Якими я хочу бачити спальні райони

25 квітня 2013, 21:00
Власник сторінки
журналіст
0
848

Інфраструктура, ландшафтний дизайн і якість, за які справді варто платити. Житловий квартал у Стамбулі

Пару місяців тому пощастило відвідати Стамбул. Пощастило ще й двічі - окрім туристичної прогулянково-музейної програми у цьому колоритному місті, я побувала в гостях у знайомих, які мешкають в одному зі стамбульських спальних районів  - а саме у кварталі Avrupa Konutlari Atakent, що розташований у частині міста Кючюкчекмедже. По суті це спальний квартал, за розташуванням аналогічний київським Познякам чи Академмістечку, а за якістю будівель і квартир - далеко переплюнув київські новобудови. Розташування - 20 хвилин автомобілем від історичного центру (без корків). Збудовані не так давно, два квартали Avrupa є дещо кращими за якістю за інші спальні райони, які ми бачили з вікна автомобіля. Квартири в такому кварталі тут трохи дорожчі за квартири в інших кварталах, але, як розповіли друзі, по-перше, квартири здаються з повним чудовим ремонтом, сантехнікою і кухонними меблями; а по-друге, навіть тут, у дорожчому кварталі можна підібрати варіант однокімнатної готової квартири за ціною 800 євро за квадратний метр. Не знаю, правда це чи ні, повірила друзям на слово.

Та вразили мене не квартири, а сам квартал. Я би назвала це маленьким містечком,  адже тут є власна повноцінна інфраструктура - дитячі садочки, магазини, спортивні клуби, інші установи (немає хіба що лікарень чи поліклінік). Є цілодобова охорона, адміністрація місцевого "жеку" розташована тут же, на території. Звісно, тут дорогі комунальні послуги. Але є за що платити: територію постійно прибирають, "громадський" басейн чистять, квіти і кущі доглядають, у разі навіть найдрібніших поломок у квартирі можна викликати майстра, який прибуде оперативно і виконає всі роботи, не залишивши по собі і сліду.

Найбільше мене захопило те, як озеленили територію, ландшафтний дизайн, якого у нас у навіть аналогічному "напівелітному" кварталі ви навряд чи побачите (наприклад, останні два роки я щодня ходжу через "Царське село" на Печерську - це направду сумне видовище). Є басейн, який підтримують в ідеальній чистоті і в якому у спеку купаються мешканці. Фонтан, штучна річка, в якій плавають качки, квіти, дерева.

Тобто тут хочеться жити. Визираючи у вікно, бачити не бетон, трасу, смітник чи будівельний майданчик (причому часто незалежно від того, в якому районі ти живеш) – а бачити дерева, зелень, квіти, дитячі майданчики. Коли є за що платити нехай навіть чималі гроші.

Далі дивіться самі.


















\



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: жизнь,жилье,Стамбул
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.