В Кувейті видали книгу про Лобановського

30 січня 2023, 15:32
Власник сторінки
0
23
В Кувейті видали книгу про Лобановського

Упродовж трьох днів під патронатом Посольства України в Державі Кувейт у цій країні пройшла низка заходів, присвячених вшануванню спортивного спадку Валерія Лобановськог

Участь у подіях в якості почесних гостей взяли й посланці футбольної України - віце-президент ФК "Динамо" Київ Олексій Семененко й арбітр ФІФА Мирослав Ступар.

Два роки тому Надзвичайний і Повноважний Посол України в Державі Кувейт Олександр Балануца виступив із ініціативою створення першої арабськомовної книги про легендарного тренера Валерія Лобановського, який у 1994-1996 роках очолював збірну Кувейту. 

Олександр Балануца, котрий є великим футбольним уболівальником і шанувальником київського "Динамо", звернувся з відповідною пропозицією до президента київського "Динамо" Ігоря Суркіса. Олексій Семененко, який працював із Валерієм Лобановським із 1989 року, курував цей проєкт з боку нашого клубу та допоміг у впорядкуванні книги про всесвітньо відомого українського тренера. Зокрема, сторінки видання прикрасили звернення, фотографії й автографи видатних учнів Метра - володарів "Золотого м'яча" Олега Блохіна, Ігоря Бєланова й Андрія Шевченка.

"Цікаво, що коли Олександр Балануца виконував дипломатичну місію в ОАЕ, він відкрив там дитячу академію, яку назвав на честь київського "Динамо", тому що з дитинства вболіває за наш клуб. Окрім того, бабуся нашого Посла була шкільним викладачем тренера воротарів "Динамо" Михайла Михайлова, котрий, як і родина Балануц, жив у Кропивницькому", - розповів Олексій Семененко.

Пандемія коронавірусу та повномасштабна війна, що триває в Україні, змусили відкласти плани про презентацію книги, проте не перешкодили фінальній меті. А співпраця, що розпочалася завдяки особистості видатного тренера, стала поштовхом для укріплення українсько-кувейтських спортивних зв'язків на державному рівні. Презентаційні зустрічі, організовані Посольством України в Кувейті, пройшли з великим успіхом і зібрали широку міжнародну аудиторію.

"Марзук Аль-Аджмі - це журналіст, якому вдалося майже неймовірне. Він пишається тим, що тричі взяв інтерв'ю у Валерія Лобановського. Зберігає архіви, пов'язані з Валерієм Васильовичем, дуже добре пам'ятає також Михайла Ошемкова та Володимира Веремєєва, які допомагали Лобановському, та через нас передав їм вітання", - поділився Олексій Михайлович.

Учасники диванії обговорили спадок, що залишив Метр під час роботи в Кувейті як тренер національної збірної, та обмінялися пам'ятними моментами спільної футбольної історії. Зазначимо, що одного з українських гостей - відомого вітчизняного арбітра Мирослава Ступара - на Близькому Сході пам'ятають як рефері матчу збірної Кувейту з командою Франції на історичному для кувейтців чемпіонаті світу 1982 року.

Наступного дня у приміщенні Посольства України в Державі Кувейт відбулася спільна пресконференція Посла та української делегації, в якій взяли участь кілька провідних кувейтських газет і телеканалів, а також місцеві блогери. Олексій Семененко та Мирослав Ступар поділилися з журналістами спогадами про Валерія Лобановського, його вплив на розвиток світового футболу та висловили вдячність кувейтським ЗМІ за щире зацікавлення українським футболом.

"Хочеться відзначити роботу колективу Посольства України в Кувейті. Валерій Лобановський казав, що команда має працювати як злагоджений механізм, де кожен гвинтик має велике значення. Саме таку команду ми побачили в Посольстві. Найвищий пілотаж професіоналізму та дипломатичної вишколеності продемонстрували третій секретар Посольства з питань культури та публічної дипломатії Ольга Сегеда-Андрійчук, другий секретар із економічних питань Іван Сегеда та інші співробітники амбасади. Ми побачили, як цей невеличкий колектив майже цілодобово працює над тим, щоб привернути увагу як кувейтців, так і послів інших країн, до війни у нашій державі", - зазначив Олексій Семененко.

Цвяхом гала-вечора з нагоди 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Кувейтом стала презентація арабськомовної книги про Валерія Лобановського та вшанування його футбольної спадщини.

На заході були присутні понад 60 гостей, серед яких іноземні посли, журналісти та футбольні вболівальники. Після урочистих промов Посла, Мирослава Ступара та Олексія Семененка запрошені гості мали можливість отримати автограф делегатів на пам'ятній книзі.

Слова вдячності від українців послам за допомогу їхніх країн Україні передав віце-президент київського "Динамо" Олексій Семененко

"Ми навіть не очікували, що захід збере таку кількість почесних гостей, серед яких - посли понад 15 країн, - згадує Олексій Семененко. - Коли мені надали слово, я акцентував увагу не на футболі, а, перш за все, висловив подяку всім країнам, які допомагають Україні в цей складний період, і попрохав шановних послів про ще більшу підтримку для нашої остаточної перемоги. 

Зокрема, в особистому спілкуванні з Послом США мені вдалося висловити щиру подяку від усіх наших співвітчизників американській державі за допомогу Україні з перших днів повномасштабного вторгнення росії. Саме підтримка США сприяла стрімкому поширенню підтримки України й серед багатьох інших країн".




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости спорта
ТЕГИ: Кувейт,посольства,Валерий Лобановский,Лобановский,посольство США,презентація,міжнародна підтримка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.