Вищій освіті необхідно вирватись із колообігу фіктивних довідок

01 червня 2013, 13:02
Власник сторінки
Голова комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, народний депутат України, фракція "Батьківщина"
0
548

У пресі активно обговорюється інформація, що керівництво ВУЗів відмовляється видавати дипломи студентам – бюджетникам без довідки про працевлаштування. Це неправильно.

Невидати диплом ВУЗ має право лише, якщо студент при  складанні  державного  екзамену  або  при  захисті  дипломного   проекту   (роботи)   отримав   незадовільну оцінку. Інші причини  невидачі  студентам документів про освіту чинним законодавством не визначено.  

А сьогоднішнє відпрацювання студентів, які навчаються за держзамовленням, є здебільшого фікцією, яка починається з моменту формування держзамовлення.  Його структура насправді не відповідає потребам ринку праці. Відбувається узгоджений, свідомий обман. У вищих начальних закладах спонукають студентів принести довідки про працевлаштування, розуміючи, що останні не можуть знайти реальне місце роботи на ринку праці. Студенти приносять фіктивні довідки. Цими довідками вищі навчальні заклади звітують перед контролюючими органами. А ті розуміють, що працевлаштуватись за спеціальністю всім студентам, підготовленим за держзамовленням, неможливо, і тому «закривають очі» на цю проблему.


Нам треба вийти із цього замкнутого кола. У новому законі «Про вищу освіту» повинна бути чітка норма: обсяг держзамовлення відповідає реальним потребам державних установ та закладів.  Наприклад, ми можемо прогнозувати, яка кількість нам потрібна учителів, лікарів, працівників правоохоронних органів і т.д.  Тому треба підписувати контракт між вузом і студентом під конкретні місця праці. Решту ж навчання за кошти держави здійснювати відповідно до структури ринку, але без договорів, виконання яких є фікцією.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.