Зустріч з експертом ЮНЕСКО "без краваток"

22 жовтня 2011, 07:31
Власник сторінки
полІтолог
0
11
Зустріч з експертом ЮНЕСКО  без краваток

Зустріч з експертом ЮНЕСКО "без краваток"

Учора відбулася неформальна зустріч експерта міжнародної організації по захисту пам’яток культури ІКОМОС Тодора Крестєва з представниками громадських організацій Києва. Обговорювалися питання захисту історичної спадщини від винищення забудовниками.

В зустрічі взяли участь активісти Штабу оборони Києва - Ірина Нікіфорова, нардеп Кирило Куликов, поет Олександр Бригинець і голова ГО "Порядок і Достаток" Олександр Місюра, також були запрошені колишній (1995-2010 рр) генеральний директор Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець і лідер ініціативи "Захисти старий Київ" Ігор Луценко.

Місія пана Крестєва в Україні полягає в оцінці стану Андріївської і Кирилівської церков, проте він виявляє непідробний інтерес до стану охорони інших пам’яток історії. Учасники зустрічі розглянули стан внесених до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО пам’яток української історії і архітектури, в першу чергу - заповідника "Софія Київська".

В ході розмови з’ясувалося, що офіційні українські установи блокують обмін інформацією між громадськістю країни і ЮНЕСКО. Зокрема, попри різку критику експертів стану охорони пам’яток, було поширене повідомлення, нібито ЮНЕСКО задоволена станом їх збереження (http://news.liga.net/news/N1032843.html). Доповідь 2010 року, надана Україні, приховується від громадськості.

Приватні висловлювання деяких експертів вириваються з контексту і видаються за офіційну позицію авторитетної міжнародної організації. Водночас звернення українських активістів щодо загроз пам’яткам історії не потрапляють до ЮНЕСКО. Національна комісія України у справах ЮНЕСКО, на думку учасників зустрічі, замість роботи зі збереження світової спадщини приховує справжній стан речей і сприяє варварським забудовам в історичній частині міста.

Пан Кролевець повідомив про намір одинадцяти членів українського відділення ІКОМОС вийти з цієї організації як неспроможної виконувати свої завдання. Активісти громадських організацій надали експерту Тодору Крестєву чимало матеріалів, які свідчать про безвідповідальне ставлення української влади до історичної спадщини країни. Проте пан Крестєв підкреслив, що боротьба за збереження пам’яток культури ніколи не може бути завершена. Неодноразово наголосивши, що за своїм статусом не може висловлювати будь-яких оцінок, все ж порадив від себе особисто продовжувати діяти в рамках, встановлених ЮНЕСКО, і зокрема зберегти членство в ІКОМОС, оскільки воно дає більші можливості для співпраці з світовою спільнотою. Отримані ж матеріали пообіцяв включити до своєї доповіді і додав, що вона буде досить жорсткою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: Евро-2012,Киев,Свобода слова,ЮНЕСКО,правда жизни
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.