Образив бельгійця - отримуй "по всей строгости"

07 червня 2013, 08:59
Власник сторінки
Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат
0
228

Чому ж правоохоронна і судові системи України, які утримуються на гроші платників податків НАШИХ громадян, направляють свої зусилля на захист інтересів іноземців, котрі перебувають в Україні, при

Сьогодні з низки ЗМІ дізнався про те, що співробітника ДАІ у Донецькій області судом визнано винним у вчиненні злочину передбаченого ч. 2. ст. 368 КК України (одержання хабаря у значному розмірі, у редакції Кодексу від 05.12.2012) та призначено максимально можливо покарання за санкцією даної статті - 5 років позбавлення волі.
Здавалось би, ну що тут такого, все по закону, співробітник ДАІ отримав 1,5 тис. грн. хабаря, а найсправедливіші правоохоронці та суд одразу відреагували та й "впаяли" з усією суворістю. 1,5 тис. і вирок на 5 років. Це до речі на фоні того, що в нашій державі існують преценденти коли за умисне вбивство призначали умовні покарання.
Я не набивався у захисники до засудженого співробітника ДАІ, ми із ним не знайомі, я так само, як багато із нас знаю як працює Державтоінспекція та про їхні методи роботи і скільки існує "інспекторів Петренків також". 
Але ж все таки, максимальна санкція 5 років за 1,5 тис. грн., що ж такого вчинив інспектор, аби отримати його покарання. 
Ось як коротко описала цю ситуацію прес-служба прокуратури Донецької області: "Правоохоронець вимагав у водія-іноземця, який порушив правила дорожнього руху, 1,5 тисячі гривень за не притягнення до відповідальності", - йдеться у повідомленні.
Встановлено, що "в м. Мангуші під час виконання службових обов'язків 26-річний інспектор дорожньо-патрульной служби зупинив автомобіль "Мерседес", за кермом якого знаходився громадянин Бельгії"."За не складання адмінпротокола і повернення прав порушникові співробітник ДАІ вимагав у нього 1,5 тисячі гривень. Проте, з'ясувавши, що у іноземця немає з собою вказаної суми, запропонував супроводжувати його до найближчого банкомату. Після отримання хабара інспектор повернув чоловікові документи і поїхав", - розповіли у відомстві.

Як на мене, в даній справі ключову роль зіграло два фактори:
1) потерпілим є громадянин Бельгії;
2) правоохоронна система показала як вона бореться з корупцією в органах ДАІ, мовляв так йому і потрібно негіднику, аж на 1,5 тис. збагатився, ще й бельгійця образив. 
Одразу виникає запитання, а якби на місті громадянина Бельгії опинився такий же свідомий громадянин України, який би заявив в міліцію як з нього вимагають хабаря, чи були наші правоохоронні органи та суди настільки ж принциповими у призначенні покарання? Особисто моя відповідь - скоріш за все ні. 
То чому ж тоді правоохоронна і судові системи України, які утримуються на гроші платників податків НАШИХ громадян, направляють свої зусилля на захист інтересів іноземців, котрі перебувають в Україні, при цьому дуже рідко, в аналогічних справах за участю наших співвітчизників, демонструючи такі ж самі прагнення до встановлення справедливості. 
Таким чином, ми Європі "не сподобаємося", бо вони добре знають, про катування в українських правоохоронних органах, про корупцію, про продажні суди, яких бояться інвестори, про жахливі умови в тюрмах і т.д. І саме над виправленням цих помилок та покращенням таких умов потрібно працювати, демонструючи однакове застосування норм закону.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.