Звільнення Тимошенко можливе через спеціальну угоду

21 жовтня 2013, 09:43
Власник сторінки
Политолог, експерт
0
129

Сьогодні звільнення екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко залишається важливою умовою підписання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

 Буквально на минулому тижні Єврокомісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле наголосив, що чекає у найближчі дні конкретних кроків від України у вирішенні справи Тимошенко.

З іншого боку    самі учасники переговорів не можуть визначитись та надати єдиний варіант вирішення «справи Тимошенко».

          Адже станом на сьогодні ситуація зі звільненням (помилуванням, лікуванням)  Тимошенко вкрай заплутана та має суттєві правові обмеження.

          Адже:

1.    Для того щоб Юлія Тимошенко вийшла на свободу шляхом помилуванням, сама  екс-прем’єр-міністр України повинна написати клопотання про помилування, таким чином фактично визнавши вчинення злочинів за які вона була засуджена. На це Тимошенко не піде навіть заради євроінтеграції.

2.    Існує необхідність повернення 200 млн. доларів, котрі суд постановив стягнути на користь держави, за шкоду яку Тимошенко нанесла своїми діями державі.

3.    Лікування за кордоном – цей шлях взагалі хибний. Жодна країна світу немає прецедентів, щоб її ув’язнені могли лікуватись за межами своєї держави. Але ще більш небезпечнішим, з точки зору політичної боротьби є те, що і інші 150 тис. в¢язнів України будуть вимагати від ініціаторів такого вирішення «справи Тимошенко» рівності прав і відправлення їх на лікування за кордон. Саме через це, навіть опозиція до цього часу не внесла до парламенту законопроект ,який би дозволив в межах правового поля відправити Тимошенко за кордон. Адже вони прекрасно розуміють, що не можуть виокремити одну Юлію Володимирівну з переліку всіх в¢язнів, бо це є пряма дискримінація і однозначно  ця ситуація вплине на рейтинги опозиції.

Реальним шляхом вирішення цього питання може стати підписання спеціальної Угоди між Україною та ЄС лише по справі Тимошенко, або внесення змін до Угоди про Асоціацію, яку планується підписати на Вільнюському саміті в кінці листопада. Адже не варто забувати, що за Конституцією України та за чинним законодавством, міжнародні угоди у випадку колізії мають вищу юридичну силу та переваги над українськими законами. Саме таким чином можливо швидко та ефективно урегулювати питання по справі екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Більше того, таке рішення не потребує тривалої парламентської законодавчої процедури та задовольнить усі сторони за принципом «і вовки ситі, і вівці цілі»: і ЄС задоволений, і Президент не втратив обличчя, і законодавство не порушене.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: ЕС-Украина,тимошенко,звільнення
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.