40 га державної землі - Академрозвод від Гринюка і Домбровського

26 квітня 2017, 08:34
Власник сторінки
8
79

Прочитавши повідомлення про будівництво "Академгородка" Донецького університету на 40 гектарах ріллі в Агрономічному, зрозуміло, що можновладці в черговий раз вкинули солодкі обіцянки для електорату.

Прочитавши повідомлення про будівництво "Академгородка" Донецького університету на 40 гектарах ріллі в Агрономічному, стає зрозуміло, що можновладці в черговий раз вкинули солодкі обіцянки для електорату. 

Нас безупинно ними годують, а ми, знаючи, що надмірне споживання солодкого шкодить нашому здоров’ю, знов і знов наївно ковтаємо чергову порцію брехливих новин.

Рівно 10 років тому (22 травня 2007) року тодішній губернатор Вінницької області Олександр Домбровський поховав…пробачте заявив про створення біля Вінниці філії першого в Україні Науково-технологічного парку. Під спалахи журналістських фотоапаратів підписали угоду, після чого усі бажаючі поїхали на землі Інституту кормів Національної Академії Аграрних Наук, де була урочисто закопана капсула з інформацією про угоду. Та приклали її здалека  привезеним на камазі здоровенним гранітним каменем. Опустили краном і поклали важкою глибою на груди української науки…пробачте, заклали символічний «граніт науки».

Ідею про передачу приватному будівельному бізнесу чималої ділянки землі….пробачте, створення наукового парку на околицях міста Вінниця Домбровський і соратники «виношували» досить давно, а втілити мрії вдалося, використавши ректора столичного вузу «Київський політехнічний інститут».

Майбутній технопарк мав спеціалізуватися на альтернативній енергетиці, енергозбереженні, сільгоспмашинобудуванні, розробці діагностичного обладнання, радіоелектроніці та іншими інноваційними та перспективними науковими проектами. Там мало бути і житло для мешканців, і садочки, і школи та інша необхідна інфраструктура - ціле наукове містечко.

Ректор Вінницького політехнічного інституту Мокін у своєму інтерв’ю щодо створення технопарку "Силіконова долина" у далекому 2007 зазначив, що Олександр Домбровський увійде в історію Вінниччини постаттю, за популярністю співставною Івану Богуну. 

Під майбутній технопарк виділялося 265 гектарів землі. На 180-ти з них мали збудувати науковий центр із дослідними лабораторіями, інститутами, експериментальним виробництвом. А поруч, на 85 гектарах, мав бути   .

Упродовж кількох років Вінницький губернатор активно вихваляв порожнє поле, що поростало бур’янами. Вже ось-ось потенційні партнери мали прибути з Арабських Еміратів.  Але як часто буває, планували хай-тек, а зробили, хай так. 

У 2011 році Домбровський заявив, що вартість будівництва і залучення приватних наукових (венчурних) інвестицій у проект Вінницької Академічної «силіконової долини» сягне 2 млрд. доларів США. Того ж року розпочалась забудова мікрорайону Академічний концерном "Поділля". Однак від науки залишилась лише назва.  Житло було збудовано для збагачення ініціаторів,  а не містян та науковців. Але каменюка-символ, вже “облуплений” та без таблички, все ще стоїть як пам’ятник науки Олександра Домбровського.

Кульмінацією шоу з технопарком мало не стало  рішення міськради щодо створення нового кладовища (очевидно міська рада по своєму розтлумачила значення гранітної брили). 

За десять років пам’ятний граніт науки не дуже гризе  совість Олександра Домбровського. І не дивно, адже «силіконова долина», що луснула як мильна булька, залишила на згадку 265 га земель, що були передані у руки приватного бізнесу з хорошими відсотками ініціаторам «силіконової» афери.

Навіть навпаки. Сподіваючись що видатні подвиги 10-річної давності, мокінського Івана Богуна забулися, на світ появилася нова академічна афера побудови Академмістечка ДОНу. Тільки тепер замість ректора Київської політехніки Згуровського на роль "козла отпущєнія" призначено ректора Гринюка Романа Федоровича.  Мова йде про 40 гектарів землі, які Агрономічна сільська рада, не маючи на те ніяких законних прав, вирішує передати Донецькому національному університету для побудови Академмістечка. Невже знову ті ж самі гості у ту саму хату?

 Як заявила Любов Хоменко, депутат сільської ради с. Агрономічне в телепередачі «Віче» таку пораду їм дав Домбровський. Перш ніж вдруге перетворювати землі дослідних господарств на приватні котеджі нехай народний депутат Олександр Домбровський пояснить громадянам, де той технопарк з унікальними унікальностями, про який він так солодко розповідав нам у 2007? Де робочі місця, безмитна зона, інвестиції? Хто нестиме відповідальність за невиконані обіцянки?

Наостанок хочеться застерегти довірливий електорат та нагадати, що надмірне споживання порожніх обіцянок шкодить нашому здоров’ю.         

 Закриваючи очі на свавілля чиновників, ми ризикуємо втратити найдорожче, що у нас є – перспективу майбутнього наших дітей.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.