«Події в Ужгороді були наслідком перевищення місцевою владою своїх повноважень"

11 листопада 2013, 10:11
Власник сторінки
журналіст
0
121
«Події в Ужгороді були наслідком перевищення місцевою владою своїх повноважень

Таке рішення, коли відмінили канікули, мало би бути оскаржене обласною прокуратурою» - Павло Полянський (голова правління ГО «Центр освітнього моніторингу»)

Хто має право встановлювати канікули?

Питання про канікули визначається статтею 16 Закону України «Про загальну середню освіту». І цей закон визначає, що структуру навчального року і його тривалість визначається конкретно школами. Тривалість канікул не може бути меншою 30 днів. Це – мінімальна планка і можуть бути довші канікули. Тобто коли і скільки триватимуть канікули – визначає школа. Профільне міністерство може лише РЕКОМЕНДУВАТИ строки проведення канікул. Школа, визначивши, коли будуть канікули, має погодити з адміністрацією коли будуть канікули.

Голова райдержадміністрації не має права встановлювати канікули. І ті події, які були в Ужгороді, були наслідком перевищення місцевою владою своїх повноважень, тому що в такий брутальний спосіб встановлювати інший режим канікул – ні міська, ні обласна рада не наділені. І те, що діти вийшли на мітинг - це засвідчило, що діти гарно засвоюють курс «Громадянська освіта».  Замість того, щоб місцевий освітянський керівник подавав потім до міліції списки мітингувальників, він мав би стати на захист дітей. І покликання таких керівників – захищати дітей, а не по стойці струнко доповідати начальству про виконання його доручень.

Таке рішення мало би бути оскаржене обласною прокуратурою. Порушити судовий позов можуть батьки дітей, або вчителі. Але я не вірю, що хтось буде покараний. Але це – реакція молоді. Молодь не хоче бути гвинтиками, якими хтось буде маніпулювати.

Нагадаю. Близько 2 тисяч осіб – дітей шкільного віку та їхніх батьків – зібралися на мітинг перед будівлею Ужгородської міської ради. Учасники акції протесту кидали в мерію цукерками, а згодом - туалетним папером, пластиковими пляшками та курячими яйцями, протестуючи проти відміни осінніх канікул. Після цього протестувальники натовпом пройшлися від мерії до будівлі Закарпатської облдержадміністрації. Причиною мітингу стало розпорядження голови Закарпатської облдержадміністрації від 25 жовтня з рекомендацією органам місцевого самоврядування перенести осінні канікули у навчальних закладах області, які мали проходити з 28 по 31 жовтня, і приєднати їх до зимових канікул у цьому ж навчальному році. І, як не дивно, діти змогли згуртуватися через соціальні мережі, розіслані смс-повідомленні та вийти разом на мітинг.

Батьківські години, www.promin.fm

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.