Бути сильним як Довбуш

25 квітня 2013, 09:00
Власник сторінки
журналіст
0
187

Чоловік із Криворівні перестрибував із верхівки однієї смереки на іншу, щоб врятуватися від ворогів.

У це важко повірити, але ще досі народжуються хлопчики, з яких виростають сильні та спритні чоловіки. Вони можуть без особливих тренувань бігати швидше за лань, лазити по деревах прудкіше за білок, плавати у гірських ріках непомітніше за форель. Так-так, я ні слова не брешу! Бо про це розказували ті самі надчоловіки. Але не мені. Бо якби хвалилися мені, я б жодному слову не повірила. Сприйняла б це, як випендрювання одного з другим перед молодичкою. А це розказували чоловіки священику. І просили тримати їхні імена в таємниці. Бо не ґречно серед людей вихвалятися, свою вищість показувати, - так думають ті, що сильні як Довбуш.

Було то ще за часів війни. Прийшли в Криворівню Верховинського району Івано-Франківської області лихі люди. Почали інакомислячих шукати, суспільство від вільних та освічених чистити. Ось тоді довелося чоловікам в ліс йти. І не просто в ліс йти, а бути нижче трави, тихіше води.

І був серед тих вільнолюбних втікачів один чоловік, який зумів вийти за межі допустимого. До речі, він ще досі живе в Криворівні і каже, що не скоро піде до Адама вівці пасти. Тому, якщо комусь стане цікаво як воно, стати літаючим суперменом, може приїхати в Криворівню, поговорити з людьми, можливо і цей простий чоловік відкриє своє справжнє єство і передасть дар надлюдини. 

Тож внюхав той чоловік у лісі ворогів і вирішив на смереці заховатися. А ворогів найшло більше, ніж мурах у мурашнику. Довелося нашвидку рішення приймати і своїх хлопців у копанках рятувати. А на землю із смереки вороття не було, бо потрапив би відразу наш Довбуш у руки москалів. Тому вирішив рятувати свою шкуру, перестрибуючи із однієї верхівки смереки на іншу. І так цілий ліс смерек чоловік пообнімав. Але поколені до крові руки і ноги були варті того. Бо врятувався сам, і друзів встиг попередити. Так що вороги з лісу пішли з порожніми руками і повними куль пістолями.

Буває, приїду в Криворівню, сяду на лавку в центрі селі і дивлюся на чоловіків. І той легінь-красень, і той нічого так, і той щось знає. Тож який з них має надприродні здібності? Хто з них може гори перевернути? Просиджу у селі день-два, дізнаюся про таланти і першого, і другого, і третього. І доходить до мене, що кожен із чоловіків у Криворівні може до Довбуша прирівнятися. Бо нема серед них посередніх, тих, яких можна віднести до категорії ні риба, ні м’ясо.

А до чого я це  все веду. Та до того, що 11-12 травня у селі Криворівня відбудеться перший фестиваль горянської та туристичної культури «Черемош-фест». І будуть там виступати славні українські гурти, і буде сплав по Чорному Черемоші, і будуть дримби з трембітами, і легені-красені, і дівки гонорові. Та що тут говорити, треба їхати!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.