Бій за Брест

12 травня 2013, 05:29
Власник сторінки
экономист
0
12
Бій за Брест

Бій за Брест

Багато з нас чули про героїчну оборону Брестської фортеці радянськими військами станом на 22 червня 1941 року в фортеці дислокувалося 8 стрілкових батальйонів, 1 розвідувальний, 1 артилерійський полк та 2 артилерійських дивізіону деякі спец підрозділи стрілецьких полків та підрозділи корпусних частин, збори приписного складу 6-й Орловської та 42-ї стрілецької дивізій 28-го стрілецького корпусу 4-ї армії, підрозділи 17-го Червонопрапорного Брестського прикордонного загону, 33-го окремого інженерного полку, частина 132 -го батальйону конвойних військ НКВС, штаби частин (штаби дивізій і 28-го стрілецького корпусу розташовувалися в Бресті), всього близько 9 тисяч чоловік .
Де червоноармійці тримали фортецю майже місяць.
Але чомусь, ми забуваємо про оборону Брестської фортеці 2 вересня 1939 році, яка тривала теж майже місяць
Так станом на 2 вересня 1939 року гарнізон міста і фортеці був підпорядкований оперативній групі «Полісся» генерала Клеберга. Начальником гарнізону 11 вересня був призначений відставний генерал Костянтин Плісовській, в його розпорядженні були підрозділи загальною чисельністю 2-2,5 тис. осіб боєздатний загін у складі 4 батальйонів: трьох піхотних та інженерного. Гарнізон мав кілька батареяq, два бронепоїзди і танки часів Першої світової війни «Рено FT-17». Протитанкової зброї у захисників Брестської фортеці не було; між тим, їм довелося мати справу саме з танкам.

На Брест наступав ХIX бронетанковий корпус генерала Гудеріана, це той великий Гудеріан який розбивав оборону до зубів озброєної червоної армії застосовуючи тактику бліцкріка, який командував 2-ю танковою групою в складі армії ”Центр”, під ним пав Мінськ, Смоленск , Західний фронт, потім за це він отримав Лицарський хрест з дубовим листям. Але це буде все потім, а тепер був вересень 1939 р. Гудеріан мав наказ захопити місто, не допустивши відступу гарнізону на південь для з`єднання з основними силами польської оперативної групи «Нарев». Німецькі частини мали перевагу над захисниками фортеці в піхоті в 2 рази, танках - в 2 рази, артилерії - в 6 разів.14 вересня 1939 77 танків 10-ї танкової дивізії (підрозділу розвідувального батальйону і 8-го танкового полку) спробували взяти місто і фортеця з нальоту, але були відбиті польської піхотою за підтримки 12 танків FT-17 (всі польські танки при цьому були підбито). У той же день німецька артилерія і авіація почали бомбардування фортеці. На наступний ранок після жорстоких вуличних боїв німці оволоділи більшою частиною міста. Оборонялися відступили до фортеці. Пара FT-17, які заблокували північні ворота фортеці Вранці 16 вересня німці (10-а танкова дивізія і 20-а моторизована дивізії) почали штурм фортеці, відбитий гарнізоном; до вечора вони оволоділи гребенем валу, але прорватися далі не змогли. Великої шкоди німецьким танкам завдали два поставлені у воротах фортеці FT-17. При штурмі був смертельно поранений ад`ютант Гудеріана. Всього з 14 вересня оборонялися відбили 7 атак, втративши при цьому до 40% особового складу; сам Плісовській також був поранений. У ніч на 17 вересня Плісовській віддав наказ покинути фортецю і перейти через Буг на південь по непошкодженому мосту війська II Речі Посполитої пішли в Тереспольское зміцнення і звідти в Тереспіль.У фортеці залишилися тільки добровольці - частини 82 піхотного полку на чолі з командиром маршового батальйону капітаном Вацлавом Радзишевським, що прикривали відхід основних сил з генералом Плісовського.17 вересня залишилися добровольці прийняли бій на Північному острові. Вночі залишки батальйону з одним артилерійським знаряддям приховано зайняли форт Граф Берг (форт Сікорського), який німці вважали порожнім. Виявивши свою помилку тільки 19 вересня, німці запропонували оборонцям здатися, проте Раздішевскій відповів відмовою. З ранку 20 вересня німецькі війська почали методично обстрілювати залишилися захисників фортеці кількома гаубицями. Однак піхотних атак не вживали.

Ось так великий Гудеріан, зламався під духом Польської армії, на допомогу він закликав свого спільника - Червону армію.
22 вересня 1939, коли частини 29 танкової бригади РККА на чолі з комбригом Кривошеїн вступила в Брест. Місцеві комуністи зібрали людей і вручили хліб-сіль червоноармійцям у передмісті Бреста на вул. Шосейної (зараз вул. Московська) перед Кобринським мостом під «брамою» (дерев`яної аркою), яку напередодні спорудили і прикрасили квітами, ялиновими гілками і транспарантами . Відбулася урочиста передача міста від вермахту частинам РККА. До ввечері 22 вересня 1939 після артилерійської підготовки на штурм форту Граф Берг за підтримки броньовиків, пішли підрозділу Червоної Армії. Захисники форту відбили три атаки і навіть підбили один бронеавтомобіль з єдиною наявною гармати. Другий броньовик звалився в рів. Наступні спроби придушити осередок опору радянськими військами були зроблені 24 і 25 вересня. Вони, як і попередні, не мали успіху. 26-го за форт взялися серйозно. Після обстрілу з важких артилерійських знарядь, запеклі атаки відновилася. Залишки гарнізону знову відбили атаки і, незважаючи на важкі втрати, знову вистояли і в черговий раз відхилили пропозицію здатися. Вночі з 26 на 27 вересня що залишилися в живих захисники вирішували складне питання, вести бій далі і загинути, або припинити опір. До цього часу їм вже стало відомо, що Польща як держава переможена і розділена, уряд виїхало за кордон. Капітан Радзишевський віддав підлеглим останній наказ: розійтися і самостійно пробиватися до своїх будинків і сім`ям. Аналогічним чином вчинив і сам капітан. Незважаючи на блокування форту, спроба вирватися з оточення вдалася. Радзишевський пробрався до своєї сім`ї в Кобрин, але органи НКВС його знайшли й заарештували. Подальші сліди капітана загубилися в ГУЛАГу. За іншими даними, останки В.Радзішевского покояться у Катинському лісі.29-я бронетанкова бригада РСЧА комбрига Кривошеїна продовжила переслідування генерала Плісовського. Зрештою Плісовській потрапив у радянський полон і був страчений у квітні 1940 р. у Харкові.

22 вересня, відповідно до розмежування сфер інтересів по додатковому секретному протоколу до Договору про ненапад між Радянським Союзом і Німеччиною, після урочистого виведення військ Німеччини, Брест-Литовська був переданий радянської адміністрації.

Друга світова війна забрали багато не винних життів і в мене завжди виникає тільки одне питання , а завоював би Гітлер Польщу як що б Радянська влада не ударила полякам в спину?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.