ІНДЕКС БІГ-МАК – ЗЛОТИЙ І ГРИВНЯ НЕДООЦІНЕНІ НА ПОНАД 40%

15 липня 2013, 14:35
Власник сторінки
0
350
ІНДЕКС БІГ-МАК – ЗЛОТИЙ І ГРИВНЯ НЕДООЦІНЕНІ НА ПОНАД 40%

У найновішому номері "The Economist" було опубліковано вже традиційний індекс Біг-Мака,починаючи із 1986 року на підставі ціни канапки Біг-Мак розраховується купівельна спроможність різних валюти


Липневе порівняння показує, що польський злотий недооцінений аж на 40%, так само не до оціненою є українська гривня, майже 49%, російський рубель на 42%.
Найбільше не до оціненою валютою світу згідно індексу Біг-Мак є індійська рупія – 67% та Південно Африканьский ранд – 60%.
Метода оцінки запропонована "The Economist" спирається на теорію паритету купівельної спроможності згідно, якої у довгостроковій перспективі блага набуті у різних країнах мають бути оцінені у кожній валюті так само, тобто ціни на продукт який вироблений так само у різних країнах світу мала б бути однією ціни. Однак, Біг-Мак у липні 2013 року у США коштував 4, 56 долара, у Китаї 2, 61 доларра,Україні 2,33, в Норвегії 7,61 долара, Венесуалі 7,15 долара США

PL BigMAkВідповідно найбільш переоціненими валютами світу є норвезька крона майже на 65%, венесуельський болівар 57%, швейцарський франтк майже 48% та шведська крона -35%.
Незважаючи на критику та пара-науковість даного методу, критерії оцінки за індексом Біг-Маку дочекались понад 20 наукових публікацій. Головний аргумент проти даного індексу це не доцільність порівняння коштів праці та коштів продуктів у багатих і бідних країнах.

UA BigMak

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Украина,Польша,экономика,деньги,индекс,экономика Украины,гривня,индекс Биг-Мак
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.