Зведення «гамбурзьких рахунків» з Віталієм Кличком. Частина 2.

13 вересня 2013, 07:55
Власник сторінки
0
2309

Чи може Кличко балотуватися у президенти?

Приводом написання другої частини цього блогу стала змістовна складова статті Мустафи Найєма «Гамбурзький рахунок Віталія Кличка», яка вийшла 9 вересня на «Українській правді». У першій частині я спробував проаналізувати, що ж побудило Мустафу Найєма та його замовників зводити «гамбурзькі рахунки» з Кличком. У другій частині хочу викласти власне бачення з предмету статті та проаналізувати кілька питань по темі, які залишилися невисвітленими Найємом.

Чи дійсно Віталій Кличко має право (у різних сенсах) взяти участь у найближчих президентських виборах?

Критерій десятирічного постійного проживання на території України дуже доречно, на мою думку, було закріплено у Конституції України як запобіжник проти усіляких хитрунів, які хочуть жити десь в іншій більш благодатній країні, тримати рахунки у тамтешніх банках, мати там бізнес, сплачувати там податки та, водночас, лізти на посаду українського президента. Якщо Кличко справді думає, що з юридичної точки зору він має право балотуватися, то може сміливо звільняти усіх своїх юристів. До речі, за інформацію з парламентських кіл, головний юрист УДАРу Валерій Карпунцов поділився у тісному колі, що за президентства Кличка він планує стати міністром юстиції. Тож на місці Кличка я б не дуже розраховував на об’єктивність точки зору Карпунцова щодо юридичних підстав для балотування шефа у президенти.  

По-перше, Віталій Кличко не відповідає вказаній конституційній вимозі по кількості прожитого в Україні часу, бо більш менш постійно став проживати в Україні десь з 2007 року - доводиться це елементарно, наприклад, через прикордонну та консульську служби.

По-друге, за законодавчим визначенням, Кличко самостійно відніс себе до резидентів Німеччини, а не України, почавши та продовжуючи до сьогодні сплачувати у Німеччині податки зі своїх доходів. Двостороння угода з уникнення подвійного оподаткування, закріплена у статусі закону, дає чітке визначення резидента за сферою життєвих інтересів та проживанням.

Якщо у будь-який громадянин чи громадська організація захочуть, щоб до Віталія Кличка був застосований закон, то, в принципі, у суді (будь-якому, у тому числі ЄСПЛ) можна без проблем довести, що Віталій згідно з Конституцією України та нашим законодавством не має права у 2015 році балотуватися у президенти, і не тільки на підставі реально прожитого в Україні часу.

Дійсно, отримавши у Німеччині достатньо рідкісне для українця право на постійне проживання, за місцевим законодавством Віталій Кличко мусив зробити таку процедуру як Anmeldung, тобто по-нашому - реєстрацію, вказавши місце свого постійного проживання - німецьку адресу. Звичайно, таку ж процедуру пройшла вся його родина, яка, навіть в останні кілька років активної політичної діяльності Віталія Кличка, постійно проживає у Гамбурзі, там живе його дружина, та його діти ходять там до школи. Тобто всі вони у Німеччині вказали адресу свого постійного проживання, на підставі чого, власне кажучи, Кличко й сплачує податок з доходів як фізична особа у бюджет ФРН.

Хочеться вірити, що Віталій Кличко, як він декларує, дійсно має тільки один паспорт – громадянина України. А маючи український паспорт, свій статус особи, яка постійно проживає у Німеччині, тобто резидента ФРН, Віталій Кличко мав ще довести німецьким податковим органам, бо для його оподаткування саме у Німеччині їм потрібна достатня підстава.

Окрім того, з нарахованих на депозити на рахунках Віталія Кличка у ФРН відсотків місцеві банки автоматично утримують прибутковий податок. Для цього їм також потрібна підстава. Цією підставою є його постійна реєстрація у ФРН, без якої, до речі, там й рахунок у банку не відкриєш. У кого є сумніви, спробуйте з українським паспортом та без реєстрації за постійною місцевою адресою відкрити собі рахунок у німецькому банку – послухаєте, що вам там скажуть.

Ще один нюанс згадався по ходу. Чи не потрібний, випадково, згідно з українським законодавством для нашого громадянина з постійним місцем проживанням в Україні обов’язковий індивідуальний дозвіл Національного банку України на відкриття рахунка фізичної особи за кордоном? Чи звертався лідер УДАР за цим дозволом та отримував його? Бо якось не зрозуміло, якщо він останні десять років постійно проживав в Україні, чому у нього банківські рахунки у Німеччині та США. До речі, про українські банківські рахунки у декларації Кличка не згадуються.

