Ухвала Сенату по Волині окреслила юридичну площину

26 червня 2013, 20:50
Власник сторінки
0
232
Ухвала Сенату по Волині окреслила юридичну площину

але не моральний бік проблеми – віце спікер Верховної Ради України Кошулинський Руслан віце-спікер Верховної Ради України спеціально для Polonews



Ухвала Сенату по Волині окреслила юридичне площину, але не моральну бік проблеми – віце спікер Верховної Ради України

Хотілось би дізнатись, від Вас, як представника українського парламенту реакцію на заяву польського сенат стосовно Волині?
Ми подивовані цією заявою! Самим текстом цієї заяви. З огляду на те, що ми доклали усіх зусиль, щоб спільно напрацювати принаймні текст спільної заяви якій би міг влаштувати, як українську так і польську сторони. Я, як заступник голови Верховної Ради, мав велику кількість зустрічей та розмов із віце маршаликом (спікером) польського Сейму Грабарчиком, проговорював дану теми. Ми надіялись, що зможемо спільно розробити таку форму заяви, яка б змогла влаштувати обидві сторони. Але, на превеликий жаль, цю ситуацію я можу це назвати - певним фальстартом, який не дасть змоги і вже не дає змоги рівно, симетрично і якісно на рівних умовах, розпочинати діалог. Я надіюсь, що найближчим часом відбудеться зустріч український та польських церков у особі Святовслав Шевчука голови української Греко-католицької Церкви та архієпископа Йозефа Міхаліва митрополит Пшемишльський та голова Конференції Єпископів Польщі, як людей,які найбільше та найкраще з усіх знають, як правильно пам’ятати, як правильно знайти стежку, що всіх вела б до Господа, а не від Господа, враховуючи їхню думку, треба було б робити спільні заяви.
Тобто враховуючи думку, церковну-духовну, враховуючи думку тих людей які загинули у той час, від цього треба відштовхуватись і це була моя позиція. Будучу нещодавно із візитом у Польщі, я цю позицію задекларував у присутності найвищих посадовців республіки Польща, як на зустрічі у кабінеті міністрів, так і у розмові із віце маршаликом. На превеликий жаль, до цієї думки не дослухались, і зробили саме таку заяву, яка не додає у наших взаєминах.

У Польщі дискусія з приводу історії однозначна, не існує двозначного трактування подій, як на державному рівні так і у суспільно-політичному дискурсі країни, в Україні ситуація кардинально протилежна. В Україні реакція, щодо 70 річниці Волині або це крайньо праві кола, або умовно кажучи ліберальні (національно-демократичні), де державна реакцію?

Я б так не сказав, хочу нагадати попередню заяву українського МЗС, державна позиція є. Тобто, хтось собі дав право трактувати на території іншої держави ті чи інші кроки у історичній площині. Внутрішньо український дискурс - це є внутрішньо український дискурс. В Україні ми розберемось самостійно, але ніхто не дав польській стороні самостійно оцінювати, давати оцінку військовим формуванням таким, як УПА. Хочу нагадати, що жодного згадування або ж осудження вояків УПА не було на жодному суді, яки би стосувався Другої Світової Війни. 
Це так само, як би парламент України дозволив собі оцінювати дії Армії Крайової на території сучасної України.

Чи не видається Вам, що ці події носять циклічний характер (круглі та знакові дати) і у подальшому будуть спадати, оскільки будуть померти живі свідки історії?


Я з вами погоджуюсь у площині, яку ви назвали моральною, але що стосується юридичної площини, папір, який є підписаний залишиться у історії. Ухвала Сейму та Сенату це вже є документ, це юридична площина. Цього вже не викреслити, він є і кожна його буква та кожна його кома засвідчує ставлення до того чи іншого епізоду життя. Як тепер викреслити цю постанову, цю ухвалу Сенату? вона залишиться назавжди!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: УПА,право,Польща,Волинська трагедія,Волинская резня
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.