Школяр розповів дітям з 22 країн про те, як в Україні турбуються про довкілля

02 червня 2021, 00:15
Власник сторінки
0
27
Школяр розповів дітям з 22 країн про те, як в Україні турбуються про довкілля

Друге життя для виробів з пластику, висадка дерев, переробка пластикових пляшок, одноразового посуду та макулатури – неповний перелік ініціатив

Друге життя для виробів з пластику, висадка дерев, переробка пластикових пляшок, одноразового посуду та макулатури – неповний перелік ініціатив, про які 13-річний школяр Олександр Самолюк розповів одноліткам з 22 країн. Він став єдиним від України юним журналістом, який пише про Україну для учасників міжнародного дитячого турніру «Футбол заради дружби» з 211 країн світу. Олександр Самолюк потрапив у групу, до якої також увійшли підлітки з Мавританії, Саудівської Аравії, Сомалі, Того, Туреччини, Пакистану, Туркменістану, Індії, Узбекистану, Шрі-Ланки, США, Кайманових островів, Еквадору, Сальвадору, Ямайки, Перу, Боснії та Герцеговини, Бурунді, Північної Македонії, Італії, Словенії та Румунії.

«Багато дорослих у світі забруднюють довкілля, не ставляться до природи з обережністю та повагою. Багато з того, що роблять підлітки у інших країнах, треба було б робити і в Україні. Наприклад, у містах Італії дуже забруднене повітря, а влітку температура сягає 40-50 градусів. Там висаджують дерева, щоб робити зелені острівці, де можна сховатись від спеки, і вони очищують повітря», – розповідає Саша Самолюк. Серед цікавих прикладів школяр відзначив розповідь хлопчика з Шрі-Ланки. «Через нестачу чистої води, щороку на Шрі-Ланці від хвороб нирок помирають понад 50 тисяч людей. Щоб забезпечити людей чистою водою, на острові встановлюють системи збору дощової води. Навіть є правило: жодна краплина дощу не може потрапити в океан, пройшовши повз людину. Приклади з Італії та Шрі-Ланки можуть бути корисними для Півдня України, де через втрату дерев та нестачу води утворюються пустельні райони», – розповів український школяр.

Саша Самолюк розповів, що у його школі в Тетерівці Житомирської області організоване збирання вторсировини для подальшої переробки. «Наприклад, з пакетів з-під соку роблять обкладинки для блокнотів, а з старих книжок та журналів – папір для газет. Всією школою ми сортуємо сміття, здаємо на переробку пластик, целофан, макулатуру, відпрацьовані батарейки. У нашій школі є традиція: щороку випускники на згадку про себе висаджують дерева та кущі. Зараз біля школи у нас свій невеличкий ботанічний сад і садиба троянд», – розповів Саша.

У майбутньому школяр хоче стати архітектором для забудови житлових районів. «Зараз я розумію, що навіть житловий будинок може багато робити для збереження екології. Для будівництва можна використати перероблений пластик. На даху можна встановити системи збору дощової води, сонячні батареї. Зверху на будинку і поряд має бути багато дерев з автоматичним поливом», – розповів школяр.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.