ФІФА не сподобалося, як у Львові вболівали за збірну України

21 вересня 2013, 08:41
Власник сторінки
журналіст
0
296

Спостерігачі мережі FARE (Футбол проти расизму в Європі) побачили на матчі Україна - Сан-Марино у Львові прояви фашизму і расизму. Національну збірну можуть покарати, в тому числі технічною поразкою

Стали відомі претензії ФІФА до вболівальників на матчі Україна – Сан-Марино у Львові. Українцям закидають: банер з зображенням гербу дивізії "СС-Галичина"; розтяжки з цифрами 88, що означає нацистське вітання; расистські гасла групи осіб на адресу Едмара (вигуки, що імітують крики мавпи) та використання піротехнічних засобів. Можливі санкції: позбавлення зб. України трьох очок, проведення поєдинку Україна – Польща у Харкові за порожніх трибун, великий грошовий штраф.

Щодо банера «СС-Галичина». По-перше, на самому банері немає нічого фашистського чи то нацистського. На ньому зображений золотий Лев на синьому тлі з трьома коронами.  Це відомий символ міста й регіону, виконаний у кольорах державного прапору України.
Dyvizia Galychyna.svg

По-друге, за 14-ою гренадерською дивізією Ваффен (в перекладі - «зброя» або «військо»,  додавалось до військових (фронтових) частин СС) «СС-Галичина» (1943-45 рр.), сформованої з українців, немає військових злочинів, що підтверджено відповідними документами міжнародних інституцій, зокрема комісією Дешена.

Вочевидь, вболівальники використовували цей банер як символ боротьби українців, підтримуючи у такий спосіб свою команду в матчі зі збірною іншої країни.

Щодо розтяжки з двома вісімками. Приміром я, не знав, що це означає нацистське привітання. То виходить, що серед цифр є нацистські? Отакої... Вісімки – єдині такі, чи є ще якісь?

Ось коментар першого віце-президента ФФУ Сергія Стороженка:

- Многие из нас были на матче Украина - Сан-Марино и многие в восторге от того, как поддерживали сборную болельщики во Львове. Мы с вами смотрели футбол, но делегаты ФИФА следили за совсем другими процессами. У меня есть документ от ФИФА - 22 страницы отчета по матчу.

Я пропускаю те вещи, которые описаны про файера и на каких минутах матча они были использованы. Но, идем далее, и здесь указано, что были вывешены нацистские баннера, ультраправый баннер, а также были зафиксированы обезьяньи движения и звуки от 30-ти людей в отношении игрока сборной Украины Эдмара.

Предусматриваются следующие санкции - проведение следующего домашнего матча при пустых трибунах, снятие трех очков и штраф /.../
Мы не согласились с некоторыми решениями ФИФА, выслали им объяснения с некоторыми историческими примерами и убеждениями о том, что наши болельщики не могли поступить так в отношении Эдмара, который прожил в нашей стране более 10-ти лет и который женат на украинке, является любимчиком украинской публики и этому есть много свидетелей. Мы отстаиваем свою позицию и, думаю, что она будет понятной для них. Как и другие наши позиции. Но риск очень большой.

Незважаючи на можливе покарання, ФФУ прийняла рішення розпочати продаж квитків на найближчий матч кваліфікації ЧС-2014 проти Польщі. Своє рішення ФІФА має оголосити до 27 вересня.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.