ПРО ВОЛИНСЬКИХ ЗЛОЧИН ПАМ'ЯТАЮТЬ ТІЛЬКИ ЖЕРТВИ

06 липня 2013, 12:53
Власник сторінки
0
250

або як робити політичний капітал на трупах і що про це все знає звичайний польський обиватель.

 Волинський злочин є білою плямою у польській національній пам’яті такі висновки можна зробити після ознайомленням із дослідження проведеного CBOS в рамках проекту «Важка пам'ять: Волиьно 1943».

Понад 47% не знають хто вчинив, а ні хто постраждав підчас Волинського злочину. 7% вважають, що цього злочину допустились німці або росіяни, а жертвами були поляки. 
Центр дослідження суспільної думки, однак зазначає, що найчастіше в уявленні поляків події на Волині інтерпретуються, як злочин українців на поляках, і тільки дві особи із 100, вважають, що жерви були з обох конфліктуючих сторін.


Сучасні відносини між сусідами
Сучасні відносини між Польщею та Україною респонденти оцінюють абівалентно. «Майже половина опитаних (46%) визначають відносини ані як злі, а ні як добрі, а 18% респондентів не можуть окреслити свого відношення у даній справі. Відсоток же осіб, які вважають польсько-українські відносини добрими не значно відрізняється від тих хто оцінює їх негативно 21% на 15 відповідно» - зазначено у рапорті.
Оцінка польсько-українських стосунків залежить від віку опитуваних, чим старші респонденти, тим більш вони критичні та відповідно більш критично оцінюють відносини із між нашими країнами, як добрі.


«Минуле ділить народи»
Центр дослідження суспільної думки зазначає, що спільна історія Польщі та України уявляється більшістю як джерело конфліктів, ніж як основа для побудови партнерських стосунків. Понад половина 54% вважають, що минуле ділить наші народи, і тільки четверта частина опитаних вважать, що об’єднує.

opytwania Wolyn

Поєднання
Незважаючи, що переважна більшість опитаних інтерпретують спільну історію, як тяжкий тягар минулого, то 63% вважають поєднання між сучасною Польщею та Україною можливим, тільки 21% вважає, що воно не можливе і 16 % було важко відповісти.
Нажаль, протягом останніх 5 років поляки стали більш песимістичні, щодо українсько-польських стосунків. «Порівняно із 2008 роком кількість позитивно налаштованих поляків впала на12 пунктів, з 75 до 63%, і зросла кількість осіб, які вважають поєднання не можливим з 13 у 2008 році до 21% у 2013р» - підкреслено у рапорті Центру.
Варто підкреслити, що у неможливість поєднання між двома народами вірять респонденти старшого віку, із середньою освітою та особи, що не задоволені власним матеріальним становищем.


Ми не говоримо про Волинський злочин
«Волинський злочин тривалий час був вимазаний із польської національної свідомості, пам'ять про ті події зберігались у родинах, які пережили ці події, у більш широкому значенню ці події були у пам’яті – всіх кресовякі та осіб пов’язаних із цим середовищем. Про події на Волині почали говорити тільки у 90 роки ХХ ст.. та нажаль, ще й досі вони широко не представленні, ані у офіційній історіографії, ані суспільно-національній саамосвідомості» - підкреслив один із авторів даного дослідження Мірцін Херрман
Одночасно зазначив, що протягом останніх 5 років збільшилась кількість осіб які чули про події на Волині, однак вони і далі перебувають поза спільним усвідомлення поляків і українців та часто Волинь милять з іншими подіями часів ІІ світової війни.


Опитування було проведено у червні місяці, репрезентативна група становила понад 1000 дорослих осіб.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Украина,история,Польша,УПА,опрос,Социология,геноцид,Вторая мировая война,Волинська трагедія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.