Корупція від "друга Азарова"

25 березня 2014, 18:32
Власник сторінки
директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД
0
1354

Корупційний скандал в Українському державному університеті фінансів та міжнародної торгівлі – у документах.

Дивна ситуація склалася в Українському державному університеті фінансів та міжнародної торгівлі. Виконуючий обов'язків ректора Олександр Покрещук – негідна людина, стверджують його колеги. А про всі його діяння знають правоохоронці. Але ті, що так вважають – наразі безробітні. А в.о. ректора – продовжує свою педагогічну діяльність.

 

Так, ті, хто звинувачують Покрещука у порушеннях – його колишні колеги. Колишні, бо незгодних в.о. ректора звільняє, кажуть вони. Як от останнього разу – одразу трьох проректорів університету. За звернення до Міністерства освіти і науки і прохання розібратися.

 

Відставлені науковці спочатку ходили по компетентним органам. А як зрозуміли, що не діє, звернулися до ЗМІ.

 

Ми вперше оприлюднюємо ці документи, а також наводимо хронологію подій довкола корупційного скандалу в УДУФМТ.

 

Ремонт. 100%-ва гарантія добрих заробітків. Ремонті роботи було проведено у корпусах УДУФМТ на вулиці Чигоріна 57, 57-А, Раєвського 36, Глушкова 42-В, та в гуртожитку на вулиці Лобачевского, 23.

 

На цих роботах, кажуть колишні колеги Покрещука, університет втратив 5 мільйонів гривень. Настільки або була завищена вартість будівельних робіт, або роботи були виконані лише на папері.

 

30 вересня 2011 року перший заступник прокурора Печерського району Києва Ігор Сказко підписав постанову про порушення кримінальної справи №56-2965 за ознаками злочину, передбаченого 5-ю частиною 191-ї статті ККУ – розтрата в особливо великих розмірах.

 

Наразі кримінальна справа знаходиться в провадженні слідчого Печерського РУ ГУМВС в Києві. Але фактично не розслідується – свідків не допитують, обвинувачень не висувають. Відповідно, про збитки – близько 5 мільйонів гривень – усі забули.

 

Чому так? Прокуратура відповіді не дає. Тож працівники були змушені звернутися до депутатів ВР із проханням, щоби ті запитали у Печерської прокуратури – чому слідчі дії фактично призупинені.

Додаток 1: Постанова про порушення кримінальної справи

  

Додаток 2: Акт перевірки обсягів виконаних робіт, завищення – 5.353.380 гривень

 

Але окрім ремонту, є ще про що розказати.

 

Позапланова перевірка Держінспекції навчальних закладів, проведена в травні 2013 року, виявила – Покрещук отримує гроші за роботу, яку не виконує.

 

Працюючи на посаді професора кафедри міжнародного права за сумісництвом, тобто на півставки, зарплату він отримував як годиться – повну. А лекції за нього читали інші. Щоправда, їм платили справно, з державного рахунку.

 

Перевірку провели, оргвисновків не зробили. Гроші державі так і не повернули.

 

Додаток 3: Акт позапланової перевірки від 18 травня 2013 року

 

Додаток 4: Лист УДСБЕЗ про відкриття кримінального провадження


 

Далі – більше. В лютому 2013 року Покрещук брав участь у науковій конференції, перебуваючи "у відрядженні" в Закарпатській області….на лижній базі "Едельвейс" Європейського університету.

 

Держава оплатила "відрядження" – небагато, але теж гроші. 1320,54 гривень.

 

Щоправда, ці гривні Покрещук був змушений повернути – за наслідками згаданої травневої перевірки. Але кари не поніс.

 

Додаток 5: Наказ про відрядження

 

А ще перевіряючі з Комісії Держфінінспекції Києва, що здійснювали ревізію фінансово-господарської діяльності університету (акт № 071-30/649), встановили – на пальне для університетського автотранспорту надто щедро виділялись гроші.

 

Але скільки витратили понад норму – невідомо. Слідство не вели.

 

Додаток 6: Наказ про встановлення літніх та зимових норм втрат пального

 

Гроші розтринькувались згідно з наказом за підписом в.о. ректора. І це далеко не єдиний гріх Покрещука.

 

У переліку – будівництво за державні кошти, понад 150 тисяч гривень, сауни для власних потреб; зарахування на роботу та утримання за бюджетні кошти "консультантів психолого-медико-реабіліиаційного центру", інакше кажучи, масажистів…

 

А найголовніше – кадрова вакханалія. Протягом останніх двох років за рішенням Покрещука в університеті змінилося 14 проректорів, з них 8 – із соціально-економічних питань.

 

Один з них, колишній проректор Микола Легенький, розповідає, що  це було пов’язано з бажанням ректора тримати підлеглих на короткому гачку, щоб вони не могли заявити про порушення, боячись скорочень, а хто не хотів мовчати – був звільненим.

