Чи свідомо український абітурієнт обирає вищий навчальний заклад?

31 липня 2013, 12:54
Власник сторінки
0
291
Чи свідомо український абітурієнт обирає вищий навчальний заклад?

32% юнаків приваблює вступ без іспитів, а на поради батьків, які “відстали від життя”, зважають лише 3% дівчат. Вони – особи романтичні для них важливіше – престиж, унікальність, проторований шлях. )

Освіта вже давно перестала бути для нас розкішшю і стала майже стилем життя. Практично кожен громадянин нашої держави здобув або здобуває освіту. І щороку бажаючих отримати диплом стає дедалі більше. Адже можливості та перспективи, які відкриваються перед людиною з вищою освітою, сьогодні навіть не обговорюються – вони відомі всім.

 Ми живемо в демократичному суспільстві, свідомо, без будь-якого тиску, робимо свій вибір у всьому. А чи свідомо український абітурієнт обирає вищий навчальний заклад? Це питання нас зацікавило, і ми вирушили до шкіл одного з великих міст. Отож своїх респондентів ми розділили в рівній кількості на юнаків та дівчат. До кожного з них ми звернулися з запитанням.

Що вплинуло на ваш вибір:

А) престижність ВНЗ;

Б) зручна для вас оплата;

В)  ви плануєте вступати на бюджет;

Г) можливість вступу без іспитів;

Д) поради батьків;

Є) рекомендації людей, які вже закінчили обраний вами ВНЗ;

Е) наявність військової кафедри;

Ж) ВНЗ розташований поблизу вашого дому;

З) в обраному ВНЗ є унікальна спеціальність;

І) ви не плануєте цього року вступати?

Результати опитування дівчат.

Отже, для дівчат, виявляється, найважливішою є престижність вищого навчального закладу – 54%. Рекомендації людей, які вже закінчили обраний заклад, вплинули на 44%. Бюджетна форма навчання приваблює 38% дівчат. Зважають на зручну оплату 24%. Місцезнаходження вищого навчального закладу впливає на 12%. Приваблює вступ без іспитів лише 4%. Поради батьків слухає лише 3% дівчат. Не планує вступати цього року всього 2%, до речі, лише дівчат.

Результати опитування юнаків.

Ніде правди діти – для хлопців найважливішою є наявність військової кафедри, на це вказали 46%. Надають перевагу бюджетній формі навчання 38%. Вартість важлива для 34%. Престижність навчального закладу, можливість вступу без іспитів, рекомендації людей, які закінчили обраний респондентами заклад, приваблює аж 32%. Через унікальність спеціальності вступає 28%. Місцезнаходження навчального закладу приваблює 26%. Поради батьків слухає 22% юнаків. Приємно відзначити, що усі хлопці планують вступати цього року.

Хлопці підходять до проблеми вибору ВНЗ дуже практично, передусім враховуючи вигоди: можливість вчитися безплатно або за якомога меншу плату, більше, ніж дівчата дослухаються порад батьків. Дівчата ж – особи романтичні. Вони так само, як і хлопці, воліють вчитися на бюджеті, але найважливіше для них – престиж, унікальність, шлях проторований друзями чи знайомими. На поради батьків, які відстали від життя”, зважають лише 3%.

 Те, що 38% і хлопців, і дівчат прагнуть вчитися на бюджеті, свідчить про те, що, з одного боку, - далеко не всі впевнені у своїх знаннях. Бо ж відомо, що конкурс на безплатне навчання більший, завдання складніші, і це не тільки в нашій країні, а в усьому світі. З іншого – багато хто не вірить, що можна без хабаря стати студентом, то вже краще заплатити в касу.

 Зважаючи на такі висновки, хочеться сказати: шановні абітурієнти, вступ – це дуже відповідальний крок у вашому житті, тому пам’ятайте: перш ніж зважитись на щось, добре подумайте, можливо, те, що добре для когось, для вас дасть зовсім інший результат. Адже кожен з вас – це унікальна особистість, пам’ятайте про це.

Стаття з журналу Куди піти навчатись”.

 Опитуання проводилось в 2005 році в одному з великих міст. Загальна картина по всій країні можливо трішки інша, але якщо в місті 32% абітурієнтів приваблює вступ без іспитів і лише 3% зважають на поради батьків, то й по всій країні ці показники теж невтішні. 

Найбільше абітурієнтів хочуть бути філологами, найменше - рибаками: (УП 11.07.2013)

Абітурієнти поточного року активніше подають документи на філологію, правоє, фінанси і менеджмент. Топ-10 напрямків по бакалаврам денної форми, куди подано найбільше заяв:
1. Філологія (майже 47 тис. заяв);
2. Правознавство (близько 30 тис.);
3. Фінанси та кредит (24 тис.);
4. Менеджмент (24,7 тис.);
5. Економіка підприємства (19,4 тис.);
6. Облік і аудит (більше 18 тис.);
7. Комп'ютерні науки (14,5 тис.);
8. Туризм (12,6 тис.);
9. Комп'ютерна інженерія (майже 11 тис.);
10. Маркетинг (10 тис.);

 Найменша кількість абітурієнтів, згідно із проміжними даними, подала документи на такі спеціальності, як рибальство (5 заяв), фотомистецтво (19), система забезпечення руху поїздів (21 заява), лісозаготівля (22 заяви), військове управління (32 заяви ), естрадно-циркове мистецтво (33 заяви), богослов'я (34 заяви), поштовий зв'язок (45 заяв), текстильні матеріали (60 заяв) та хімічна інженерія (71 заява).

 От і маємо серед безробітних, які шукали роботу 2012-го, переважали менеджери зі збуту, бухгалтери й економісти, а переважна більшість фахівців з вищою освітою мають намір емігрувати. У середньому на одну вакансію претендували 10 осіб, в тому числі серед професіоналів – 5 осіб, серед кваліфікованх робітників з інструментом – 6 осіб, серед фахівців – 8 осіб, серед законодавців, вищих державниж службовців, керівників, менеджерів – 12 осіб. При цьому серед працівників торгівлі та сфери послуг, а також серед осіб без спеціальної підготовки, відповідно, на одне місце претендувало по 13 чоловік, серед робітників з обслуговування технологічного обладнання – 16 осіб, серед службовців – 19 осіб, а серед кваліфікованих працівників сільського господарства – 30 чоловік.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.