Що громадяни можуть зробити за один місяць?

15 листопада 2013, 14:51
Власник сторінки
0
581
Що громадяни можуть зробити за один місяць?

Ми вивезли 250 мішків сміття з лісу. Встановили у лісі баки для сміття. Звернули увагу влади на звалище

ДИВОВИЖНІ

Скільки разів ви чули від своїх друзів та знайомих, що в Україні «ніхто нічого не робить», а так багато чого на справді робити є? Скільки разів, ви чули «..вони мають діяти» «вони не вирішують питання» «вони повинні…» і т.п. Я такого чула багато. На справді я і була однією із цих людей, що скаржаться і скаржаться… І виходу не бачила. Адже, що я, одна дівчина, можу зробити, щоб змінити Україну? Чи дія однієї людини взагалі має значення? Чи може одна крапля змінити загальну картину? І чому саме я маю починати? Може нехай мій сусід, наші політики, президент і т.п. займаються сміттям на вулицях, відсутністю лавок та дитячих майданчиків, загальним відчуттям безвиході, відчуженістю людей один від одного… а я, маленька людина, що можу зробити?

Відповідей на ці питання у мене не було. Але було бажання діяти, шукати та об’єднувати активних, небайдужих громадян. Було бажання змінити хоча б щось маленьке, почати з пари мотивованих друзів, з однієї маленької проблеми. І як стало зрозуміло потім, я – не одна і не маленька безправна людина.

Так з’явилась ідея суспільної ініціативи «Дивовижні».

«Дивовижні» це об’єднання дивовижних українців, які втомилися чекати, поки хтось інший вирішить наші проблеми. Ми не чекаємо, а діємо. Ми організовуємо заходи, мета яких об’єднати громадян, яка робить хороші справи для суспільства та один для одного. Просто так. Не за гроші. Не за політичну партію. Не за чимось наказом. Просто тому що, вони дивовижні, цілеспрямовані, відчайдушні та багато кому не зрозумілі. Основа нашої ініціативи це свобода, позитив та креативність. Ми не нав’язує заходи і не кажемо, що робити. Навпаки – «Дивовижні» - це ВИ! Давайте вирішувати ті суспільні проблеми, які ви вважаєте важливими. Давайте вирішувати їх так, щоб цікаво було всім – учасникам, організаторам, людям навколо. У вас є креативні ідеї як зробити місто яскравішим, а людей трохи щасливішими? Ви хочете познайомитись з цікавими людьми? Тоді вам до нас.

ПОЧАТОК. ПИТАННЯ ОДИН: КОМУ Є ДІЛО ДО СВЯТОШИНСЬКОГО ЛІСУ?

19 жовтня ми провели свій перший захід. Ми вирішили підняти питання забрудненості Святошинського лісу, який знаходиться біля ставка №14.

Ось так він виглядав, коли ми на нього звернули увагу:


ЩО МИ ЗРОБИЛИ?

Ми почали просто з прибирання цього лісу. Протягом 4-х субот ми збирали усіх не байдужих приєднатися до прибирання цього лісу. На перший захід нас було 10, на другий – 15, на третій – 23, на четвертий - знову 10. Кожного разу ми прибирали по 2 години. За цей час ми зібрали та вивезли з лісу більше 250 мішків сміття. 

Субота 1. 19 жовтня. 50 мішків сміття: 


Більше фото ТУТ

Субота 2. 26 жовтня. 50 мішків сміття:


Більше фото ТУТ

Субота 3. 2 листопада. 100 мішків сміття:


Більше фото ТУТ

Субота 4. 9 листопада. 27 мішків сміття, 10 мішків платикових пляшок та 10 мішків скла:



Більше фото ТУТ

І чого там тільки не було! Пластиковий посуд, пляшки, пальто, кросівок, пакети, пакети, пакети, пляшки з під горілки, телефонна трубка…. А такої кількості пляшок горілки не побачиш навіть у супермаркеті у секції «алкоголь»… Але найжахливіше це пластмасовий посуд. Трохи полежавши у землі він кришиться і його дуже важко вибирати з трави та землі. Завдяки дивовижним людям, які прийшли та й прибрали все це, тому що терпіти таке відношення до лісу більше не можливо, цього мотлоху більше там не має.  

