Тиждень освіти для дорослих

10 вересня 2019, 10:04
Власник сторінки
0
11013

Що потрібно знати про тиждень освітнього зростання в Україні та світі.

Завтра, 11 вересня, стартує щорічний тиждень освіти для дорослих міжнародна акція спрямована на популяризацію ідеї неформальної освіти серед дорослого населення, що проводяться в більш ніж 50 країнах світу під егідою “ЮНЕСКО”. Сьогодні я хочу звернути увагу на важливість цієї ініціативи, та розповісти детальніше про її історію та методологію проведення в Україні та світі. 


Для українців тиждень освітнього зростання це можливість провести ряд заходів, що стимулюватимуть старше покоління до підвищення рівня обізнаності в технічних, культурних та соціальних напрямах. Варто пам'ятати, що рівень освіченості будь-якої людини неможливо виміряти лише наявністю престижних дипломів та опублікованих наукових робіт. В сучасному світі, аби почувати себе забезпеченими та захищеними, потрібно постійно розвиватись: цікавитись новими технологіями, змінами в законодавстві, юриспруденції, активно слідкувати за подіями у світі. Окрім того, освоєння нових навичок в будь-якій галузі можуть просто підняти настрій і навіть стати способом заробітку.


На мою думку, найкращим прикладом та певною мірою каталізатором розвитку для старшого покоління є українська молодь. Ми звикли йти за порадами до бабусь та дідусів, дякуючи їм словами та своєю турботою. Та варто подарувати їм кілька хвилин свого часу, щоб поділитись актуальними новинами, розповісти про нові курси та майстер-класи, наполягти на їх відвідуванні. Взаємна підтримка та обмін знаннями між поколіннями здатні суттєво підвищити рівень освіченості людей будь-якого віку. 


В Україні велику підтримку для проведення заходів під час тижня освітнього зростання також надають офіційні державні структури: Міністерство освіти і науки (МОН), Всеукраїнське координаційне бюро «Освіта дорослих України» та Міжнародна громадсько-державна програма «Освіта дорослих України». Заходи проходять на базі освітніх установ із залученням відповідних фахівців по всій країні.


На світовому рівні систематична робота у галузі підвищення рівня освіченості серед дорослих почалась в 1951 зі створення Інституту освіти ЮНЕСКО. За піввіковий період існування цієї організації було проведено більш ніж 400 міжнародних брифінгів, семінарів, круглих столів та симпозіумів, під час яких обговорювались проблематика та формування основних шляхів розвитку освіти для дорослих.


На жаль, ця ініціатива ще не є надто популярною в Україні, та це не є причиною не звертати на неї уваги. Я бажаю кожному свідомому українцю будь-якого віку знаходити час та мати змогу підвищувати свій рівень освідченості у всіх сферах життя. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: молодь,освіта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.