Травмування на льоду: щодня сотні столичних мешканців травмуються внаслідок ожеледиці

12 січня 2013, 08:15
Власник сторінки
тележурналистка
0
40
Травмування на льоду: щодня сотні столичних мешканців травмуються внаслідок ожеледиці

Травмування на льоду: щодня сотні столичних мешканців травмуються внаслідок ожеледиці

«Поскользнулся, упал, закрытый перелом, потерял сознание, очнулся – гипс». Нині охочих поділитись такою неприємною історією вдосталь. Адже останні кілька тижнів погода влаштовує на дорогах справжню ковзанку під відкритим небом. Особливо небезпечними є ділянки льоду, притрушені снігом, зауважують перехожі. Під таким «прикриттям» ані сіль, ані пісок допомогти не в змозі.

Про кількість травмованих повідомляється навіть на офіційному сайті Департаменту охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради. Тільки в Києві за 1 та 2 січня 2013 року до лікарів з приводу ушкоджень, отриманих внаслідок ожеледиці, звернулись понад півсотні киян. Щодня на льоду травмуються більше сотні столичних мешканців.

Тож поки на дворі лютує мороз і ожеледиця, працівникам травмпунктів не до відпочинку. За день приймають близько тридцяти потерпілих, в основному – жінки похилого віку. Медики зауважують, що останнім часом почастішали випадки перелому верхніх кінцівок. Люди падають, опираючись, в основному, на руки, тому найчастіше ушкоджуються променеві кістки.

Лікарі кажуть, щоб уникнути зайвих ушкоджень, найкраще падати на бік або ж намагатися сісти , щоб зменшити висоту падіння. При чому, якщо ви відчуваєте, що ось-ось впадете, напружте м’язи – так відсоток отримання пошкоджень буде значно меншим. В будь-якому разі, потрапивши у подібну халепу та отримавши травму, негайно зверніться по допомогу до лікаря в найближчий медичний заклад.

Аби вчасно виявити перелом (вивих), варто звернути увагу на такі симптоми: сильний біль, набряк, деформація пошкодженої кінцівки, біль при спробі рухати або неможливість поворухнути нею взагалі, тріск у місці пошкодження, тощо. Ще більшою неприємністю для вас стане струс мозку, який цілком може виникнути при сильному ударі головою об лід. Ознаками того, що ви отримали струс мозку, будуть втрата свідомості, запаморочення, головний біль, нудота.

Якщо вам не пощастило і ви все ж таки травмувалися, негайно відправляйтесь до травмпункту. Але за відсутності нагоди одразу ж звернутись до «швидкої допомоги», варто виконати такі дії:

1. Перш за все зафіксуйте пошкоджену частину тіла, або, як ще кажуть, іммобілізуйте її. Така процедура робиться задля того, щоб запобігти зсуву уламків кістки. Знерухомити кінцівку можна за допомогою фіксуючої пов’язки або шини (це потрібно зробити так, щоб суглоби вище і нижче місця перелому (вивиху) були нерухомими). У «польових умовах» для знерухомлення верхньої кінцівки вам стане у нагоді, наприклад, шарф чи хустка.

2. Охолодіть пошкоджене місце, щоб зняти набряк та біль. Ви можете використати саморобний компрес: наповнити пакетик снігом або льодом та прикласти до ураженого місця на 10-15 хвилин. При чому охолодити варто не лише саме місце перелому (вивиху), а й ділянки шкіри поруч із травмою.

3. За необхідності застосуйте знеболюючі препарати.

Та все ж, щоб попередити неприємні інциденти на льоду й зберегти своє здоров’я , слід дотримуватись простих правил: за можливості уникати слизьких місць, обирати зручне взуття та зайвий раз не квапитись на дорозі.

Бережіть себе!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: погода,зима,гололед
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.