Менінгококова інфекція: тільки без паніки.

10 листопада 2017, 19:06
Власник сторінки
0
Менінгококова інфекція: тільки без паніки.

Останнім часом наше суспільство сколихнули повідомлення у ЗМІ про випадки менінгококової інфекції зі смертельним результатом у маленьких дітей.

І це зрозуміло - швидко розвивається стан, іноді - з блискавичною клінічною симптоматикою, яка не залишає шансів на одужання, є не тільки трагічною подією для сімей загиблих, але часто надовго, якщо не назавжди, врізається в пам'ять і всім лікарям, медперсоналу, що беруть участь в лікуванні таких хворих.

Переглянувши багато публікацій в пресі і навіть на сайті МОЗ, я з подивом виявила, що слова менінгококова інфекція, менінгіт, менінгококцемія сприймаються як синоніми, хоча різниця між ними і "відстань" від діагнозу до результату така ж величезна, як між Україною і Бразилією.

Що важливо знати про збудника захворювання і як воно передається?

1. Збудник - Neisseria meningitidis - представник роду нейссерій, як і гонокок. Мають дуже характерну форму і розташовані переважно внутрішньоклітинно, грамнегативні, це їхня відмінність від інших бактерій має важливе значення в діагностиці (можна виявити при мікроскопії мазка з ротоглотки, тобто через півгодини можливо вже мати якийсь лабораторний орієнтир).

2. Є 13 серологічних груп - A, B, C, D, H, I, K, L, M, X, Y, Z, 29E, W135. Поширеність різних серогрупи в світі різна, але переважна більшість всіх випадків обумовлені серогрупи А, В, С, Y і W135. У нашій країні, за деякими даними, до половини захворювання у дітей обумовлено серотипом В.

3. Основним фактором агресії збудника є найсильніший ендотоксин (в 10 разів сильніше, ніж, наприклад, у кишкової палички), який може бути причиною некрозів судинної стінки (з чим викликані характерні шкірні прояви), підвищення температури тіла, ряду імунологічних зрушень, порушення системи згортання системи крові і т.д. Також менінгокок має ряд інших чинників агресії, наприклад такі, які знищують наші з вами захисні імуноглобуліни А і дозволяють збудника проникати всередину клітин.

4. Хворіє тільки людина, вона ж і є основним джерелом інфекції, особливо з прихованими формами захворювання. Захворювання поширене всюди, але особливо в так званому африканському менінгітному поясі, розташованому на південь від Сахари, від Сенегалу на заході до Ефіопії на сході. Передається повітряно-крапельним шляхом, як грип, але, на щастя, збудник вкрай нестійкий у зовнішньому середовищі, тому інфікування і швидкість поширення захворювання частіше відбувається при більш тісних контактах, ніж при грипі, але в сім'ях, де був випадок менінгококової інфекції, ризик зараження інших членів сім'ї зростає в 800 разів. Хворіють і дорослі, і діти, але останні - частіше (до 70%) всіх випадків.

5. Сезон - холодна пора року.

Що необхідно знати про клініку захворювання?

Перше і найголовніше - хвороба протікає з безліччю КЛІНІЧНИХ ФОРМ, і менінгіт є лише однією з них. Крім того, як не здасться дивним, смертність від менінгококового менінгіту не настільки велика (до 5%), як при менінгококової сепсисі, тобто менінгококцемія (до 40% і більше).

Які ж це клінічні форми?

Просто назофарингіт, тобто болі у горлі і закладеність носа. Ці клінічні симптоми захворювання характерні для безлічі станів, викликаних як вірусами, так і бактеріями. Іноді характерним для менінгококового назофарингіту є наявність гнійної доріжки на задній стінці глотки, тому студентів вчать, що в період підйому захворюваності це важливо пам'ятати. Звичайно ж, хворі з такими формами хвороби, а також просто носії збудника, є найнебезпечнішими в плані поширення захворювання, тому головне в період зростання захворюваності - їх виявлення і санація носіїв, чим повинні займатися епідеміологи.

Найнебезпечніша клінічна форма - менінгококцемія, або сепсис, викликаний менингококком, саме цей стан, а не менінгіт, був причиною смерті дітей в Києві. Чому так відбувається? Перш за все тому, що захворювання розвивається бурхливо, іноді - стрімко. Саме тому і лікувати його необхідно НЕГАЙНО і ПРАВИЛЬНО. Іноді тут догоспітальна тактика може мати вирішальне значення, бо важлива навіть не кожна година, а кожна хвилина.

Про що потрібно пам'ятати пацієнтам?

- будь ласка, вчасно звертайтеся до лікаря, вони у нас досить професійні, і цьому є підтвердження;

- вчасно - це ПЕРШИЙ день хвороби, особливо якщо: температура тіла зростає на очах, найсильніші м'язові болі і поява будь-якого висипу в БУДЬ-ЯКИХ місцях і будь-якої інтенсивності; або - при будь-якій температурі тіла, якщо: ви, ваша дитина, будь-який член родини недавно переніс якесь респіраторне захворювання; є який-небудь генетичний дефект або імунодефіцит; всі пацієнти, що приймають екулізумаб (Соліріс); дитина монотонно плаче, відмовляється від їжі і т.д.;

- також стежте за появою висипів, які як правило, виникають в "невидимих" без ретельного огляду місцях - точкові елементи між фалангами пальців на нижніх, рідше - верхніх кінцівках, п'ятах, стопах, далі елементи стають більшими і поширюються на бічні поверхні живота, грудей. Якщо висип не зникає або не блідне при натисканні, це привід для негайного звернення за ЕКСТРЕНОЮ медичною допомогою (телефонуйте в швидку).

Яка профілактика захворювання?

Неспецифічна профілактика включає виявлення, ізоляцію хворих і носіїв, санацію останніх. Специфічну профілактику проводять полісахаридними вакцинами - двовалентними (серогрупи А і С), тривалентними (серогрупи А, С і W135), чотиривалентними (серогрупи А, С, Y, W135); в нашій країні доступна чотирьохвалентна Менактра (в приватному секторі), застосовують її з 9 міс (в даний час недоступна). Тривалий час створити полисахаридную вакцину проти серогрупи В не вдавалося через високу антигенну мімікрію до тканин людини даного серотипу, проте з 2013 року вона використовується в Європі. За деякими дослідженнями в нашому регіоні до половини випадків менінгококової інфекції викликано саме цим серотипом. Для подорожуючих до африканського менінгітного поясу також можна рекомендувати вакцинацію, бо там домінує серотип А менінгокока.

На закінчення наведу недавній приклад, який свідчить про підступність менінгококцемія. У квітні цього року Ліберія сповістила ВООЗ про раптові випадки смерті невідомої етіології в деяких округах. За два тижні захворіли 31 осіб, 13 загинуло. При цьому у більшості не було температури тіла або вона була незначна, тільки у деяких хворих була висип. В наслідок діагноз менінгококцемія, викликаної серотипом З менингококка, був підтверджений в CDC (Атланта), лабораторіях інституту Пастера і багатьох інших. Всі випадки захворювання були пов'язані з церемонією похоронів великого релігійного лідера, прямо як при спалаху Ебола у 2015 році.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: медицина,инфекция,менингит,медицинская помощь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.