Оскільки Кличко самостійно зареєструвався у ФРН як фізична особа, яка постійно там проживає, та самостійно прийняв рішення сплачувати податки зі своїх доходів в якості фізичної особи та в якості бізнесмена-власника фірми - у Німеччині, то згідно з двосторонньою угодою між Україною та Німеччиною про уникнення подвійного оподаткування він повинен зі своєї депутатської зарплатні податкові відрахування теж сплачувати у бюджет Німеччини. Показове декларування своїх смішних гривневих доходів у 2012 році в Україні (11204 грн.) – це якесь знущання над тим народом, яким він збирається керувати на посаді президента.

З того моменту, як Кличко розпочав займатися українською політикою та став більш менш регулярно бувати у нас, розриваючись між Києвом та Гамбургом, тобто з того часу, як він дійсно міг би стверджувати, що я, мовляв, постійно проживаю в Україні (десь з 2007 р.), сплата ним податків у німецький бюджет обумовлена виключно його добровільним вибором, знову ж таки згідно з двосторонньою угодою про уникнення подвійного оподаткування. Ставши політиком та лідером партії, Віталій Кличко не переніс центр його життєвих інтересів, зокрема, родину та податки, в Україну!

Навіть, після присвоєння йому президентом Кучмою у грудні 2004 року звання Героя України (Кучма тоді дуже труханув та ублажав тих, хто зблизився з Ющенком на Помаранчевому Майдані), Віталій разом з тим званням отримав такі пільги, що міг би у той час цілком законно взагалі не платити жодних податків зі своїх доходів, якби звісно переніс центр своїх життєвих інтересів в Україну та відмовився від статусу резидента у ФРН. Тим більше, що після розстрілу кримінального авторитета Рибки у 2005 році Кличко, вочевидь, вже розпочав перші спроби входження у політичне життя України. Але навіть податкові пільги для Героїв України не спокусили Віталія відмовитися від своїх правовідносин із Німеччиною. Патріот скажете?

Довести, що відповідно до українського законодавства Кличко не був резидентом України останні десять років це елементарно.

Більш того, будь-який нормальний юрист доведе у суді, що й зараз він не є резидентом України!  Резидент, у юридичному розумінні, - це не тільки фізична особа, яка постійно проживає на території держави (понад 183 дні на рік). Тут навіть кількість днів, реально прожитих в країні не головний показник. Центр життєвих інтересів людини – ось критерій, важливіший за законом, ніж навіть час проживання. А його як раз Віталій Кличко зберіг у Німеччині.

Навіть не сумнівайтеся, що всі штампи у паспорті Кличка, які доказують його постійне місце проживання у Німеччині, принаймні до 2007 року - у наявності. Й відмітки про в’їзди – виїзди, й дозвіл німецької служби зі справ іноземців (Ausländeramt) на необмежене перебування на території ФРН (штамп «Unbefristet»). Ось тільки нам, українським громадянам цей паспорт кандидата у президенти ніхто не покаже, але встановити це можливо й без нього.

Це наївні юристи УДАРу можуть бити себе у груди на килимі у шефа та розповідати про його "прохідність" у 2015 році. Насправді, зняти його з дистанції у будь-який момент можна аргументованим судовим рішенням. Тільки залишається питання: кому це потрібно? На мою думку, навряд чи це потрібно владі, принаймні зараз.

Я б навіть не занурювався глибоко в юридичні аспекти цього питання, бо вони вказують на відсутність у Кличка юридичного права балотуватися! Для мене тут більш важливе моральне право Кличка на висування. Чи дійсно він вважає, що можна жити інтересами іншої держави, наповнювати, чомусь, один з найбагатших у світі державних бюджетів своїми податками, замість того, щоб сплачувати їх у начебто рідній Україні, утримувати й без того небідних пенсіонерів та безробітних турків у ФРН, забезпечуючи їм найвищі у світі соціальні стандарти, замість того, щоб підтримати наших інвалідів, сиріт та інших знедолених, що живуть у злиднях,  - та одночасно висуватися у президенти України?!

Окрім морального аспекту, є ще й аспект національної безпеки, бо Кличко, через його життєві інтереси поза межами України, може бути повністю керованим та контрольованим ззовні, наприклад, урядом тієї ж Німеччини. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Кличко,УДАР,Найєм
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.