Спільний футбольний чемпіонат: назад в СРСР?

23 липня 2013, 16:18
Власник сторінки
Communication group
0
210

Упродовж 27 червня – 7 липня нинішнього року пройшов міжнародний товариський футбольний турнір найсильніших українських та російських клубів.

Упродовж 27 червня – 7 липня нинішнього року пройшов міжнародний товариський футбольний турнір найсильніших українських та російських клубів. В турнірі взяли участь чотири команди – київське «Динамо», донецький «Шахтар», московський «Спартак» і пітерський «Зеніт». Переможцем турніру стало київське «Динамо».

Про об’єднаний турнір схвально відгукуються українські футбольні авторитети. Зокрема, колишній тренер київського «Динамо» Анатолій Дем`яненко зазначив, що такі ігри корисні для молодих гравців, тому що вони набираються досвіду і отримують додатковий шанс показати себе. Цей турнір, на думку Анатолія Дем`яненка, дав змогу підготуватися командам до нового сезону. А нападник київського «Динамо» Андрій Ярмоленко назвав ідею проведення міжнародного товариського футбольного турніру в чомусь унікальною, бо граєш товариські зустрічі на очах у своїх глядачів. Вони можуть побачити команду в підготовчий період.

Проте це лише верхня частина айсберга. Насправді ж, не виключено, що проведений щойно міжнародний товариський футбольний турнір є нічим іншим як прелюдією, чи то пак, генеральним тренуванням перед початком спільного футбольного чемпіонату України і Росії. А чи потрібен він Україні?

Ідею про необхідність і вигідність об`єднаного чемпіонату активно проштовхує в маси голова російського «Газпрому» Олексій Міллер. Його активно підтримує голова оргкомітету турніру, відомий російський тренер Валерій Газзаєв, переконуючи всіх, що футбольна громадськість України, а особливо тренери та керівники клубів, обома руками за об`єднаний чемпіонат. Воно й зрозуміло, адже не був би пан Газзаєв головою оргкомітету, якби говорив інакше.

Насправді ж українська футбольна громадськість переважно дотримується зовсім протилежної думки. Так, один із найавторитетніших українських тренерів Мирон Маркевич заявив, що якщо ідея об’єднаного чемпіонату буде втілена в життя, він припинить роботу в Україні. Президент київського «Динамо» Ігор Суркіс вважає, що об’єднаний чемпіонат з футболу України і Росії неможливий і немає сенсу про це говорити. А ось генеральний директор донецького «Шахтаря» Сергій Палкін вважає, що об`єднання найсильніших українських і російських команд в одному турнірі здатне піднсилити інтерес до цієї першості з боку глядачів і рекламодавців.

Хоча Газзаєв і запевняє, що все буде на паритетних засадах, насправді ж проект чемпіонату виглядає як ініціатива лише російської сторони. За інформацією ЗМІ представники українських клубів навіть не були присутніми на зустрічі засновників цього проекту, яка відбувалась в московському офісі «Газпрому». Не входять українці і до складу сформованого вже оргкомітету з проведення чемпіонату. То ж не важко здогадатися кому цей спільний україно-російський чи то російсько-український чемпіонат з футболу потрібний.

Відомо, що у чемпіонатах Радянського Союзу українські команди завжди були в числі кращих. Так, у 60-ті роки минулого століття найуспішнішим було київське «Динамо». Три роки підряд (1966, 1967, 1968) наша команда була чемпіоном СРСР. Сімдесяті роки минулого століття увійшли в історію радянського футболу як «ера Лобановського». Цей тренер київського «Динамо» за короткий період зумів створити швидку, злагоджену, мобільну, технічну команду європейського рівня. У 1975 році кияни вперше в історії радянського футболу виграли Кубок Кубків і Суперкубок, двічі перемагали клубного чемпіона Європи мюнхенську «Баварію». Саме київське «Динамо» є рекордсменом за кількість виграних золотих нагород чемпіонату СРСР – 13.

Можна стверджувати, що український футбол був і є сильнішим за російський. Але ж відомо, що не Україні діставалися ті лаври, а «єдіному» Радянському Союзу (читай – Росії). То ж не дивно, що росіяни зі щемливою ностальгією згадують ті добрі для них часи, розуміючи, що того вже не повернути. І все ж, якусь «світлу» російську голову таки навідала думка - а що як організувати російсько-український об`єднаний чемпіонат з футболу?. Це, звичайно, не чемпіонат СРСР, а все ж додати собі спортивної слави руками, чи то пак ногами, футболістів українських команд можна.

Не врахували лише організатори так званого чемпіонату того, що Україна вже понад двадцять років є незалежною країною. І того, що за цей час українці сповнились патріотизмом зокрема й футбольним. Свідченням тому є бойкот ігор об’єднаного турніру фанатами того ж таки «Динамо».

Отже проект об`єднаної російсько-української першості з футболу є для нас неприйнятним.

Володимир Манько
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.