Цивілізаційний вибір – домашнє завдання для України!

13 листопада 2013, 15:28
Власник сторінки
0
172
Цивілізаційний вибір – домашнє завдання для України!

Резолюція ХIХ з’їзду Соціалістичної партії України щодо інтеграційного вибору нашої держави.

Більше року українські ЗМІ переповнені матеріалами щодо можливого-неможливого підписання угоди про асоціативне членство України в ЄС. Дискусія між владою та її конкурентами з цього приводу не вдається, бо позиції їхні тотожні, - угоду треба підписувати. Відмінність полягає лише в тому, що влада посилається на торгово-економічні переваги для країни, конкуренти – на соціальні та політичні вигоди для громадян (права людини, зарплати, пенсії, безвізовий режим тощо) та на потребу до підписання угоди продемонструвати Європі відсутність у нас політичних переслідувань.

 

Гостроти дискусії додають коментарі аналітиків та керівництва РФ, інших країн. Вже це одне свідчить про геополітичне значення документу, отже, в нинішніх умовах – про те, що підписання його погоджується не в Києві, Вільнюсі чи Брюсселі, воно вирішене т.зв. Світовим урядом. До цієї обставини треба ставитись як до факту, бо, на жаль, нинішня Україна – не стільки суб’єкт, як об’єкт світової політики.

 

Соціалістична партія вважає, що замість показушної турботи про Україну, владі і тим, хто відносить себе до опозиції, треба зосередитися на питаннях, котрі має вирішувати наша держава. Бо ніхто з Європи не принесе в Україну високі зарплати і пенсії, демократичну виборчу систему і справедливе судочинство, вільне підприємництво і чесне чиновництво. Виразки в усіх сферах суспільного життя нам треба лікувати самим і невідкладно, бо може бути пізно.

 

Політичні спекуляції з телевізії про німецько-французькі соціальні стандарти як наслідок підписання угоди – дешева передвиборна реклама. Вона спростовується новим досвідом багатьох країн, що стали дійсними членами ЄС і де ще більше загострилися проблеми економіки, бюджету, зайнятості, матеріального розшарування населення. Де на перше місце виходить проблема втрати трудових ресурсів, отже, втрати перспективи країнами.

 

Аналіз проекту угоди переконує в тому, що вона підготована на основі практики, що склалася десятиліттями в країнах - засновниках ЄС, і, зрозуміло, виходить з економічних інтересів цих країн, не враховуючи особливостей України. Тому владі слід передбачити і відстояти при підписанні угоди і згодом цілу низку положень, що стосуються виробництва, торгівлі, збереження робочих місць в машинобудуванні, АПК, стабільності і розвитку енергосистеми, місця збройних сил і оборонного комплексу в позаблоковій (за нашим законодавством) державі, збереження рівноправних добросусідських стосунків з РФ та іншими країнами.

 

Вирішити ці та багато інших проблем ми здатні лише при зміні системи влади, створенні умов, при яких в усіх суспільних процесах ключове місце займатиме людина – громадянин. Ліквідація адміністративної вертикалі, реформа правоохоронної системи, розвиток самоврядування, розмежування бізнесу і влади – це ті напрямки, що випливають з політичної частини угоди. Це напрямки, які ще 15 років тому визначила наша партія, проголосивши гасло «Збудуємо Європу в Україні!». Гасло, проти якого в ті роки дружно виступили нинішні євроінтегратори, але яке мусить бути предметом турботи усіх політичних сил, нинішньої і наступних влад в Україні.

 

Соціалістична партія України вважає, що нові особливості міжнародної ситуації зобов’язують кожного, хто не байдужий до власної долі і долі країни, відповідально поставитися до запровадження в Україні європейських норм демократії, які дозволять в перспективі, без втрати українських традицій, добитися підвищення добробуту людей, європейських стандартів життя.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.