Початок любові, достатку і багатства

30 квітня 2013, 00:02
Власник сторінки
журналіст
0
341
Початок любові, достатку  і багатства

Гранат не можна їсти на самоті. Бо це не фрукт - то символ любові, сексуальності, шлюбу, безсмертя, відродження, родючості і достатку.

На моєму підвіконні зацвів гранат. Вдруге за три місяці. Цвіте, сміється і просить води. Якщо його не підливати щодня, листочки граната жовтіють, квіти в’януть і приходить рослині капут. Як і любові, якщо про неї не піклуватися.

На моєму молодому гранаті ще не було ягід. Я його купила на ярмарку садівництва у вересні 2012 року в одного сивобородого дідуся. Купила таку маленьку рослинку у пластиковому стаканчику з надією, що він прийметься у моїй домівці і коли-небудь зацвіте. Дідусь-продавець глянув у мої спраглі до краси очі і сказав: «У тебе добра енергетика для рослин. Твій гранат зацвіте через кілька місяців». Дідусь не збрехав. Взимку, коли на небі тижнями не було видно сонця, гранат зацвів. Але я його зрадила. Подалася  у мандри на якийсь час. А коли повернулася, квіти опали і я залишилася без недозрілих фруктів.

Цієї зими я їла багато гранатів з Грузії і Вірменії. І щоразу, коли виколупувала соковиті зернятка з твердої оболонки, згадувала про символіку гранату.

Гранат не можна їсти на самоті. Бо це не фрукт  - це символ любові, сексуальності, шлюбу, символ безсмертя, відродження, родючості і достатку.

Символ спокуси

Коли Аїд, володар Підземного царства, викрав Персефону, її мати Деметра не знаходила собі місця на землі, металася у розпачі у пошуках дочки і висушувала слізьми всю землю. Так у міфології пояснюється створення зими, як смуток матері Деметри за дочкою Персефоною. Дівчина у той час сиділа у Підземному царстві і відмовлялася від їжі. Аїд певне не витримав дивитися на зарюмсану кохану Персефону, а може злякався погроз Зевса (батька Персефони) і вирішив відпустити її на землю. Та перед звільненням дав Персефоні сім зернят граната. Персефона з’їла зернятка і  тим самим виявилася приречена на повернення в царство Аїда. Відтоді згідно з міфологією на землі виникли пори року. Весна і літо – це період, коли Персефона поверталася до Деметри і земля оживала. Осінь і зима – час, коли спокушена гранатом Персефона спускалася до Аїда і земля завмирала від туги її матері.

Символ безсмертя

Художник Борис Єгіазарян з вірменським корінням якось на презентації своєї виставки розказав, як у дитинстві закохався у цей фрукт. Він народився високо в горах, де гранати не ростуть. Коли прийшов час Борису навчатися, хлопчика відправили у місто. В саду біля державної установи, де Борису Єгіазаряну робили документи, майбутній художник побачив чудо із чудес. Невелике дерево, на якому одночасно зароджувалися пуп’янки, цвіли квіти, завився плід, дозрівали фрукти, а деякі вже були перестиглі, тріскали від сонця і пташки дзьобиками витягували з нього криваві зернятка. Так, це був перший гранат Бориса Єгіазаряна, який художник і досі малює на своїх символічних картинах.

Коли я почула цю історію, почала нишпорити в інтернеті, що ж у Вірменії означає гранат. Ось що вичитала: «Гранат є символом Вірменії, що символізує родючість і багатство. Це розуміння прийшла від того, що у Вірменії гранатові дерева обвішані плодами цілий рік. Згідно з одним із стародавніх вірменських обрядів, наречена повинна розбити гранат об стіну - і чим сильніше розсипався від удару гранат, тим більше у неї має народитися дітей».

Символ безкорисливої ​​любові

Одна із старовинних легенд оповідає про те, як гранат став символом безкорисливого ​​і відданого кохання.

«Жили-були на світі юнак і дівчина. Дуже вони любили один одного, і батьки схвалили їх вибір, відбулося заручення, після чого молодята вирушили до святого місця. Але не сподобалося це злому духові, що жив неподалік, викликав він ураган, який підхопив закохану пару і забрав далеко від рідних місць. Потрапили вони в пустелю, де ні звірячих стежок, ні пташиних пісень, ні трав, ні струмків багатоголосих. Довго йшли вони, намагаючись знайти дорогу до рідного дому, але марно. Знесилена дівчина заснула, і хлопець стулив повіки і побачив чи то сон, чи то на яву - постав перед ним хтось і каже: "Удвох вам не врятуватися, убий її, і я виведу тебе із зачарованого місця".

Але юнак вирішив, що якщо вижити судилося одному з них, то нехай живе кохана, пронизав він свої груди кинджалом і, вмираючи, прошепотів: "Будь щаслива, виходь заміж і народи багато дітей". Але юнак не помер, перетворився у гранатове дерево. І як тільки дівчина, ридаючи, зірвала гранатовий плід, чари розсіялися, знайшла вона шлях додому. Вийшла заміж і народила багато дітей, як просив її коханий. І жила вона довго, так довго, що дочекалася праправнуків і всім наказала ростити гранатові дерева. Розійшлися по світу її нащадки, а з ними і гранатові дерева».

Символ багатства

Для того щоб розбагатіти, потрібно перев'язати жовтою стрічкою 8 гранатів, зірваних в один день з одного дерева, а краще з однієї гілки, і роздати їх протягом одного дня вісьмом жебраком, які дійсно потребують милостині. Зробити це дуже важко, якщо не мати власного гранатового дерева. Та, по-моєму, у мене з моїм квітучим вазоном, є всі шанси випробувати цей ритуал на власній кишені. А може і пощастить! 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.