Партії За Україну! та Собода взяли участь у заходах з нагоди річниці переможної битви під Конотопом

07 липня 2013, 15:22
Власник сторінки
Журналист
0
22
Партії За Україну! та Собода взяли участь у заходах з нагоди річниці переможної битви під Конотопом

Партії За Україну! та Собода взяли участь у заходах з нагоди річниці переможної битви під Конотопом

Заходи проходили з нагоди річниці переможної битви під Конотопом 1659 року. У Конотопській битві з одного боку брали участь війська гетьмана Івана Виговського та Кримського ханату і польські загони, а з іншого – московське військо. Козаків було понад 20 тисяч, їх союзників – ще 30 тисяч. Московське військо нараховувало понад 100 тисяч вояків. Не дивлячись на таку кількісну перевагу, армія московитів за кілька днів була вщент розбита, а частина росіян, яка уникла оточення – втекла в бік Москви. Козаки переслідували їх аж до російського кордону.

Конотопській битві передували спроби Москви обмежити українську незалежність та дипломатичні відносини з Європою. А коли це не вдалося – Івана Виговського було проголошено зрадником. У нещодавно знайдених листах Виговського до європейських правителів ідеться, що саме московський цар порушив мирні угоди з Україною і намагався чинити вплив на вибори гетьмана в Україні та зміну її суспільного ладу.

Блискучу перемогу козацького війська Виговський не зміг використати уповні. Причому не стільки через інтриги польського та московського правителів, а через спротив Запорозької Січі. Військо Запорозьке боялося зміцнення гетьманської влади та втрати свого політичного впливу. І тому одразу після битви здійснило похід у Крим, змусивши татар розірвати союз із гетьманом, зігравши цим на руку Москві.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: космос,Житомир
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.