Україні потрібен реформатор. Хто він?

21 серпня 2013, 12:39
Власник сторінки
Політик
0
224
Україні потрібен реформатор. Хто він?

В Укрінформі відбулося друге засідання «Столичного Клубу» на тему: «Україні потрібен реформатор. Хто він? Яку програму зреалізує? Яка адміністративно-територіальна реформа потрібна Україні?»

Організаторами обговорення актуальних питань стали «Інститут Української політики» та «Український клуб». Члени «Столичного клубу» на своєму засіданні обговорювали можливі шляхи проведення адміністративної реформи в Україні. Учасниками та доповідачами були:

• голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко;
• ведучий координатор «Столичного клубу» В'ячеслав Неволько;
• віце-президент Конфедерації будівельників України, голова громадського об'єднання «Вибір» Іван Салій;
• голова політради Українського клубу Гліб Гуртовий;
• експерт Українського клубу Дмитро Гаврилюк;
• голова Всеукраїнського благодійного фонду «Екологія та соціальний захист» Олександр Костюк;
• експерт Корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко;
• інші відомі громадські діячі та науковці.

«Адміністративно-територіальна реформа, це та реформа, яка сьогодні викликає багато дискусій. Всім зрозуміло, що ту систему, яка дісталась нам у спадок від Радянського Союзу, потрібно реформувати, потрібно цю систему змінювати. Проте далі розмов справа у нас зазвичай не йде. Тому я радий, що за цим столом зібрались теоретики і практики, що розуміють дану проблему», - сказав Голова Правління Інституту української політики та член «Столичного клубу» Костянтин Бондаренко.

Іван Салій, голова громадського об'єднання «Вибір», поділився своїми думками з цього приводу: «Адміністративно-територіальна реформа, безумовно, потрібна, але зараз не на часі. Політики при владі зайняті утриманням влади на другий термін, за будь-яку ціну. А в опозиції інша мета – прийти до цієї влади і теж будь-яким чином.

Реформи на десятиліття здатні реалізовувати масштабні політики, такі, як Де Голль, Броз Тіто або Черчіль. Тут «політичних бройлерів» не потрібно допускати. Бройлери – це фізіологічні тушки, які швидко зросли, набрали політичну вагу, але мозок у них не розвинутий, маленький. А курчата, як відомо, яєць не знесуть. Потрібно уберегти Київ та Україну від ситуації, коли «сірі» розпочинають і виграють. Бо коли виграють «сірі» - народ втрачає перспективу. У нас повинно бути так, як у США, як у розвинутих цивілізованих країнах: головне – громадянин. Адміністративна та інші реформи в Україні потрібні, але для людей, а не для політиків та чиновників».

Крім того, Іван Салій анонсував Столичному Клубу та журналістам, новий громадський проект – Київську Муніципальну Асамблею. Це рада київських старійшин, зрілих людей, які ставлять своєю місією виведення Києва з кризи: економічної, інфраструктурної, соціальної, будівельно-транспортної, господарської. Це 10-15 відомих киян – з великим досвідом управління, принципових, діловитих, чесних, які мають чіткий план врятування столиці. Це люди, яких знають кияни і яких поважають за вміння господарювати – працювати на благо київської громади. Вони здатні порадити і діючій владі, і опозиції, бо боротись до останнього українця не варто. Економіка, бюджет і банки – головні проблеми країни.

Ця ініціатива виникла у зв'язку з неефективністю так званих Громадських рад, які вже стали «кишеньковими», ручними, якими влада маніпулює у своїх інтересах. Вони втратили свою головну функцію та завдання: бути посередниками та виразниками громадських інтересів – поміж владою та київською громадою.

На початку вересня, як повідомив Іван Салій, планується провести презентацію Київської Муніципальної Асамблеї, на якому будуть оголошені стратегічні цілі, буде сформовано склад Асамблеї, прийняті відповідні рішення та план дій на найближчий період. Презентація відбудеться у форматі круглого столу, темою якого буде «Київ: влада кризи – криза влади». Іван Салій доповідатиме про владу та пріоритети, Іван Плачков – про енергетику та комунальні тарифи, редактор Журналу Гетьман Ігор Кравчук береться розповісти про культурну місію столиці. Також плануються виступи щодо земельних відносин (Микола Легеза); київського бюджету – наповнення та витрат (Олександр Сергієнко, Інститут міста), обговорення Генерального плану столиці (Володимир Чекмарьов) та інші.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Киев
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.