ВІДКРИТИЙ ШЛЯХ ДЛЯ ЗЕЛЕНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ

25 січня 2017, 16:57
0
36
ВІДКРИТИЙ ШЛЯХ ДЛЯ ЗЕЛЕНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ

Взяв участь у профільному заході із символічною назвою «Назустріч «зеленій» енергії». Зустріч є актуальної у розрізі ухвалення ЄС нового енергетичного пакету «Clean Energy for All Europeans»

Прийняв участь у профільному заході із символічною назвою «Назустріч «зеленій» енергії». Зустріч є актуальної у розрізі ухвалення ЄС нового енергетичного пакету «Clean Energy for All Europeans», який пропонує істотне зміщення акцентів з боку викопного палива – «брудних джерел» (вугілля, газу, мазуту) в бік відновлювальних джерел енергії (ВДЕ). На мою думку, цей івент став, фактично, першою подією подібного формату в Україні, адже зібрав представників усіх зацікавлених сторін – системного оператора, виробників, громадських організацій, органів державної влади, науковців, винахідників, профільних ЗМІ. Обговорення було присвячене не лише планам та стратегіям, а цілком конкретним ініціативам, наявним проблемам та дієвим шляхам їх вирішення.

«Впевнений, ця зустріч є довгоочікуваною для нас усіх, - відзначив, вітаючи присутніх керівник Укренерго Всеволод Ковальчук. – «Кількість учасників нашого заходу та рівень представництва дуже радують та підтверджують те, що необхідність його проведення назріла давно, і ми рухаємось вірним шляхом – назустріч «зеленій» енергії, бо майбутнє – за нею».

Найкорисніші ініціативи ДП «НЕК «Укренерго» для зеленої енергетики, на мою думку, є:

- карта трансформаторних станцій ДП – не тільки з їх локалізацією, а й інформацією щодо потенціалу підключення додаткових генеруючих можливостей.

- «Єдине вікно» для потенційних інвесторів, які мають намір будувати нові об’єкти альтернативної енергетики, із метою спрощення та уніфікація усіх процедур щодо підключення до мережі Укренерго.

- «Зелений калькулятор» який допоможе в on-line режимі розрахувати вартість підключення до мереж.

Зі свого боку, у якості партнерського проекту «Інститут сталого розвитку» пропонує ДП «НЕК «Укренерго» базу даних вітроенергетичних вимірювань на сході, в центрі та півдні України на 25 точках моніторингу (після погодження із замовником даного дослідження). Слід зазначити, що в рамках україно-німецького наукового проекту Інститутом сталого розвитку, протягом трьох років будувались вітровимірювальні станції із граничною висотою досліджень до 150 м і частотою вимірювання – 4 секунди. Мінімальний термін вимірювання – 1 рік.

Також, дані щодо трансформаторних станцій будуть використані для ГІС (географічної інформаційної системи – віртуальної карти із базою даних) «Альтернативні джерела енергії Сходу та Центру України». Ця система базується на дослідженому енергетичному потенціалі вітру, сонця та біомаси, із визначенням потенційних ділянок для розміщення нових генеруючих потужностей. Інструмент спрямований на сприяння залученню інвестицій у зелену енергетику.

Станіслав Ігнатьєв

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.