфер - розвинена кредитна система - кожен має право на  отримання грошей під певну особисту відповідальність, тобто аванс на оцінку своєї діяльності.

За такою системою основним є гроші, як система оцінки. У того, хто має більше грошей, чи хоча би можливостей для залучення, є більше можливостей на використання їх на забезпечення своїх потреб. Для отримання грошей потрібно бути більш корисним (генерувати більше чогось, що можна продати) в кінці кінців для суспільства. Більша кількість грошей в руках не гарантує довготривалого добробуту без їх руху, хоча і дає захист на певний час.

У нашій країні відношення до грошей здебільшого викривлене, що нав'язується різними ідеологічними забобонами. Цьому сприяє і неуспіх країни в економічному розвитку. Причини цього вбачаються в спробах замінити економіку, як об'єктивну реальність суб'єктивними теоріями управління. Постійно шукаються вороги та злочинці, напрямки пріоритетного розвитку. Замість того, щоб давати грошам вільно рухатись лиш за бажанням людей (заради забезпечення їх інтересів), завжди обґрунтовується необхідність їх насильного перерозподілу - вилучення з вільного обігу. При цьому ігнорується той факт, що не може маленька група людей створити об'єктивну реальність без участі всього суспільства. Любе неекономічне вилучення зменшує економіку. Економіку не створює держапарат, який повинен лише їй служити. 

http://blogs.korrespondent.net/users/blog/samkovm/a105775  

http://blogs.korrespondent.net/users/blog/samkovm/a105936

 http://www.balashov.com.ua    http://5i10.dp.ua/

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.