Кличко буде балотуватися

24 жовтня 2013, 14:07
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
150
Кличко буде балотуватися

До президентських виборів 2015 року залишається ще 1,5 року, тому сьогодні найбільш актуальним питанням є підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Саме у цьому ключі й спрацювали політтехнологи Януковича

У день пленарного засідання ВР, коли було заплановане голосування за "лікування Тимошенко", поправки до Податкового кодексу з'явилися невипадково. Влада розіграла красивий сценарій: зміни подає депутат від "Батьківщини", провладна більшість підтримує норми, які закривають Віталію Кличку шлях до президентства.

Для чого?

По-перше, обговорення законопроектів по Тимошенко відійшло на другий план.

По-друге, перед візитом президента Януковича до Білорусі на засідання голів держав СНД та запланованої зустрічі з Путіним, йому невигідно було ставити крапку в питанні Тимошенко. Очевидно розрахунок робився на те, що після поправок до Податкового кодексу фракція "УДАР" заблокує трибуну і ВР взагалі не голосуватиме за жоден законопроект. Для розмови з Путіним Янукович зберіг останній козир.

По-третє, авторство відповідних поправок депутата від "Батьківщини" вносить чергову хвилю розбрату у лави опозиції. Тепер лідеру фракції Яценюку доведеться виправдовуватися: чому таким чином позбавляється конкурентів, чи не означає це, що в його фракції виявилася чергова "тушка", чи не підігрує він Банковій, і т.д.

Згодом, швидше за все, скандальні норми Податкового кодексу будуть скасовані. Інакше існує ризик блокування роботи парламенту та розвитку політичної кризи у країні. Відповідну законодавчу ініціативу вже зареєстрував позафракційний Сергій Міщенко.

Наразі важко спрогнозувати, чи піде влада на заборону Кличку балотуватися на виборах 2015 року. В їхній непевній ситуації такий варіант не слід відкидати.

Однак, в історії незалежної України ще не було випадків, коли найбільш реальному кандидату на цю посаду відмовляли у праві балотуватися. Це автоматично означатиме недемократичність і нелегітимність виборів. Це може підштовхнути суспільство до масових акцій протесту та невизнання результатів голосування.

Не треба також забувати, що у разі підписання Угоди про асоціацію її повинні ратифікувати усі парламенти країн-членів ЄС. Яка з демократичних європейських країн ратифікує документ з Україною, де одного з найбільш рейтингових опозиційних лідерів не пускають на вибори. Хіба що Янукович і не розраховує на ратифікацію, а сама Угода з ЄС йому потрібна лише як пункт виборчої кампанії...

Кличка ще рано списувати з президентської гонки. Мусування цієї теми зручне для влади і для противників ідеї про висунення єдиного опозиційного кандидата до першого туру виборів. В подальшому може з'явитися ще не одна "поправка", яка створить правові підстави для відмови Кличку у реєстрації кандидатом на виборах. Тому юристи "УДАРу" вже зараз готують аргументи для протистояння з підконтрольними владі ЦВК і судами, якщо сценарій все-таки буде запущено в дію.

Ясно одне – Кличко буде балотуватися і в будь-якому випадку подасть відповідні документи до ЦВК. А громадськість, у свою чергу, дасть йому на це своє "добро".

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.