 

«Порушень було так багато, що вони просто не могли бути не поміченими з боку керівництва. Мені спочатку було не ясно, чому так відбувається, я намагався усувати ці порушення, зокрема в питанні заселення студентами гуртожитку. Але за такі свої дії отримував лише зауваження. Інші заступники ректора бачили порушення в інших сферах, зокрема, в фінансовій, в сфері організації навчального процесу і вказували ректору на них. Врешті-решт планова фінансова перевірка їх підтвердила, було відкрито кримінальне провадження», - каже Микола Легенький.

 

Відмова не помічати явні порушення обернулася для Легенького не лише зауваженнями і попередженнями, а й відвертими погрозами і, як результат, звільненням. Судячи з розмови, яку було записано на телефон і передано нам, людина, яка, ймовірно, і є ректором Покрещуком в брутальній формі спілкувалася з підлеглим, неодноразово вдаючись до відвертих образ і врешті-решт пообіцяла, що «я тебя, б...ь, унічтожу!».

 

Щоправда, діючі працівники університету заперечують те, що ректор може собі брутально дозволяти з колективом і що взагалі в університеті відбувалися гучні скандали і конфлікти між ректором і підлеглими. За словами завідуючої господарством Ярош Юлії Вікторівни, ніяких конфліктів всередині колективу вже давно не було:

 

«У ректора гарні стосунки з колективом. Він є компетентним, професійним керівником, він дружній з колективом. І студенти пана Покрещука дуже люблять», - каже Юлія Вікторівна.

 

Щодо частих змін у складі заступників ректора, завгосп відзначає, що це ставалося внаслідок того, що проректори не змогли впоратися зі своїми обов’язками.

 

Інші ж діючі працівники УДУФМТ ситуацію не коментують, посилаючись на те, що з таких питань треба отримати згоду ректора.

 

Виникає логічне питання: якщо Покрещук був помічений в стількох махінаціях, чому він досі обіймає свою посаду, а слідство аж надто затягується? Поспілкувавшись з працівниками університету на правах анонімності, вдалося дізнатися цікаву деталь, яка, ймовірно, частково пояснює безкарність в діях ректора. За словами екс-підлеглих Покрещука, той неодноразово в приватних розмовах наголошував, що в разі чого «Янович його прикриє».

 

Натяк, прямо скажемо, недвозначний, але він не дає можливості на 100% стверджувати, що за ректором стоїть відомий колишній високо посадовець. Але от цікава деталь – кандидат юридичних наук, професор, Покрещук Олександр Олексійович на початку 2000-х виступав науковим керівником Олексія Миколайовича Азарова. Як підтвердження наводимо автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук, копію якого вдалося зняти в Національній бібліотеці України імені Вернадського.

 

Додаток 7

 

Більше того – в біографії Олексія Миколайовича значиться, що в 1994 році він отримав диплом юриста міжнародного права Української академії зовнішньої торгівлі. Хоча цей ВНЗ було створено Указом Леоніда Кучми від 30 травня 1995 (!) року. В 2007-у році Академія злилася з Українським державним університетом економіки і фінансів в Український державний  університет фінансів та міжнародної торгівлі, який і очолив Олександр Покрещук. Наразі відповіді від Міністерства освіти і науки України щодо прохання надати копію диплома Олексія Азарова про закінчення Української академії зовнішньої торгівлі немає.

 

Є ще одна дуже цікава деталь. Ось що пише на шпальтах «Української правди» журналіст Максим Опанасенко в публікації «Шлях проффесора» від 11 червня 2010 року:

 

«В день інавгурації Віктора Януковича тодішній міністр освіти Іван Вакарчук привітав його забороною набирати студентів в Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі.

 

До чого тут президент? Тому що він сам гриз граніт науки у цьому виші, здобувши там дев'ять років тому звання магістра міжнародного права.

 

Диплом у президента є, і він справжній. Інформаційна система "Освіта" Міністерства освіти і науки підтвердила видачу документа за цим номером. 

 

Нехай вас не плутає назва закладу. Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі тоді називався Українською академією зовнішньої торгівлі. І тоді і зараз виш очолював Олександр Покрещук, чий підпис освятив диплом нинішнього президента.

Але є одна деталь. Ми розшукали двох людей, який закінчили цей самий факультет цього самого університету в ці самі роки. На умовах анонімності вони розповіли наступне.

 

"Я ніколи його не бачила. На жодній лекції, на жодному іспиті. Навіть на вручення диплому він не приїхав" - сказала киянка, яка 10 років тому навчалася з Януковичем.

 

"Я бачив його тільки одного разу. І то не в самому університеті, а біля нього" , - так розповідає інший одногрупник Януковича по факультету міжнародного права на магістратурі в академії бізнесу і міжнародної торгівлі».

 

От такі то хитросплетіння у цього скандалу.

 

Сам Олександр Покрещук факт порушення кримінальної справи не визнав, як не визнав і наявність порушень зі свого боку та з боку своїх підлеглих:

 

«Все це неправда.Про порушення кримінальної справи з інших питань я вперше чую. У нас була фінансова перевірка, її матеріали було передано до правоохоронних органів. Подальша доля цих матеріалів мені не відома». 

 

Такий от в.о. ректора у майбутніх українських фінансистів. А кажуть, що гроші люблять тишу….

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
ТЕГИ: коррупция,ректор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.