Як Ліна Костенко з Віталія Кличка горщик ліпила

10 квітня 2012, 20:52
Власник сторінки
президент Фонду вільних журналістів імені Вячеслава Чорновола
0
53
Як Ліна Костенко з Віталія Кличка горщик ліпила

Як Ліна Костенко з Віталія Кличка горщик ліпила

Якщо ще до вчора видатна поетеса сучасності сприймалась як беззаперечний моральний авторитет, то після свого недолугого агітпропу за одного із слабеньких політиків на своїй імпрезі вона звільнила місце на цій полиці наших душ.

На Ліну Костенко 9 квітня патріоти почали збиратися більше ніж за півтори години до початку творчого вечора у столичному «Мистецькому Арсеналі». Іван Дзюба мав презентувати свою книгу «Є поети для епох» про Ліну Костенко. На чолі із Іваном Дзюбою патріоти в холодну сльоту довго чекали на зачиненому вході, допоки їх нарешті не впустили у тепло. Жоден із представників «Арсеналу» не зустрічав дисидента совєцьких часів, видатного вченого, міністра культури 1992-94 років, зрештою, Героя України.

…Поетеса спізнювалися на хвилин сорок. Поет Іван Драч, здається, полишили достойне зібрання ще раніше. Прогалину затрушував Іван Дзюба, до якого вишукувалася черга по інтерв’ю й автографи.

П’ятикласник Аскольд Матківський так любить Ліну Костенко, що приїхав із селища Щасливого Бориспільського району Київської области, й справді був щасливий, бо сам Іван Михайлович Дзюба підписав йому книгу про улюблену авторку, яку хлопець вивчає в школі.

Зі сцени академік, розповідаючи про свою книгу й поетесу, мовив блискуче. Десь одразу за ним на вірші героїні вечора заспівала професорка кафедри дерматології та венерології Національного медичного університету ім. Олександра Богомольця його онука Ольга Богомолець. Замість обіцяних ведучим вечора тележурналістом із «5 каналу» Святославом Цеголком двох-трьох пісень пані Богомолець подала шість поспіль майже ледь не на круглих півгодини. Вона позиціонує себе як виконавиця українських романсів. Тому втішаючись голосом професорки, чомусь здалося, що я потрапив на бенефіс солістки пісенного гуртку будинку культури залізничників. Так бездарно співати у храмі мистецтв просто не можна…

Нарешті заговорила сама Ліна Костенко. Серед іншого вона засудила всіх хамів гамузом, не назвавши жодного конкретного прізвища, але на горішки дісталося персонально близнюкам-письменникам Капрановим за те, що вони якось були закликали всіх українців один день на рік не гнуть матюків. Поетеса щиро обурювалась - яка дурна затія братів, кому вона потрібна, хіба це рівень сучасних письменників, більше нема інших ініціятив тощо.

Щоправда, насамкінець наче у відповідь поетеса зачитала дещо нового з власного доробку - поетичні слова «бабло», «фуфло» тощо, навіть і подані поетесою як сарказм, підступно пестили вуха добірного товариства.

І про головне. Посеред вечора зненацька для публіки з’явився й на першому стільці для глядачів усівся Віталій Кличко. Успішний боксер нині багатьма сприймається як перспективний політик. Мабуть, не лиш один я подумав, що він також і давній пошановувач творчости Ліни Костенко. Здря. У коротенькій промові великий боксер не зачитав ані пів її рядка. Зате Ліна Костенко присвятила йому як політику багатослівну тираду. Я був у захваті. Бо вперше дізнався нарешті, що чемпіон світу з боксу у важкій ваговій категорії за версією WBC якось був з нею у десятикілометровій Чорнобильській зоні, де, пролазячи через тісні двері, ледве геть не зніс геракловими своїми ременами дах покинутої хати.

А на тезі Ліни Костенко про те, що Віталій Кличко уроджений для України гетьманом, я сказав собі, що агітпропу з мене досить…
І все ж таки, нехай аби що, але серед усіх поетес усесвіту я найбільше люблю Ліну Костенко.

Фото Автора.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: поэзия,Костенко,Дзюба
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.