ЯК МИ ЦЕ ЗРОБИЛИ

Де взяти гроші на вивіз сміття? Пакети? Рукавички? Команда «Дивовижних» вирішила спробувати співпрацювати з місцевою владою. Ми знайшли, кому належить територія лісу (зателефонувавши до купи ЖЕКів та інших державних структур, адже ми перший раз стали перед питанням – а як дізнатися яка територія Києва кому належить). Зателефонували у Святошинське лісогосподарство і попросили підтримати нашу ініціативу. Нас з радістю підтримали. Надали нам рукавички, пакети для сміття та трактор, який усе зібране сміття вивіз із лісу. Далі все здається дуже простим – приходь та прибирай. Ми прийшли та прибрали. Сьогодні ліс виглядає так: 




А ЩО ДАЛІ

Звісно, прибирати ліс це чудова та важлива справа. Але що далі? У лісі не має жодного бака для сміття, найближчий бак знаходиться на іншому боці ставка. Ми написали листа до КМДА. І таки отримали відповідь. Готуйтесь почути істину щодо встановлення смітників у лісі. 

Від виконавця │ 6 Листопада 2013, 15:06

"... інформуємо.
Територія міських лісів, розташованих у Святошинському районі, перебуває на обслуговуванні комунального підприємства ”Святошинське лісопаркове господарство” комунального об’єднання ”Київзеленбуд”.
У зв’язку з близьким розташуванням до житлових районів міста Києва міські ліси зазнають значного рекреаційного навантаження. Щодня ліс відвідує велика кількість мешканців. Останнім часом спостерігається негативне та безвідповідальне ставлення відпочиваючих до належного санітарного стану лісів. Певна частина громадян, пам’ятаючи про свої права, зокрема на відпочинок, забуває при цьому про обов’язки, не переймається відповідальністю за свої дії. Досить часто, засмічення лісів здійснюють мешканці сусідніх приватних житлових секторів і висотних житлових масивів, викидаючи сміття в ліс. На превеликий жаль, зважаючи на велику територію, при такій малій кількості прибиральників постійно утримувати лісові території в задовільному санітарному стані дуже важко. Лісовою охороною підприємства постійно проводиться роз’яснювальна робота серед відпочиваючого населення щодо дотримання санітарних правил перебування в лісах та правил відпочинку.
За інформацією, наданою КП ”Святошинське лісопаркове господарство”, прибирання лісових територій від випадкового побутового сміття виконується щодня. На даний час на території лісництв, що входять до складу підприємства, розташовано 8 контейнерів, сміття з яких вивозиться три рази на тиждень.
Для отримання більш докладної інформації із зазначеного питання рекомендуємо Вам звернутись до адміністрації КП ”Святошинське лісопаркове господарство” (тел. 452-63-40).
З повагою
Заступник директора -
начальник управління екології
та охорони природних ресурсів С. Курикін" 

Отак от. Але від нас так просто не відчепишся. Ми почали вести переговори із начальником Святошинського лісу. Якщо, коротко, то ми змогли домовитися, що там де ми прибирали, встановлять П'ЯТЬ невеликих смітників. Чесно кажучу, що вони це зроблять не вірилось зовсім... Але знаєте що? Їх встановили!


Невелика перемога для Дивовижних та велика перемога для лісу! І ми це зробили за 1 місяць. 

Але це ще не все, що нас турбує по цьому лісу. Перед самим лісом зробили несанкціоноване звалище. І це звалище не просто побутового сміття, а і промислового. 


Ми знайшли на чиїй теріторії знаходиться звалище. І вияснили, що так як звалище знаходиться під високовольтними лініями, воно налажить КиївЕнерго. Відправили рекомендований лист з повідомленням до комерційного директора КиївЕнерго. Цікаво, їхня відповідь буде більш оригінальною чим відповідь КМДА і чи буде взагалі? Поки не має. Лист відправили 7 листопада. 

Вся робота була зроблена за один місяць. Вона почалась з однієї не байдужої людини і підхопилася іншими. За один місяць ми прибрали велику частину лісу, вивезли 250 мішків сміття, встановили за допомогою лісогосподарства 5 невеликих смітників та звернули увагу влади на звалище. Зупинятися на цьому не збираємося і вже на усі 100% плануємо наступний місяць заходів. Ми віримо, що в Україні багато небайдужих, активних та дивовижних людей - їх просто треба знайти та об'єднати. Разом із ними ми робимо дивовижні справи у нашій країні. Ми не жаліємось, не чекаємо, а просто діємо. Якщо такий настрій тобі по духу - приєднуйся до нового дивовижного руху! 








Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.