Українські поховання в Чеській Республіці. Пардубіце

31 липня 2011, 15:36
Власник сторінки
0
39
Українські поховання в Чеській Республіці. Пардубіце

Українські поховання в Чеській Республіці. Пардубіце

Монумент загиблим воїнам Армії УНР, встановлений у 1932 р. у м. Пардубіце (Чеська Республіка) на кошти товариства українських емігрантів "Самопожертва українських емігрантів про північно-східну Чехію". Скульптор - Оксана Лятуринська, випускниця Української студії пластичного мистецтва, яку в 1923 р. у Празі заснував відомий мистецтвознавець, проф. Дмитро Антонович.

Композиційно цей пам`ятник являє собою стилізований хрест, спроектований на стелу. Частини хреста прикрашає геометричний візерунок, типовий для українського різьбярства. На нижній частині хреста розміщено тризуб, а під ним на самій стелі викарбовано імена загиблих солдатів (див. детальніше на http://e-memorial.vstour.info/).

Нижню частину стели з обох боків оточують невеликі напівколони з гербовими щитами, на яких з ювелірною майстерністю вирізьблені архангел Михаїл та галицький Лев - символи двох культурних столиць України, Києва та Львова. На підніжжі постаменту напис: "Борцям за Україну", а нижче викарбовано згадку про замовників пам`ятника, про яку йшлося вище.

Великою таємницею залишається те, як монумент з виразною національною символікою України міг зберегтися за комуністичного режиму в Чехословаччині. На нашу думку, єдиним поясненням цієї унікальної живучості є факт, що в 1943 та 1956 рр. цю могилу використовували для повторного поховання. Наявність пізніших "власників" вдалося встановити в архіві цвинтаря.

Палімпсестами бувають не тільки рукописи, але й пам`ятники! З 1970 року могила мала офіційний статус "полишене поховання". На першій і третій фотографіях пам’ятник зображено так, як ми його знайшли, а на другій - після нашої реставрації. Зараз монументом загиблим воїнам УНР у Пардубіце опікується наше товариство. Бути українцем можна у будь-якій точці світу, головне, активними діями робити щось корисне для України. Ми намагаємося зберегти "українські сліди" у Чехії, а Ви?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: Пардубіце,Чеська Республіка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.