ЕНЕРГОЕФЕКТИВНЕ СЕЛО: ВІД МІСЦЕВОЇ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ – ДО МАСШТАБНИХ ПРОЕКТІВ

23 січня 2017, 09:58
0
53
ЕНЕРГОЕФЕКТИВНЕ СЕЛО: ВІД МІСЦЕВОЇ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ – ДО МАСШТАБНИХ ПРОЕКТІВ

Проект «Енергоефективне село» (с. Веселе, Харківський район), що впроваджується Інститутом сталого розвитку став першим у Національному конкурсі «Найкращі соціальні проекти»

Проект «Енергоефективне село» (с. Веселе, Харківський район), що впроваджується Інститутом сталого розвитку став першим у Національному конкурсі «Найкращі соціальні проекти» серед проектів у галузі енергоефективності.

 

В рамках проекту створено модель енергодостатнього сільського населеного пункту. На першому етапі, було створено об’єкти місцевої теплоенергетики (2 котельні), які використовують місцеву біомасу. На другому, - забезпечено опалення ФАПу тепловим насосом та повна його термомодернізація. На третьому, - освітлено 5 км вулиць, використовуючи світлодіодне освітлення та фотовольтаїчні панелі.

 

На даний момент, завершено проектні роботи із будівництва місцевої сонячної електростанції, потужність 1,8 МВт. Найголовніше, що знайдено інвестора для будівництва цього об’єкту зеленої енергетики. І це буде найбільший об’єкт альтернативної енергетики в Харківській області. Отже, «Енергоефективне село» - це зелений проект, який пройшов шлях від малої теплоенергетики до електрогенерації у промислових масштабах.

 

Настільки ефективне продовження проекту «Енергоефективне село» стало можливе завдяки створенню та забезпеченню сталого розвитку Харківського енергетичного кластеру, з якого будуть залучені основні підрядники проекту.

 

Для довідки. Проект «Енергоефективне село» визнано Кабміном України та Радою Європи – кращим проектом у галузі енергоефективності, що реалізуються у сільських населених пунктах. Проект отримав перемогу у конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2015 році. На початку 2014 року за ініціативи двох волонтерів «Інституту сталого розвитку» Евана Хьюза (Корпус Миру США) та Лукас Добрі (Університет Санки-Галена, Швейцарія) розпочалася реалізація інноваційного проекту «Енергоефективне село». Проект реалізується Регіональним центром міжнародних проектів і програм та Інститутом сталого розвитку за підтримки спільної програми “Small project assistance” (SPA) Агенції США з міжнародного розвитку (USAID) та Корпусу Миру США.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.