ІНВЕСТИЦІЇ В ГРОМАДУ: ПОЛЬСКИЙ ДОСВІДІНВЕСТИЦІЇ В ГРОМАДУ: ПОЛЬСКИЙ ДОСВІД

19 грудня 2017, 11:53
0
26

Околиця невеликого міста Горлиця, що знаходиться у долині між двома гірськими масивами, у Малопольському воєводстві РП, забудована сучасними цехами підприємств із іноземними інвестиціями.

Околиця невеликого міста Горлиця, що знаходиться у долині між двома гірськими масивами, у Малопольському воєводстві РП, забудована сучасними цехами підприємств із іноземними інвестиціями. Це – спеціальна економічна зона, яка створена Урядом гміни Горлиця для стимулювання залучення інвестицій у місто. Сьогодні, на території економічної зони працює 8 нових підприємств, що дають майже 500 нових робочих місць.

Секрет успіху міської гміни із залучення інвесторів є довготривала програма із підготовки території та створення спеціального простору для розвитку імпорту капіталу в промисловість. Поштовхом для розвитку ініціативи стало закриття двох великих «містоутворюючих» промислових підприємств, що працювали у галузі виробництва важкого технологічного обладнання для забезпечення шахтного та свердловинного типів видобутку технічних копалин. Громада постала перед 3ма проблемами: поява великої кількості безробітних на локальному ринку праці; різке зменшення надходжень до місцевого бюджету через закриття найбільших платників податків; необхідність вибору нового шляху розвитку гміни.

Для формування нової візії життя громади Уряд міста у 2002 році провів конференцію щодо розвитку колишніх територій видобувної промисловості, запросивши експерта, який впроваджував подібну програму у Великобританії, представників органів місцевого самоврядування, державної влади на національному та регіональному рівнях, потенційного бізнесу. Вихід знайшли у створенні спеціальної економічної зони. В той час, саме, Уряд Польщі запустив програму підтримку таких територій підтримки економічного розвитку. Регіон отримав можливість знизити оподаткування прибутку на 50%.

Крім того, Уряд міста визначив територію, на якій буде створюватися зона – виділивши території старих підприємств та докупивши земельні ділянки у приватних землевласників, створивши цілісний земельний банк. До того ж, місто проінвестувало власні кошти у створення спеціальної інфраструктури: побудували з’їзди з автотранспортної магістралі, проклали внутрішні комунікації, встановили освітлення.

Черговим важливим кроком у розвитку проекту стала активна інформаційна компанія щодо залучення інвесторів для будівництва промислових підприємств на території економічної зони. Елементами промоції були участь у бізнес-форумах, представлення інформаційних матеріалів на виставках, переговори із представниками середнього та великого бізнесу. Слід зазначити, що більшість громад Республіки Польща конкурують між собою у залученні інвесторів для розвитку територій.

Сьогодні, на території економічної зони працюють підприємства важкої промисловості, які будують елементи для шахтних кранів, логістичні центри, підприємства із фарбування кузовів автомобілей, і, навіть, цукеркова фабрика.

Такий підхід, керівник міської гміни Горлиця демонструє у цікавому об’єкті міської інфраструктури – ресторані, який розташований у відремонтованій будівлі закритої товарної залізничної станції. Після активізації роботи економічної зони, місто розпочало інвестувати кошти у переобладнання покинутих муніципальних будівель у нові центри громадської активності, що також, є інструментом місцевого економічного розвитку.

 

Станіслав Ігнатьєв,

Виконавчий директор Інституту сталого розвитку

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.