Ми ще можемо врятувати археологічну спадщину України

11 червня 2013, 19:10
Власник сторінки
Журналист
0
27
Ми ще можемо врятувати археологічну спадщину України

Ми ще можемо врятувати археологічну спадщину України

11 червня 2013 року журналісти «Антикорупційного Бюро України» побували на засіданні "круглого столу», ініційованого головою Комітету з питань культури та духовності В’ячеславом Кириленком, на якому було обговорено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії нелегальним розкопкам та обмеження цивільного обігу археологічних предметів».

Як повідомив В’ячеслав Кириленко, цей законопроект пропонує конкретні шляхи подолання «чорної археології» в Україні, протидії незаконному набуттю, незаконній торгівлі та вивезенню археологічних предметів. 

Нині, наша держава є одним із головних постачальників незаконно набутих археологічних предметів на світовому ринку. Таким чином, згодом майбутні покоління нічого не знатимуть про власну історію та культуру, бо сьогодні швидкими темпами втрачається археологічна спадщина України. Масово нелегально викопуються унікальні артефакти, які мають загальносвітову культурну та історичну цінність. Далі їх шлях веде на «чорний» антикварний ринок, звідки артефакти потрапляють до приватних колекцій, і у більшості випадків до іноземців. Їх ніде не реєструють і не експонують.

Проблема в тому, що в Україні, на відміну від багатьох країн світу, до цього часу не регламентовано використання обладнання, за допомогою якого можна здійснювати пошук археологічних предметів. За оцінками експертів, в нашій державі кількість приладів, які використовуються для пошуку археологічних предметів, становить близько 90 тисяч.

«В офіційному обігу за нашими даними перебуває лише близько 40-а металодетекторів. Разом з тим від 50 до 90 тисяч металодетекторів та пристосованих приладів застосовуються, як правило, для нелегальних археологічних розкопок. Наша мета – припинити нелегальні розкопки та обіг незаконно набутих артефактів», - сказав В’ячеслав Кириленко.
За результатами «круглого столу» було вирішено створити при Комітеті з питань культури та духовності робочу групу з доопрацювання запропонованого законопроекту для врахування пропозицій і зауважень, які були висловлені під час обговорення.
Десятки років нашої незалежності це питання не цікавило владних чиновників, а можливо така ситуація їм була просто вигідною. Нажаль, вже не можна повернути втраченого, але ще не пізно зупинити варварське розкрадання археологічних пам’яток, які є історичною та культурною минувшиною нашої нації та багатьох народів, які жили на території України. Великим гріхом перед власним народом та пам’яттю предків стане, те що ми не зуміли зберегти багатства, які тисячоліттями накопичувала наша свята земля. Бо мине якихось 10-15 років і вже не буде що охороняти та рятувати.

Члени громадської організації «Міжнародна Правозахисна Асамблея «Антикорупційне Бюро України» закликають депутатів від опозиції та парламентської більшості підтримати законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії нелегальним розкопкам та обмеження цивільного обігу археологічних предметів» аби майбутні покоління українців не проклинали нас за недбальство до власної історії та народу.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: археология,археологи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.