Клечальна неділя в козацькому селищі Мамаєва Слобода

16 червня 2011, 10:16
Власник сторінки
0
46
Клечальна неділя в козацькому селищі Мамаєва Слобода

Клечальна неділя в козацькому селищі Мамаєва Слобода

На Київському Поліссі побутував дуже давній звичай - "водіння Куста". В обряді брали участь лише дівчата. Вони збиралися десь у гаю або лузі, обирали серед себе високу струнку найгарнішу дівчину та наряджали Кустом. Прибирали її з ніг до голови, так щоб ніхто не міг впізнати. Обвішували зеленими гілками з клену, липи або в’язу. До них вплітали шовкову траву любистку та м’яти, з гілок робився й вінок. Подруги дівчину-Куста обдаровували намистом - "щоб жито колосилось чисто", стрічкою - "щоб була гарна молодичка".

У гурті із Кустом мала бути непарна кількість дівчат - три, п’ять або сім. Узявшись попід руки, вони з троїцькими піснями йшли через все село, ходили від хати до хати. Посередині - замаєний зеленню Куст, який увесь час мовчав, вшановуючи цим пращурів, через те, що вірування в Куста були пов’язані із культом померлих, які о цій порі нібито з’являлися на землю й тимчасово перебували у трійчаній зелені.

Господарі чекали приходу Куста. Якщо він оминав чиюсь хату, це вважалося великою образою. Заходячи до оселі бажали щастя, здоров’я та всіляких гараздів. У текстах пісень звучали мотиви кохання та заміжжя тому, що дерево, в народній уяві, бачилося як образ родоводу: коріння - предки, стовбур - батьки, а гілки - діти.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: Украина,Ющенко,праздники,БЮТ,Луценко,президент,Яценюк,Блок Литвина,Гриценко,бизнес,Наша Украина,Верховный Совет,Народная Самооборона,блок,факты,Семенюк-Самсоненко,Социалистическая партия,Коммунистическая партия.,традиция,Мамаєва Слобода
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.