Чіткі строки повноважень депутатів місцевих рад

21 червня 2013, 20:06
Власник сторінки
0
207
Чіткі строки повноважень депутатів місцевих рад

Перший місяць літа підтвердив, що на сьогодні одним з найважливіших питань українського суспільства є законодавча база, яка регулює функціонування місцевого самоврядування.

Перший місяць літа підтвердив, що на сьогодні одним з найважливіших питань українського суспільства є законодавча база, яка регулює функціонування місцевого самоврядування.

Зокрема, дуже гостро стоїть питання окреслення чітких строків повноваження депутатів місцевих рад, обраних на позачергових, повторних або перших виборах, як це передбачено Конституцією України. Правова неконкретність уже дозволила деяким політичним силам маніпулювати правами киян, відтерміновуючи дату виборів у столиці.

Разом із своїми колегами, народними депутатами Олександром Бригинцем і Юрієм Одарченком, ми розробили законопроект, що має покласти край подвійним чи то потрійним тлумаченням українського законодавства.

У Верховній Раді наш проект закону зареєстрований під номером 2241а – «…про внесення змін до деяких законів України з метою визначення чітких строків повноважень депутатів місцевих рад, обраних на позачергових, повторних або перших виборах».

Цей закон є конче необхідним, оскільки парламентська більшість досі не спромоглася призначити вибори мера та Київради, посилаючись при цьому на туманні тлумачення Конституційного Суду. Ми з вами вже переконалися, що неоднозначність законів дозволяє маніпулювати ними на користь будь-якої влади. Ми ж пропонуємо все перевести у чіткі рамки закону. На даний момент уся діяльність Київради знаходиться поза юридичним полем, і це створює правовий колапс та політичну кризу у столиці. Наш законопроект чітко розтлумачить усі спірні моменти в майбутньому і не допустить самоуправства під час ухвалення того чи іншого правового рішення.

Якщо ж говорити про зміст пропозиції, то згідно поданого законопроекту, строк повноважень місцевої ради, обраної на позачергових, повторних або перших виборах, не може перевищувати визначеного Конституцією України строку повноважень місцевої ради, обраної на чергових місцевих виборах.

Повноваження місцевої ради, обраної на позачергових, повторних або перших виборах, закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної ради, обраної на наступних виборах, а у випадку сплину терміну повноважень згідно з ч. 8 ст. 45 цього Закону – в останній день встановленого строку.

Відповідно і повноваження депутата місцевої ради починаються в перший день функціонування нової ради, на відкритті сесії, і однозначно припиняються в день завершення повноважень відповідної місцевої ради, не враховуючи ситуацій передбачених законом про дострокове припинення його повноважень.

Прийняття цього законопроекту унеможливлюватиме неоднозначності в обчислювані строків при призначення виборів, стимулюватиме розвиток демократії в українському суспільстві та працюватиме на користь українського народу, в підтримку його волевиявлення. Я сподіваюсь, що цей необхідний для всієї держави законопроект, підтримають і представники провладної більшості. Адже такий закон гарантує стабільність і високу функціональність місцевої влади, а це потрібно абсолютно всім у нашій державі.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Киев,вибори,Київрада,місцеве самоврядування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.