Як закінчити НМУ? Частина перша: робота і навчання в НМУ, чи варто поєднувати?

05 вересня 2015, 15:17
Власник сторінки
0
676

Для тих кому лінь читати до кінця – так, варто.

А тепер розгорнута версія.

 

Протягом навчання в університеті я працював санітаром урологічної операційної в медмістечку, санітаром виїзної бригади швидкої медичної допомоги, чергував у хірургічному відділенні ОКЛ, а також спробував себе у ролі репетитора з біології і перекладача медичних текстів на англійську. З 4 курсу і до сьогодні, я працюю в команді Української медичної асоціації, що займається організацією міжнародних наукових симпозіумів, наприклад NeuroSummit2015, що незабаром відбуватиметься в Одесі.

 

Основний принцип, яким ви повинні керуватися при виборі місця роботи – це чітке розуміння вашої майбутньої професії.

 

Якщо ви збираєтесь бути практикуючим лікарем, варто звернути увагу на роботу в якості молодшого або середнього медичного персоналу в лікувальних закладах, бажано за профілем який вас цікавить. Надзвичайно корисною буде робота у бригаді ШМД. Там я навчився і натренувався виконувати внутрішньовенні ін’єкції за допомогою шприца та “метелика”, проводити реєстрацію ЕКГ, ознайомився з основами транспортної іммобілізації (кілька разів возили переломи кінцівок), вивчив назви, дозування та покази до застосування препаратів, що входять до “ящика” швидкої. Там же ви побачите основи фізикальної діагностики, адже все, що є на швидкій – це лікар, його руки, фонендоскоп і сфігмоманометр. Інколи глюкометр і електрокардіограф.

Годі й казати про те, що у цій роботі є своя романтика, яка дозволяє зануритись у роботу лікаря, побачити її без прикрас такою, якою вона є сьогодні: з мізерною зарплатнею та подачками від пацієнтів, кров’ю і розбитими головами, п’яними і неадекватними хворими. Найбільша цінність такого досвіду полягає в тому, що ви визначитесь: готові ви до роботи в практичній медицині чи ні.

В аптеці особисто я ніколи не працював, але колеги розповідають, що така робота буде корисна для вивчення розповсюджених препаратів + дозволяє потренувати діагностичні навички (самі знаєте, що наші люди не йдуть до лікаря, а йдуть в аптеку зі словами: “дайте щось від кашлю” і т.д.).

 

Багато лікарів поєднують практичну діяльність з науковою та/або викладацькою діяльністю. В такому випадку вам не завадить спробувати себе в ролі викладача уже в студентські роки. Перед вступом до НМУ я серйозно займався біологією тому на 2му курсі спробував себе у ролі репетитора з хімії та біології. Якщо чесно, раджу звернути увагу на репетиторство медичних дисциплін – це цілком реально, якщо ви ідеально знаєте анатомію, фізіологію чи іншу фундаментальну науку в межах програми універститету + вивчаєте матеріали поза межами програми. Можливо ви менше заробите, але забезпечите собі неперевершені знання з дисципліни яку викладаєте, а також цінний досвід.

 

Та найбільше задоволення мені принесла саме робота над організацією наукових заходів. Тут ви тренуєте свої організаторські здібності (а потрібні вони будь-якому лікарю, адже у вас будуть підлеглі: середній та молодший медичний персонал), знайомитесь із новинками у медицині, що дуже важливо для практикуючого лікаря, навчаєтесь методиці подачі інформації та публічних виступів, що необхідно майбутньому викладачу. Крім того, така робота – це доступ до можливостей: знайти майбутнього роботодавця чи наукового керівника серед спікерів конференції, познайомитись з іноземцями та отримати інформацію про гранти і програми обміну, завести знайомства серед іногородніх учасників і таке інше.

 

На жаль, я не мав досвіду роботи медичним представником. Враховуючи, що я жодного разу не зустрічав їх серед студентів очної форми навчання, а графік в них досить напружений, мабуть це варіант лише для заочників фармацевтичного факультету.

 

Застереження!

 

Якщо хтось каже вам, що його робота не вплинула на навчання – це брехня. В будь-якому разі вплинула, адже вона відбирає час для самостійного опрацювання матеріалу, після нічних чергувань ви будете приходити на пари втомленим і не здатним віддатись на всі 100%. Інколи ви будете пропускати заняття, щоб відпочити від чергування або поїхати на конгрес до іншого міста чи за кордон.

В будь-якому разі, навчання – це ваша основна задача. Чи варті отримані на роботі навички та досвід, того, що ви приносите їм у жертву – вирішувати вам. Якщо робота починає шкодити навчанню, варто зменшити зайнятість, з 0.5 ставки перейти на 0.25, займатись роботою дистанційноі ж самі переклади) або ходити до відділення на чергування, за вільним графіком та без зобовязань.

 

Якщо у вас є цікавий досвід поєднання роботи з навчанням – пишіть в коментарі, адже в своїй публікації я відобразив лише незначну частку того чим займаються студенти-медики окрім навчання;)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: медицина,студенты,медики,учеба,скорая помощь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.